Hus i tømmer ved Bjerkaker i Drivdalen
Motedesignerens eventyrlige tømmerstue
Motedesignerens tømmerstue prydes av himmelske motiver. Hun malte kompassrose, men droppet englerumper i taket.
Oppussing av gamle bygninger krever både utholdenhet og pasjon. Men når man først gyver løs på det og gjennomfører, kan resultatet bli en praktbolig.
Slik ble det også med fjellgården Bjerkaker i Drivdalen, like sør for Oppdal.
Gården beboes av tekstildesigner Lise Skjåk Bræk, som bor og arbeider i Trondheim, men som har skapt seg et oppsiktsvekkende innredet fristed med et lite atelier midt i fjellnaturen.
Eiendommen var satt i utmerket teknisk stand av byggmester og restaureringsekspert Olav Solberg på Oppdal da Skjåk Bræk flyttet inn i anlegget for endel år siden. Hun kunne derfor gå rett på å innrede hovehuset på tunet med 13 gamle bygninger.
Frodig fra stabburet
- Jeg hentet først inn endel eldre ting, møbler og annet fra stabburene på gården. Dette gir en ekte stemning og sammenheng i huset, sier Skjåk Bræk til bonytt.no.
Så satte designeren nye farger på absolutt alle værelsene i hovedhuset.
- Der er det så mye treverk som danner en stabil grunntone i bygningen, at jeg følte meg fri til å bruke ulike farger i alle rom, forteller hun.
Droppet englerumper
De største endringen gjorde Skjåk Bræk i trappegangen til annen etasje. Her malte hun trappegangen blå med et tynt strøk svart lasur på toppen. Med dette ble rommet, som før var i naturtre, til en sprek opplevelse.
- Den gedigne kompassrosen i himlingen bidrar til å redusere inntrykket av takhøyde, fremhever Sjåk Bræk.
- Planen var også å male noen velfødde englerumper inn i dette taket, men jeg tror maleren syntes det var å gå for langt, så det ble bare med tanken.
Kompassrose som dekorelement
Dersom noen om 400 år oppdager denne maritime kompassrosen vil sikkert mange lure på hva dette utpregete skipsfartssymbolet har å gjøre her oppe. Helt på grensen til Dovre nasjonalpark.
- Til det er det bare å si at roser er et kjent dekorelement i ulike sammenhenger her i Oppdal, forklarer Skjåk Bræk.
- Så dette innslaget mener jeg faller naturlig inn i atmosfæren her i grenda og på Bjerkaker-tunet, utdyper Lise Skjåk Bræk til bonytt.no
Full musikk i potetkjelleren
Annet hvert år slår hun sammen med kunstnervenner og lokale krefter til med et kulturstunt, utstillinger over tre dager i den gamle, staselige høylåven.
Da kan de tilreisende, hundrevis i tallet, oppleve både gamle drakter i ny design og klassisk musikk i den hvitkalkete potetkjelleren. Den er sprengt ut under en av de andre tømmerstuene på tunet.
Se mer:
Slik setter du fart i budrunden
Se over 1000 inpirerende interiørbilder
Disse matvarene bør du ikke legge i barnets matboks
Hvilken av godteposene er best for barna?
Denne saken ble første gang publisert 28/11 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.