Arkitektur og gamle gårder:

Landets mest eventyrlige bolig

De eventyrlige tømmerhusene på middelaldergården Gammel-Kleppe i Vågå er pusset opp og tilført moderne impulser.

GÅRDEN ER EN KULTURPERLE: Gammel-Kleppe i Vågå består av to deler, et nordre og et søndre tun. Bare det nordre er fredet, første gang i 1923. Bygningene kom etter hvert i så dårlig forfatning at fredningen ble opphevet i 1960, for å bli gjenninnført i 1975. Hver sommer arrangeres det kunstutstillinger i de eldgamle bygningene. Her ser vi nedover Sjårdalen. Den peker i retning Otta og Gudbrandsdalen.
GÅRDEN ER EN KULTURPERLE: Gammel-Kleppe i Vågå består av to deler, et nordre og et søndre tun. Bare det nordre er fredet, første gang i 1923. Bygningene kom etter hvert i så dårlig forfatning at fredningen ble opphevet i 1960, for å bli gjenninnført i 1975. Hver sommer arrangeres det kunstutstillinger i de eldgamle bygningene. Her ser vi nedover Sjårdalen. Den peker i retning Otta og Gudbrandsdalen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Først publisert Sist oppdatert

Et mer omfattende boligprosjekt enn oppussingen av denne eldgamle gården skal du lete lenger.

Her har eierne, ildsjelene Ingunn Munch Lindvig og Dag Lindvig siden 1986 pusset opp de fleste elementer av helt anlegg med et fredet, historisk viktig gårdstun i sentrum.

Pusset opp hus, kjøkken og soverom

De to har ikke bare pusset opp de gamle trebygningene som var truet av forfall. De har også rehablitert interiørene og erstattet blant annet et gammelt kjøkken med et nytt.

Dette er utfordringer helt på nivå med de i designlåven i Lommedalen og det sjarmerende,gamle Kokhuset i Trondheim.

Glasset inn gamle rom

I tillegg glasset eierparert på Gammel-Kleppe inn svalgangen, og i låvene innredet de nye, spektakulære soverom. Også de ble komplett innglasset.

EVENTYRLIG HUS: Den eldste del til høyre. Taket på nåsså-svalen i front har 45 kvm lange takspon. Døren til venstre er malt i tradisjonelle farger. Den lange stigen har stått på samme sted siden 1910. Det er funnet en kvinnegrav fra vikingetiden under huset. Se den innglassete svalgangen.
EVENTYRLIG HUS: Den eldste del til høyre. Taket på nåsså-svalen i front har 45 kvm lange takspon. Døren til venstre er malt i tradisjonelle farger. Den lange stigen har stått på samme sted siden 1910. Det er funnet en kvinnegrav fra vikingetiden under huset. Se den innglassete svalgangen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
ET ORIGINALT TAK: Taket på nåsså-svalen er tekket med 45 cm lange takspon. De er lagt på samme måte som på stavkirkene. Eierne la dette taket selv, og de brukte to kilometer malmfuru-emner til jobben.
ET ORIGINALT TAK: Taket på nåsså-svalen er tekket med 45 cm lange takspon. De er lagt på samme måte som på stavkirkene. Eierne la dette taket selv, og de brukte to kilometer malmfuru-emner til jobben. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Husene er en nasjonal attraksjon

MAJESTETISK: Kleppe Nordigard ligger som er borg eller festning på toppen av åsen og med Sjårdalen i bakgrunnen.
MAJESTETISK: Kleppe Nordigard ligger som er borg eller festning på toppen av åsen og med Sjårdalen i bakgrunnen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

- Dette er en av de store, sentrale gårdene i distriktet, noe som også er et tegn på anleggets høye alder, sier Arnfinn Engen, fylkeskonservator i Oppland inntil 1997 til bonytt.no

Han er også forfatter av bøkene Gudbrandsdalen;en kulturhistorisk veiviser og Freda hus og gardstun i Gudbrandsdalen hvor Gammel-Kleppe er behørig omtalt.

Er Gammel-Kleppe et forbilde for folkeeventyrene våre?

- Slekten List, en av landets lavadelslekter fra middelalderen hadde blant annet sitt sete her, sier Arnfinn Engen.

- Og gården ligger så spesielt til, som en majestetisk borg på toppen av en åskam at jeg vil tro at den var en inspirasjonskilde for Werenskiold da han reiste rundt i dette området og tegnet illustrasjonene til Asbjørnsen og Moes eventyrbøker, mener eksperten.

