Moderne leilighet
Estetikk på øverste nivå
Se Cecilie og Wilhelm sitt moderne familiehjem på toppen av Oslo.
Høyt hevet over Oslo by, med utsikt mot Sørkedalen og Holmenkollen kapell, har Cecilie Garmann Holst og Wilhelm Holst skapt et moderne familiehjem, fylt med arvede skatter og unik kunst.
Heisen tar deg direkte inn i leiligheten.
Idet heisdøren glir opp, blir vi møtt av en antikk mahognikommode inntil en vegg kledd med sølvtapet i matt, grov struktur.
- Vi ønsket et stilrent og moderne hjem med rene flater. Samtidig liker vi å ha tingene våre fremme. Personlighet og historie er viktig for oss, forteller Garmann Holst til interiørmagasinet Maison.
Det kontinentale og klassiske, kombinert med overraskende, moderne elementer, skaper en aura av tidløs eleganse.
Da den lille familien flyttet inn i desember i fjor, hadde de selv påvirket byggeprosessen med klare ønsker for planløsningen.
- Leiligheten ligger i øverste etasje, så vi valgte å holde det åpent ut til gangen der heisen og trappen er. Vi ville heller ha en dør nederst i trapperommet. Leiligheten blir større og mer privat på den måten, forklarer Garmann Holst.
Artikkelen fortsetter under bildene.
Adskilte soner uten dører
En annen ting hun var fast bestemt på, var at det ikke skulle være noen dører i tilknytning til kjøkkenet.
- Det fungerer så bra! Jeg har full oversikt ved kjøkkenøya og står aldri med ryggen til. Det er utrolig sosialt, både sammen med familien og når vi har gjester, forteller hun.
Det åpne, klassiske kjøkkenet har Garmann Holst tegnet selv og fått plassbygget midt i leiligheten, flankert av spisestuen på den ene siden, peis og sofagruppe på den andre.
I vinkel rundt hjørnet ved spiseplassen finner vi tv-stuen. På den måten er det blitt en adskilt sone, men uten dører eller skillevegger.
- Dette er vel egentlig rommet vi koser oss mest i. Det er her vi slapper av etter en lang dag, forteller hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
God miks
Gammelt sølvtøy, antikke bøker, familiebilder, kunst og eiendeler med høy affeksjonsverdi får selskap av varme jordfarger, glass, marmor og skinn. Hvert rom er en estetisk nytelse.
- Vi liker godt å blande gammelt og nytt slik man ser at hjemmet er blitt til over tid. Jeg liker også detaljer som ser tilfeldige ut, men som i realiteten er godt gjennomtenkte, sier hun.
Flere steder i boligen ses også vakre gjenstander fra Wilhelms familie. Her i huset er det ikke bare Garmann Holst som er over gjennomsnittet interessert i møbler, kunst og interiør.
- Det er så deilig, for han støtter meg alltid. Vi er veldig samstemte, smiler Garmann Holst.
Selv om paret elsker å innrede selv, har de fått god hjelp av Runa Frøysaker i Nobel 21. Blant annet er det hun som har plukket ut tapetene som skimrer av glass, sølvtråder, perlemor eller har krokodillepreg.
- Jeg er veldig glad i tapet, og Runa kom opp med disse fantastiske fra franske Elitis, sier Garmann Holst mens hun viser oss gjennom gangen og inn på badet via soverommet.
- Vi har også en egen kjærlighet for hester, og det kommer til syne flere steder. Blant annet har vi møbler som likner skinn fra sadler eller detaljer som kan minne om seletøy, forteller hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kunsten spiller hovedrollen
Eierne henter mye inspirasjon fra reiser til utlandet. I franske St. Maxime oppdaget hun for eksempel de vakre stearinkubbelysene fra Luminara med kunstig blafrende flamme. Og forelsket seg straks.
Legg merke til
- Miksen av gammelt og nytt. Selv om leiligheten er helt nybygget, bærer interiøret preg av å ha blitt til over tid.
- Nesten fullstendig fravær av dører. Isteden brukes andre elementer –rom som går i vinkel, kjøkkenøy etc. som sonedelere.
- Hvordan bevisst bruk av tapet bidrar til å gi rommene særpreg. Likevel er fargenyansene like nok til at det dannes en helhet.
- Hvordan eiernes interesse for hest er fint flettet inn i interiøret som små drypp her og der.
- Den gjennomgående bruken av enstavs tregulv i alle rom. Gulvet bidrar til fin flyt og sammenheng mellom rommene, samtidig som tepper er brukt aktivt for å understreke de ulike sonene.
- De styres med fjernkontroll, kan brukes både ute og inne og gir en nydelig naturtro glød, forteller hun entusiastisk. I dag sitter siviløkonomen, med flere år innen finans og eiendom bak seg, på agenturet for disse lysene.
Hun driver firmaet sammen med venninnen Wibecke Nagell-Erichsen, og de leverer til flere av landets største interiørbutikker, restauranter og hoteller.
- For litt siden fikk vi en stor bestilling fra Radiumhospitalet. De ønsket å gjøre det mer hjemmekoselig for pasientene, og setter på lysene når rommene blir mørke om kvelden, forklarer hun.
Inne i stuen har Garmann Holst tent på peisen og satt seg i den store, innbydende fløyelssofaen – for øvrig det første møbelet de kjøpte til boligen.
Blant eksklusive tekstiler og gjenstander, er det likevel kunsten som spiller hovedrollen her i huset.
Navn som Miró, Johs Rian og Kaj Zack, pryder veggene. Over spisebordet har Munchs ”Gråtende Pike” fått plass. Et bilde som betyr mye for paret.
- Det kjøpte mannen min den dagen vi møttes. Han dro sammen med en venn for å kjøpe bildet; etterpå ble han med vennen på fest. Og der var jeg, mimrer Garmann Holst.
Denne saken ble første gang publisert 23/06 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.