Stramt budsjett
Massive kvaliteter
Familien ville ikke ha et stilmessig tradisjonelt hus. Men prisen skulle være overkommelig.
Arkitektens beskrivelse
- Kombinasjonen av selve stedet og byggherrens behov skaper spennende situasjoner. Her besto familien av to voksne med tre barn under ti år, og tomten hadde vidstrakt utsikt over et åpent landbruksområde, sier professor og arkitekt MNAL Knut Hjeltnes.
- Min første impuls var å tegne en lang og smal bygning som åpnet seg mot utsikten og med tett kontakt med den grønne skråningen. Prosjektet ble videreutviklet slik at alle rom i huset fikk visuell kontaktmed uteområdene, og husets skrog ble bygd opp av prefabrikkerte deler som ble heist på plass i løpet av to dager. Den uvanlige saltakløsningen er formet som en omvendt V og basert på to, store massivtreenheter som møtes i mønet. De er lagd av parallellfiner, limtre og heltre og fungerer som en stor drager med full stivhet. Det er første gang denne type takkonstruksjon er blitt benyttet i Norge.
- Utgangspunktet var et svært stramt budsjett, og målet var at boligen på Rykkinn like utenfor Oslo ikke skulle koste mer enn et vanlig rekkehus. Fordi håndverkertimer trekker prisen kraftig opp i såpass sentrale strøk som vårt, ble bygningen prefabrikkert i betong, glass og massivtre, sier byggherrene.
Oppsiktsvekkende bygg
Trass i beskjeden grunnflate, rommer huset en åpen og stilig stue på ca. 70 kvm som strekker seg over nesten hele boligarealet i hovedetasjen.
I soveromsetasjen rett under stue og kjøkken har samtlige fire soverom utgang til hagen, til en langstrakt gang i bakkant, og til hverandre: I en håndvending kan de gjøres om til et stort, sammenhengende oppholdsareal. Dette skaper en rekke bruksmuligheter på liten plass for familien på to voksne og tre barn.
Villaen er såpass godt utnyttet og har så store bruksmuligheter at boligarealet på bare 157 kvm kommer som en overraskelse. Kvadratmeterprisen ble på toppen av det hele lavere enn de fleste sammenlignbare prosjekter
Selvbærende tak
Et annet karakteristisk trekk ved dette hyggelige, moderne huset er det selvbærende, V-formede taket i massivtre. Det ble prefabrikkert og kom til tomten i to deler, der ble heist på plass med en kran.
- Taket er en sandwichkonstruksjon av limtre, finer og heltre. De to elementene strekker seg mellom to betonggavler, også prefabrikkerte. En slik konstruksjon gir nødvendig stabilitet, sier arkitekt Knut Hjeltnes. Nesten alle innvendige flater har fått stå ubehandlet slik at de ulike materialene huset består av synes innvendig. Knut Hjeltnes tegnet også kjøkkeninnredningen, bokhyller, senger og skap til huset.
- Jeg liker å tegne innredningene i prosjektene mine. Det ender ofte med å bli både rimeligere og mer solide løsninger på den måten.
Denne saken ble første gang publisert 10/04 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.