Male hus
I denne boligen finnes det ikke én eneste hvit vegg
- Mannen min er fargeblind, sier beboer Birgit Tollås Ekrheim.
Her bor
Hvem:
Birgit Tollås Ekrheim (43), mannen Kristian (43) og barna Bastian (8) og Pia (6). Hun jobber som interiørkonsulent, han jobber med IKT.
Hva: Toetasjes enebolig på 280 kvadratmeter på Bakås i Asker, bygget på 1950-tallet.
Hvorfor: Hjemmet er malt med farger som danner en fin helhet. I hjemmet finnes det dessuten mange gode tips og løsninger.
Årsaken til at vi falt for dette huset var at det ikke hadde en spesiell stil. Det var som et blankt lerret, og det liker jeg.
Eneboligen i Asker så ganske annerledes ut da Ekrheim og familien flyttet inn for drøye to år siden. Gulv og vegger var furufarget, og da Birgit satte seg ned med fargekartet hadde hun to vidt forskjellige inspirasjonskilder lengst fremme i pannebrasken.
- Jeg liker gamle gårdshus fra Gudbrandsdalen, med svartbeisede vegger og hvite karmer, og så har jeg nærmest en fetisj for de typiske husene i Amsterdam. Hjemmet mitt er noe midt imellom dette, sier Ekrheim til magasinet Bonytt.
Sofaen er den eneste fargeklatten
Helt siden hun i en alder av seks bygde sitt første hus av stein og drivved i fjæra utenfor Ålesund, har Birgit vært opptatt av hvordan hun har det hjemme. Etter å ha jobbet mange år for en kleskjede gikk hun for fem år siden inn i interiørbransjen. Gjennom eget firma tar hun oppdrag som interiørkonsulent.
I tillegg jobber hun for malingsmerket Pure & Original, så da de skulle pusse opp hjemme, var det liten tvil om hvem som skulle ha regien.
- Mannen min er fargeblind, men handy. Så lenge han får noe nytt verktøy som bråker og er litt farlig, er han ikke vanskelig å be. Han tar den største jobben, så tar jeg finpussen. Jeg har malt så mye at musklene i høyre arm er større enn i venstre, sier Birgit og ler.
Furupreget forsvant fort under lag på lag med maling, og fargevalget ble styrt av ett bestemt møbel.
- Jeg hadde bestemt meg for at jeg bare måtte ha en sofa i petroleumsblå og den satte presedens for fargen i stua. Sofaen er den eneste fargeklatten jeg har, og den passer inn, men skiller seg ut.
Hvitt er bannlyst
Samtlige rom er malt i en nyanse av grått.
- Jeg elsker farger og lar meg lett begeistre, men privat liker jeg best de duse, naturlige tonene. Jeg er omgitt av så mange farger på jobb, at når jeg kommer hjem trenger jeg hvile. Hvitt derimot, det er bannlyst i Birgits hus. Da hun flyttet inn, prøvde hun seg med hvit trappegang, men det varte ikke lenge.
- Hver gang jeg gikk forbi, gremtes jeg. Det var mye styr å male den om, men etter et par måneder ble den svart i stedet, og da fikk jeg fred.
Hun tror mange velger hvitt som base fordi det føles trygt.
- I motsetning til hva mange tror, er det ikke så lett å kombinere hvitt med andre farger eller hvitnyanser.
For eksempel vil standardfargen Egghvit oppleves som veldig gul ved siden av mange farger. Interiørkonsulenten blir adskillig mykere i røsten når hun snakker om favorittfargen sin.
Fifty shades of grey
- Grått er rolig og behagelig og enkel å sette sammen med andre farger, så det er litt «fifty shades» her hjemme.
Veien fra fargeidé til handling er uhyre kort i det ekrheimske hjem.
- Hvis jeg finner ut at jeg vil male kjøkkenveggen før jeg får gjester, så bare gjør jeg det. Folk er ofte så skeptiske og tenker at de må dekke til med plast og teip og greier før de begynner. Da sier jeg: Just do it! Hvis det ikke funker, er det bare å male på nytt.
Paret har pusset opp gradvis og rom for rom. De neste årene står tak, kjøkken og gulv for tur. Det eneste som er sikkert er at det ikke blir hvitt, og at det skal bryte litt med det de har gjort så langt.
- Det er viktig at fargene henger sammen, men samtidig skal de ikke matche for mye – da blir det kjedelig. I min verden er det uperfekte perfekt.
Birgits tips til fargevalg
1. Vær tålmodig. Hvis du flytter inn i nytt hus er det lurt å bo seg inn litt og se hva som fungerer før du starter oppussingen.
2. Velg med hjertet. Finn en gjenstand du virkelig er glad i og som du vet du kommer til å ha lenge. Ta utgangspunkt i den når du velger farger.
3. Spill på lag med huset. Ta hensyn til ting du ikke får gjort noe med, som for eksempel et gulv du ikke har råd til å skifte.
4. Lag moodboard. Hvis du ikke helt vet hva du liker, klipp ut bilder av interiør og farger du synes er fine og sorter dem etter tema, for eksempel rom for rom. Etter hvert vil du se en rød tråd.
5. Be om hjelp. Synes du det er vanskelig med farger, spør en fagperson. Du kommer langt med noen timers konsultasjon. Du kan også få gratis hjelp i en faghandel.
6. Ligg i forkant. Be om hjelp tidlig i prosessen, så slipper du å ta feil valg som kanskje koster mye å endre senere.
7. Test fargen først. En farge som ser fin ut hos andre eller på et fargekart kan se helt annerledes ut hjemme hos deg selv. Lyset og størrelsen på rommet spiller blant annet inn.
8. Bruk sosiale medier. Her kan du hente masse gratis inspirasjon i tillegg til at du kan få tips om flinke fagfolk.
9. Vær modig. Mange tenker at alt skal matche og våger ikke å tenke kontraster. Resultatet blir fort intetsigende. Husk at det finnes mange nyanser av en farge, og at små utslag kan gjøre en stor forskjell.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.
Denne saken ble første gang publisert 12/02 2016, og sist oppdatert 28/04 2017.