Leie bolig
Du kan ikke male eller bytte ut noe
Hvordan får du da en kul stil i leieboligen?
Oppussing av leiebolig
Vil du fikse på boligen du leier? Snakk med eier først.
Det er det viktigste rådet kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis, i Utleiemegleren har.
- Det er tre ting dere må bli enige om først: hva skal gjøres, hvem skal gjøre det og hvem skal betale.
En vanlig måte å gjøre det på, når alle er enige om planene, er at leietakeren står for arbeidet mens utleier står for materiell som pensler og maling.
Det betyr ikke at du alltid får lov til å gjøre det du har lyst til.
- Hvis boligen er nymalt og har god standard fra før kan du ikke forvente at eieren betaler for oppussing. Hvis du gjør sånne endringer likevel må du avtale hvorvidt de kan stå når du flytter ut, slik at du ikke må male det tilbake.
Det er vanligvis greit å henge opp bilder, og lignende. Men du bør vite hva du gjør først.
- Ofte henges det opp feil og da kan du ødelegge veggen. I så fall risikerer du krav om å fikse veggen før du flytter ut. Et typisk eksempel er at man henger TV-en på veggen og lager masse stygge merker.
Derfor kan det også her være lurt å ta en prat i forkant.
- Kanskje eieren syns det er greit å betale for et skikkelig TV-feste på veggen, som henges opp ordentlig.
Uansett om du leier eller leier ut en bolig bør du være oppmerksom på vedlikeholdsplikten.
I utgangspunktet betyr den at utleier er forpliktet til å holde boligen i forskriftsmessig stand og må akseptere normal slitasje.
Leietaker, på sin side, er som regel pliktig til å vedlikeholde ting som dørlåser, kraner og elektriske kontakter. I tillegg må du naturligvis holde boligen i god stand.
Det er dessuten begrensninger for hva du kan gjøre for å sette ditt personlige preg på den.
- Til syvende og sist er det eierens bolig, og eieren som bestemmer, konkluderer kommunikasjonssjef, Nikolaos Farmakis, i Utleiemegleren.
Små endringer
Det er sjelden en leietaker ønsker å gjøre store endringer i boliger de tross alt ikke selv tjener på å øke verdien på.
- Når vi snakker om oppussing av leiebolig er det ikke ombygging det dreier seg om, sier Farmakis.
Men selv småting som å male eller tapetsere en vegg må godkjennes av eieren først.
Så hva kan du da gjøre for å få en innbydende og koselig hybel, når utgangspunktet er et knallhvitt lerret med linoleumsgulv?
- Det er ikke lett til å få til så mye i en leilighet med såpass mye hvitt, sier interiørarkitekt Trond Ramsøskar, fra Ramsøskar Interiørarkitekter, når vi viser bilde av en typisk studentbolig.
Når vegger, tak og gulv er lyst blir det vanskelig for øyet å fokusere, mener han. Men det er noen triks:
1. Skap kontraster
For å veie opp for det lyse kan man bevisst utnytte gulvplassen.
- Ofte har man mørke gulv, som skaper en god base i et rom. Jeg ville valgt et mørkt, stort teppe. Gjerne langhåret så blir det litt kosete.
Det kan faktisk være lurt med litt tyngre møbler også.
- Det trengs kontraster, så her passer det nok med mørke møbler. Man kunne gjerne hatt en litt stor, mørkere sofa. Det tåler ofte små rom. Jeg liker å bruke litt farger, og kunne gjerne hatt en dyp grønn sofa her, foreslår Ramsøskar.
2. Tekstur og farger
Når basistingene er på plass kan du tenke på dekoren. Den kan også ha en funksjon.
- Med en gang du begynner å bruke litt farger blir ting litt mer personlig. Store puter med litt mønster, for eksempel. Du kunne også rammet inn i de store vinduene med et gardin men noe mønster på.
Du kan skape liv i rommet uten å male.
- En idé er å bruke en tøff tekstil, som henges på veggen. Tekstiler er jo ofte 1,40 centimeter i bredden, og da kan du dekke et ganske stort felt. Denne kan ha et stort mønster ala Marimekko, foreslår han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
3. Praktisk oppbevaring
Daglig leder Eva Strøm Jørgensen i Nova boligstyling og interiørdesign sier det er lurt å tenke over hva du trenger før du flytter inn.
Oppbevaringsmulighetene er ofte begreset.
- Det finnes mye flotte kurver, sittepuffer og bord som også fungerer som oppbevaring. Dette kan man ikke få nok av. For å unngå en overmøblert liten leilighet, så er flerbruksting veldig viktig: skrell behovet ned til det absolutte nødvendigste, og ha for eksempel kun sesongens klær fremme, råder hun.
4. Kjøp billig
Har du ingenting fra før kan det virke overveldende å fylle en leilighet eller hybel.
Men som med alt annet hjelper det å planlegge i forkant. Jørgensen tipser om å hente inspirasjon fra interiørblogger, interiørmagasiner, Instagram og Pinterest - og deretter gjøre research om hvor du kan få tak i ting, og til hvilke priser.
- Ikea er selvfølgelig genialt, men det blir kjedelig om alt ser ut som en Ikea-utstilling. Man må krydre med annet praktiske smånips, sier hun.
Finn.no, bruktbutikker og loppemarked er gode utgangspunkt.
- Det er utrolig hvor kult noens gamle kjipe ting blir i et moderne miljø. Det hele handler om riktig balanse. Her er det jo bare å prøve seg frem, tørre og å feile, det er jo ingen krise om det ikke blir så optimalt med en gang, sier Jørgensen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
5. Personlige detaljer
Interiørtrendene akkurat nå passer godt til leietakere, som også har begrenset budsjett.
Eva Strøm Jørgensen i Nova trekker frem tre trender som kan være med på å skape et hyggelig hjem - selv om det er midlertidig.
- Akkurat nå er det en stor «do it yourself»-trend, og det er jo perfekt for et studentbudsjett. Man kan finne inspirasjon til dette i haugevis på nettet, som for eksempel: Youtube, Instagram og Pinterest.
- Innslag av natur får alt av sterile leiligheter til å bli koselige. Det kombinert med litt grønt er en sikker vinner. Tropiske planter er jo veldig i vinden nå.
- Bilder på veggen er også hyggelig. Akkurat nå er det en ny vår for grafiske designere, så her kan du finne mye kult for en billig penge i form av plakater. Sett det inn i Ikea-rammer, så har du billig kunstverk. Gamle LP-platecover er også alternativer.
Denne saken ble første gang publisert 31/07 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.