Bygninger i fritt fall

- Da vi kjøpte stedet i 1986 hadde det vært ubebodd i førti år og flere av husene sto til alvorlig nedfalls, utdyper eierparet Lindvig til bonytt.no

En omfattende oppussing

FØRSTEKLASSES DEKOR: Det antas at treskjærerenJakup Sæterdal lagde både framskapet i stuen, svalgangen, mønespiret og vindskiene på Kleppe Nordigard. Noen av dette er idag kopier av originalene.
FØRSTEKLASSES DEKOR: Det antas at treskjærerenJakup Sæterdal lagde både framskapet i stuen, svalgangen, mønespiret og vindskiene på Kleppe Nordigard. Noen av dette er idag kopier av originalene. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
MODERNE MOT RUSTKT UTTRYKK: Det over seks meter lange langbordet er laget av planker fra trær som eierne selv har hugget.  Rute-snipp-tak. Framskap signert Jakup Sæterdalen og bilde av Dag Gimle.
MODERNE MOT RUSTKT UTTRYKK: Det over seks meter lange langbordet er laget av planker fra trær som eierne selv har hugget. Rute-snipp-tak. Framskap signert Jakup Sæterdalen og bilde av Dag Gimle. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

De to ryddet først tunet for for rusk og rask, slo lårhøyt dødgras, skrapte med gravemaskin mellom husene, fjernet knust glass og til slutt kunne de tette tak og dekke vinduer med plast før vinteren satte inn.

VAKKER FOLKEKUNST: Dekoren på vindskier og annet setter et kulturhistorisk preg på bygningene på Gammel-Kleppe.
VAKKER FOLKEKUNST: Dekoren på vindskier og annet setter et kulturhistorisk preg på bygningene på Gammel-Kleppe. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Fordi hovebygningen var sunket sammen måtte den jekkes opp 67 cm. Så måtte nytt tømmer laftes inn hele veien rundt. Da var det viktig at på forhånd var all torv kastet av taket for å lette bygningen.

Inngangspartiet er gårdens høydepunkt

Det andre store løftet med hovedhuset var å sette i stand det praktfulle inngangspartiet, nåsa-svalen.

Den er det visuelle sentrum på gården, og den ble møysommelig gjenoppbygd etter at beboerne hadde funnet den nedrevet og liggende som en diger vedhaug midt på tunet.

Eventyrgården ble pusset opp, skritt for skritt

I denne haugen fant de nybakte eierne mye annet interessant også, blant annet en dør fra 1700-tallet. Den er gårdens eldste.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

En blanding av gammelt og nytt treverk

Går du inn den røde og grønne hovedøren til venstre på hovedhuset opplever du denne delen av bygningen som en lett blanding av nytt treverk, blant annet store tømmeråser og gammel bordkledning. Spisestuen innenfor er malt i en varm og innbydende gul farge. Den dekker over en eldre, isblå valør.

Den gule stuen var et praktrom

For et par hundre år siden var denne nå gule stuen et riktig såkalt staskammer med flott brystning, midtlist i grønt eller blått, samt oker og engelsk rød på vegg og tak.

Og dette overdådige stiluttrykket er noe de nye eierne gjerne vil tilbake til.

Allrommet som ble storstuen på gården

Det luftige stuerommet med de grå, grove tømmerskokkene i alle vegger, og som nå brukes til storstue var i gamle dager et storkjøkken; et møte- og hvilested for arbeisbeidskarer på Gammel-Kleppe og reisende som passerte gården.

ALLROM BLE NY STUE: Dagens storstue var før et allrom for arbeidskarene på Gammel-Kleppe og et møtested for de som passerte storgården. Legg merke til deler av rutemønsteret i taket.
ALLROM BLE NY STUE: Dagens storstue var før et allrom for arbeidskarene på Gammel-Kleppe og et møtested for de som passerte storgården. Legg merke til deler av rutemønsteret i taket. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
ET KJØKKEN SOM TÅLER ALT: Fra storstuen ser du inn til det nye kjøkkenet. Det er tegnet av eierne og laget av solide eikematerialer.
ET KJØKKEN SOM TÅLER ALT: Fra storstuen ser du inn til det nye kjøkkenet. Det er tegnet av eierne og laget av solide eikematerialer. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
EKTE VARER: Så solid og ekte kan et eikekjøkken bli.  Det er produsert av Lesjaskog Møbler.
EKTE VARER: Så solid og ekte kan et eikekjøkken bli. Det er produsert av Lesjaskog Møbler. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
EN DØR MED TRADISJONER: Den blå døren er hovedhusets gamle hoveddør. Den er blitt overmalt mange ganger i årenes løp.
EN DØR MED TRADISJONER: Den blå døren er hovedhusets gamle hoveddør. Den er blitt overmalt mange ganger i årenes løp. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Et gammelt innertak i særklasse

Taket i dette stuerommet er helt spesielt originalarbeid fra midten av 1700-tallet. Det er et rute- og snippmønster - med stadig større snipper utover mot kantene av takflaten.

