boligmareritt:
Marianne og Torgeir flyttet inn i samme hus to ganger på åtte år: – Vi er drittlei
For andre gang har Marianne og Torgeir flyttet inn i hjemmet sitt. Men denne gang har de gjort alt de kan for å sikre at kjærligheten skal vare evig.
Endelig fungerer hjemmet vårt sånn som det skal. Det er et godt sted å være, et sted hvor vi kan slappe av og finne ro, sier Marianne Stensrud om boligen hun og mannen Torgeir flyttet inn i første gang i 2012. For noen måneder siden flyttet de inn igjen, etter en totalrenovering av de sjeldne.
– Nå er vi ferdige og drittlei. Du aner ikke hvor mye en slik prosess krever!
Hun snakker ikke om oppussingen, selv om den også krever sitt, men om å bli lurt trill rundt ved kjøp av nytt hus. Det som fulgte var en fullstendig utmattende prosess, både med tanke på tidsbruk, følelser og økonomi.
– I etterpåklokskapens lys tenker vi jo at det er sjokkerende hvor lite tid man bruker på å kjøpe et hus. Etter en times visning er man villig til å gi fra seg mange millioner, og gjerne betale over prisantydning, for noe man vet veldig lite om, sier Marianne.
Les også: (+) Arild (74) bor alene i spøkelsesbygd
Full av feil
Huset de kjøpte viste seg snart å være feilkonstruert, i alle ledd. For hver ekspert som kom på besøk, økte listen med feil.
Verst var fukten; murhuset var behandlet med diffusjonstett maling utvendig, noe som gjorde at all fukt i muren trakk inn i boligen – gjennom feilkonstruerte takrenner og vinduer. I tillegg var det for svake bæringer i muren, og bærebjelkene i både etasjeskillene og taket var feildimensjonert.
– Heldigvis hadde vi eierskifteforsikring. Likevel tok det fem år før vi ble tilbudt forlik. Da det først var avgjort, trodde vi at vi var i mål, men så gikk det opp for oss at først da kunne arbeidet starte!
Les også: Familien ante ikke noe om bygda – kjøpte småbruket usett
Paret leide en leilighet mens renovasjonen pågikk. Det skal heller ikke stikkes under stol at de har sittet noen dager på finn.no og sett på boliger, i de årene det tok å komme til forlik. Men de ville jo egentlig ikke flytte. De var blitt glad i området og elsket fortsatt boligen de hadde kjøpt. Selv om de også var blitt forespeilet at huset måtte rives, noe de absolutt ikke ønsket.
Les også: Å besøke Yvonne og Ole-Jacob er som å reise med tidsmaskin. Nå flytter de til Nice
Redningsaksjonen
Hvem?
Marianne (54) og Torgeir (54) Stensrud. Hun er stylist og interiørdesigner i Bohus, samt jobber med scenografi for tv-produksjoner.
Hva? Moderne enebolig på 160 kvm, over flere halvetasjer, fra 2004.
Hvor? Vollen i Asker.
– Vi var så forelsket i huset, derfor var vi glad når vi endelig fant en totalentreprenør som kunne hjelpe oss. Tømrermester Stian Broeng er virkelig en fantastisk sparringpartner og fagmann, sier Marianne.
Renovasjonen tok lengre tid og kostet mer enn beregnet. Når man først begynner å nøste, baller det som regel på seg. Nå har likevel Marianne og Torgeir fått en helt ny bolig, som ser akkurat ut som den gamle, men fungerer som den skal.
– Vi rettet naturligvis opp noen småting når vi var i gang, men beholdt alt det vi falt for, som planløsningen, halvetasjene og de fem meter høye vinduene. Aspekter som gjør at huset føles innholdsrikt, lyst og fint. Men nå har vi også varmekabler i hele gulvet, så det ikke er gulvkaldt lenger, pluss at det ikke trekker fra vinduene. Også sørget vi for å velge varige kvalitetsmaterialer. Vi skal aldri mer behøve å fikse noe fordi jobben ikke ble bra nok i første omgang.
Utover skikkelige håndverkere og kvalitets-gulv betyr det nye rekkverk i annen etasje og hele glass i de lange vinduene i stuen, som før var delt. De har satt inn en ny dør fra spisestuen til terrassen og laget balkong oppe, som utnytter fjordgløtten.
– Og så valgte vi svart kjøkken denne gang, sier Marianne.
Les også: Kristian Kjelling fikk ny hage og nektet å ha på sko
Varige valg
Hun har jobbet nøye og lenge med farge- og materialbruk i boligen, som hun ville holde gjennomgående minimalistisk for å understreke kvaliteten av å bo i murhus.
Innvendig er nesten alle husets vegger pusset med Webers silicone paint, fargekode 33060.
Malte vegger og halve taket er i Dempet Sort 9938, mens taket noen steder er Klassisk Hvit 9918, begge fra Jotun.
– Jeg liker at det ser gjennomtenkt ut og ville ikke ha forskjellige uttrykk i rommene eller etasjene. I tillegg liker jeg kontrastene som oppstår ved å bruke glass og treverk mot muren. Mange tenker kanskje at veggene våre ikke har farge, men jeg brukte virkelig lang tid på å finne den riktige nyansen. Den skulle være varm som sandstrendene i Mexico, sier Marianne som har jobbet med settdesign for Paradise Hotel i fire år, med opptak i nettopp Mexico.
Mot de sandfargede veggene har hun valgt et delvis hvitt og delvis svart tak.
– Jeg ville understreke lysforholdene og takhøyden i den ene enden, mot kosen i den andre. Malerne mente at jeg var gal, men når det sto ferdig, syntes de det ble bra.
Både Marianne og Torgeir har landet godt i hjemmet sitt og prøver å glemme vanskelighetene det har kostet dem å komme hit.
– Nå kan vi slappe av, det er viktigst. Samtidig er det veldig godt å jobbe her, og vi jobber en del begge to. Min sone er kjøkken-sofaen, mens Torgeir sitter i godstolen i tv-stuen. Og så møtes vi til måltidene.
Se flere bilder fra den nyoppussede boligen under: