Arkitektur: Astrid og Willy bor i låven

Låven ble til praktfull bolig

Tidligere huset låven kyr og griser. Nå har glasskunstnerne Astrid Hanssen og Willy Andersson flyttet inn.

REAL LÅVE. Ombyggingen ble ferdig i 2004 og foregikk i to etapper. Først glasshytta og deretter boligen.
REAL LÅVE. Ombyggingen ble ferdig i 2004 og foregikk i to etapper. Først glasshytta og deretter boligen. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
Sist oppdatert
SAMLET. Glasskunstnerne Willy Andersson og Astrid Hanssen sammen med spælsauen Magnus, sistnevnte er også innesau. Oksen på veggen er fra Eka Acosta.
SAMLET. Glasskunstnerne Willy Andersson og Astrid Hanssen sammen med spælsauen Magnus, sistnevnte er også innesau. Oksen på veggen er fra Eka Acosta. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
INNESAU. Sauen Magnus sørger for at det ikke skjer noe krøll på kjøkkenet. Glasskulene er hjemmeblåste. Vasene foran vinduet er også fra Astrids Glass. Kjøkkenet var det første rommet som ble pusset opp. En lokal snekker bygde innredningen i grisehuset.
INNESAU. Sauen Magnus sørger for at det ikke skjer noe krøll på kjøkkenet. Glasskulene er hjemmeblåste. Vasene foran vinduet er også fra Astrids Glass. Kjøkkenet var det første rommet som ble pusset opp. En lokal snekker bygde innredningen i grisehuset. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
DELIKATE KLIPP. Papirklippene på veggen og under bordets glassflate er designet av nederlandske Tord Boontje. Lysekronen i 1700-talls stil fant Astrid i Venezia.
DELIKATE KLIPP. Papirklippene på veggen og under bordets glassflate er designet av nederlandske Tord Boontje. Lysekronen i 1700-talls stil fant Astrid i Venezia. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Går du opp låvebroen møter du skyvedører i glass bak de tradisjonelle låvedørene. Og når glasskunstnerne Astrid Hansen og Willy Andersson ønsker velkommen til småbruket Østheim i Eidskog kommune, står gjerne innesauen Magnus ved deres side.

Glasskunst

Låvens opprinnelige fasade er beholdt, det samme er stort sett rominndelingen. Glasshytta ligger i det tidligere fjøset, kjøkkenet i grisehuset og stuen i annen etasje på "høygulvet".

Småbruket er Astrids barndomshjem, familien har drevet det i tre generasjoner.

-Da foreldrene mine drev småbruket, hadde de fem kyr i fjøset. Før moren min døde, sa hun alltid at det var mye mer lønnsomt å ha Willy her med glassblåseriet enn dyrene på båsen.

Ekte stil

For Astrid fungerer det ikke med mange farger på interiøret. Hun mener det viktigste er materialbruken i selve bygget.

-Den bør være solid, god og ekte. Gulv og vegger bør passe til det øvrige interiøret, det er fristende å si at det holder lenge med fine gulv, tak og vegger.

Bortsett fra tre, er det brukt materialer i aluminium og glass. De beisede plankene er gjennomført grove og uhøvlede. I tillegg til låvepanel, har boligen hvite murvegger og der det ikke er tregulv, er det skifer og aluminium.

Lysende elghode

Bruket ligger i et område hvor det jaktes mye på elg. På en gård ikke langt unna henger det sikkert et ekte elghode på veggen.

Hos Astrid og Willy henger det et lysende elghode på veggen i enden av aluminiumstrappen.

-Vi jakter ikke selv, og jeg liker interiørtrenden med jakttrofeer i overraskende og utradisjonelle materialer. Vi har blant annet gevir som knagger og et hjortehode av stålnetting som veggpynt.

Papirklipp

Et papirklipp med plante- og dyremotiv av nederlandske Tord Boontje henger bak sofaen og et eksemplar er brukt under glassplaten på bordet som Astrid har tegnet. Interiøret er krydret med svenske, italienske og nederlandske designprodukter som glir inn i helheten.

Real innesau

I det tidligere grisehuset er det nå den norske spælsauen Magnus (2) som griser til. Han er en real innesau. Skjønt han er ute når gårdsfolket arbeider i glasshytta, men døren ut til gårdsplassen står alltid åpen slik at han kan komme inn i varmen.

-Magnus ble født med skadet bakbein på nabogården. Vi tok ham med til veterinæren og beinet ble gipset. Nå er han et familiemedlem.

Livsstil

Selv om det er lenge siden det ble drevet gårdsdrift, er dyrelivet sterkt til stede enten det gjelder husdyr eller interiør. Astrid har flere planer, blant annet å pusse opp et av husene til galleri.

-Da er det mulig jeg bruker sprekere farger og materialer, men her på låven har vi funnet en stil vi trives med. Nå lever vi som folk gjorde før på landsbygda, vi både bor og jobber på gården.

STUEFINT. På elegant vis har Astrid og Willy tatt naturen inn på det gamle høyloftet. Stumtjenere fra Swedese danner miniskog og sittegruppen er fra Philippe Starck.
STUEFINT. På elegant vis har Astrid og Willy tatt naturen inn på det gamle høyloftet. Stumtjenere fra Swedese danner miniskog og sittegruppen er fra Philippe Starck. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
LYSENDE ELGHODE. Astrid og Willy nøyer seg med et elghode fra Nordic Lighting i trappeoppgangen. Den ekte varen vandrer i skogen utenfor.
LYSENDE ELGHODE. Astrid og Willy nøyer seg med et elghode fra Nordic Lighting i trappeoppgangen. Den ekte varen vandrer i skogen utenfor. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
DYRISK PÅ SOVEROMMET. Det største soverommet ligger i låvens andre etasje. Spiraltrappen leder ned til kjøkkenet og er egentlig en flukttrapp til utendørsbruk. Eka Aosta har lagd lysekronen og de dyriske knaggene er kjøpt i London. Fuglekasser blant annet fra Kvist.
DYRISK PÅ SOVEROMMET. Det største soverommet ligger i låvens andre etasje. Spiraltrappen leder ned til kjøkkenet og er egentlig en flukttrapp til utendørsbruk. Eka Aosta har lagd lysekronen og de dyriske knaggene er kjøpt i London. Fuglekasser blant annet fra Kvist. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Astrids beste interiørtips:

  • Bruk god tid, ikke kjøp alt interiøret på en gang. Har du tålmodighet, dukker det rette opp.
  • Vær trofast mot stilen
  • Materialbruken på gulv, tak og vegger må passe til det øvrige inventaret.
  • Følg magefølelsen, det er du som skal bo der. Trenger du hjelp, kontakt fagfolk.
  • Les interiørblad og få tips. På nettet kan du gjøre mange gode interiørkjøp.

Les også:

Maskulin leilighet i varelager

Bor med hester

Trendy gjenbruk av materialer

Nederlandsk kirke ble leilighet

Denne saken ble første gang publisert 16/11 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også