Et rom i rommet og en høyreist peis

Interiøret er organisert med blant annet tre store sofaer midt på gulvet, som et rom i rommet, og med gruepeisen som den fjerde vegg.

Et langbord i særklasse

Langbordet ved vinduet er grovt og tungt og med plass til fjorten eller mer til bords. Det er er tegnet, skåret og høvlet til av eierne selv.

Skapinnredning laget til gården

FARGERIKE STUER: Et gløtt inn i den gule spisestuen. Den var før et staskammer i gilde farge
FARGERIKE STUER: Et gløtt inn i den gule spisestuen. Den var før et staskammer i gilde farge Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Det dekorerte framskapet ble laget til Gammel-Kleppe av den navngjetne Vågå treskjæreren Jakup Sæterdalen.

Det er så digert at det ikke er til å få ut av rommet, verken gjennom dører eller vinduer.

Eikeinnredninger i gammel tømmerstue

De gedigne eiktrærne som ga virke til langbordet rakk også til å lage et nytt gårdskjøkken samt garderobeskap i annen etasje. Også de er tegnet av eierparet og produsert av lokale snekkere.

Gulv av grove planker

Alle gulv i første etasje er nye og laget av tykk og grov gulvplank.

MYE NYTT I GAMMELT HUS: Store deler av trappen og deler av den innglassete svalgangen er rehabilitert med nye materialer.
MYE NYTT I GAMMELT HUS: Store deler av trappen og deler av den innglassete svalgangen er rehabilitert med nye materialer. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
SPENSTIG INNSLAG: Et glassgulv skaper ekstra spenning i den gamle tømmerbygningen.
SPENSTIG INNSLAG: Et glassgulv skaper ekstra spenning i den gamle tømmerbygningen. Foto: FOTO: Elisabeth Aanes
UNDERJORDISKE ROM: Kjelleren under hovedhuset er totalrehabilitert. Både dør og karm er laget av massive eikematerialer hos Brøderne Løkken på Lalm.
UNDERJORDISKE ROM: Kjelleren under hovedhuset er totalrehabilitert. Både dør og karm er laget av massive eikematerialer hos Brøderne Løkken på Lalm. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Bordene er håndhøvlet, kantet og plugget på plass etter gammel skikk.

Alle de gamle ovnene på gården ble satt i stand og tatt i bruk igjen.

Økologi og rent treverk preger eventyrgården

- Det er mange økologiske aspekter knyttet til et slikt oppussingsprosjekt, forteller eierne.

De gjenbrukte gode og rimelige materialer og diverse bygningsdeler. Og overflatene på treverket som er brukt er rene. Her er ingenting oljet eller lutet.

Vasket huset med 120 kilo grønnsåpe

- Vi kjøpte 120 kilo grønnsåpe og og vasket alt treverk i huset. Som isolasjon mellom tømmerstokkene brukte vi mye mose. I loft og i gulv er det cellulosefiber.

ET LUFTIG ROM: Et dobbeltrom, en rød glass-suite er bygget inn i den gamle låven.
ET LUFTIG ROM: Et dobbeltrom, en rød glass-suite er bygget inn i den gamle låven. Foto: FOTO: Elisabeth Aanes
STERKE KONTRASTER: Det moderne står steilt mot det gamle flere steder på Kleppe Nordigard.
STERKE KONTRASTER: Det moderne står steilt mot det gamle flere steder på Kleppe Nordigard. Foto: FOTO: Elisabet Aanes

Brudesuiten

Oppussingen av Gammel-Kleppe har pågått kontinuerlig fra 1986 og frem til i dag.

Den siste, større etappe var å innrede to rom med glassvegger i låven, og brudesuiten er nå ferdigstilt.

- Da har vi også fått til det vi kaller et gårdshotell. Det har ni rom, og vi synes vi er kommet vel i mål, avslutter Ingunn Munch Lindvig og Dag Lindvig.

Se mer:

Les alt om arkitektur

Disse garasjene er helt syke

Test deg selv. Hvilke farger bør jeg bruke?

Hypermoderne arkitektbolig lagd av gjenbruksmaterialer

SAMSPILL MELLOM HUS OG INTERIØR: Nyere treskurd passer utmerket i de gamle bygningene i Gammel-Kleppe i Vågå
SAMSPILL MELLOM HUS OG INTERIØR: Nyere treskurd passer utmerket i de gamle bygningene i Gammel-Kleppe i Vågå Foto: FOTO: Elisabeth Aanes