Kristin er blitt nyforelsket i sin «nye» leilighet
Lot én liten kjøkkendings avgjøre fargevalget
Kristin Stoltz Thomassen var redd for at farger skulle begrense istedenfor å åpne muligheter. – Nå har jeg lært at det er helt feil! Jeg skulle bare ønske at jeg hadde malt mer! sier hun. Og fargevalget på kjøkkenet ble tatt på noe utradisjonelt vis.
Farger er med på å skape følelser, og Kristin ønsker at alle som kommer inn i leiligheten skal føle seg glade og feststemte, men også velkomne og ivaretatt.
Selv elsker hun å komme hjem til sin egen leilighet på Rosenhoff i Oslo.
Dollargården
Kristin kjøpte leiligheten i 2007. Rosenhoff er et område som ligger rett over Rodeløkkens kolonihager.
– Jeg falt i sin tid for de store vinduene, høyden under taket, den praktiske planløsningen og de store rommene. I tillegg er det en vakker gård, som visstnok ble kalt Dollargården da den var ny, sier Kristin.
Hun forteller at det lå en dam med fontene i hagen, og historien sier at folk fra områdene rundt la søndagsturen innom hagen for å beundre den.
Leiligheten var sliten og ble totalrenovert i løpet av det første halve året.
Mange av detaljene fra 1920-tallet ble beholdt, blant annet alle dører.
Les også (+): Naboen sa at mannen min hadde damebesøk. En dag lot jeg som om jeg skulle på jobb da jeg hadde fri
Originale kjøkkenfronter i teak
Kristin Stoltz Thomassen (48) bor på Rosenhoff i Oslo. Leiligheten er på 79 kvadratmeter, bygården er fra 1925. Kristin jobber som fagansvarlig for litteratur i Kulturtanken.
Det viktigste jeg har lært om å innrede, er å følge magefølelsen og mitt indre kompass! Det som er fint hos andre er kanskje ikke like fint hos meg. Det er som å reise på ferie til et eksotisk land: Det du kler deg med i Syden er kanskje ikke det som er finest og mest praktisk hjemme i Norge.
Jeg lar meg gjerne inspirere! Du vet hva de sier: «Talent borrows, genius steals.» Jeg så noen fine vegger på restaurant Tranen, og jammen meg ble de fine hjemme på mitt eget kjøkken, også.
Jeg har alltid elsket farger og er nok litt «tivoli» i sjelen, men har tenkt at det er fint med et hvitt kanvas. Da kan jeg heller endre opplevelsen av leiligheten ved bruk av innredningsdetaljer i farger.
Noen vegger ble revet og flyttet, og kjøkkenet ble bygget helt nytt på stammer fra Kvänum, og med fronter i teak fra 1960-tallet.
Deretter skulle det gå mange år før hun fikk lyst på endringer igjen.
– Det har virkelig skjedd mye med denne leiligheten i løpet av 2023, sier hun.
Først fikk hun balkong, som hun har drømt om hele livet. Med den endret flyten i leiligheten seg såpass at hun fikk akutt behov for luft, fornyelse og farger.
– Kjøkkenet har alltid vært leilighetens sosiale midtpunkt, men flyten i rommet endret seg helt da jeg fikk balkong i fjor. Da kunne jeg ikke lenger ha det store og lange bordet, da det ville hindret direkte utgang til balkongen. Rommet var en favoritt da, men enda mer nå! sier hun.
Lot kaffemaskinen bestemme
Tidligere var så å si alt hvitmalt, før hun ble inspirert av både venner, Instagram og en nabolagsrestaurant.
– Ikke minst ønsket jeg meg samme farge på kjøkkenet som jeg har på kaffemaskinen min, smiler hun.
1. Ikke vær redd for å vise hvem du er! Alt må ikke være striglet til enhver tid. Liker du bøker, ikke gjem dem bort. Liker du lekker hermetikk, vis den frem. Samler du på ristekuler, kjøp en lekker hylle til dem.
2. Ser du noe du liker, let det frem på Internett. Er det for dyrt? Let etter det på Finn eller Tise. Finner du det ikke der? La fanen ligge der, og gå innom og sjekk den nå og da. Plutselig er det på salg, og du har gjort et kupp!
3. Ikke kjøp eller gjør alt på en gang når du pusser opp. Tid er kreativitetens beste venn! Om du ser at noe likevel blir helt feil, er det heldigvis lov å angre, det vil si selge det videre til noen andre, som helt sikkert elsker det.
4. Tenk soner, og ikke la det praktiske gå på bekostning av estetikken. Jeg har ulike fargesoner i hjemmet, men likevel kan det som er på kjøkkenet lett passe inn i stuen, og omvendt. Og vet du at du liker ting, må du også ha oppbevaring til dem. Det er kanskje finest uten overskap på kjøkkenet, men er det egentlig praktisk?
5. Alt er lov! Så lenge DU liker det.
6. Bruk en fargekonsulent som du tror kan forstå deg og din visjon. Prøvemal, minimum 1 x 1 meter, og tør å leve med de ulike nyansene på veggene før du tar ditt endelige valg. Jeg endret mening mange ganger underveis!
Utfordringen var hvordan hun skulle finne de riktige fargekodene og nyansene, og hvordan hun skulle binde helheten sammen.
Det var da hun bestemte seg for å kontakte fargerådgiver Ingrid Simensen.
– Jeg hadde fulgt henne en stund på Instagram, sett hvordan hun pusset opp hjemme hos seg, og hvilke farger hun brukte – alt helt nydelig! Jeg hadde fått med meg at hun nylig hadde utdannet seg til fargekonsulent, og tenkte at her er dama for leiligheten min og meg, sier Kristin.
Les også: Slik så kjøkkenet ut da Karoline og Magnus flyttet inn. Forvandlingen er enorm
Gikk igjennom rom for rom
Den gråeste dagen påsken 2023 kom Ingrid på befaring, og i løpet av tre timer gikk de gjennom leiligheten, rom for rom.
– Hun hørte på mine forslag, men kom også med andre alternativer. En uke senere fikk jeg et fint og oversiktlig dokument fra henne, med tekst og fargekoder og ulike forslag til nyanser, sier Kristin.
Fargeprøver ble kjøpt inn, og Kristin levde lenge med dem før hun landet i de riktige nyansene.
Bruk tid!
Det hun opplevde som dristig først, er nå en helt integrert del av leiligheten.
– Så: Bruk tid på å velge de fargene som oppleves som riktige for deg og ditt hjem, og du kan også – som meg – bli nyforelsket i hjemmet ditt, sier hun.
Særlig er kjøkkenet blitt som et helt nytt rom! Grønnfargen er altså inspirert av den grønne Nespresso-maskinen og av restauranten Tranen på Alexander Kiellands plass.
Det er en dristig, men likevel varm og samlende farge, og fungerer godt sammen med alle nyansene av treverk som hun har på kjøkkenet.
– Nå elsker jeg å komme hjem! Jeg bor jo alene, så majoriteten av tiden er jeg her alene. I min krets er mye av det sosiale knyttet til middagsselskaper hjemme hos hverandre, og jeg elsker også å invitere venner hjem til meg, sier hun.
Farger med følelser
Ingrid spurte henne også om hvilken følelse hun ønsker at folk skal få når de kom hjem til henne.
– Jeg svarte noe sånt som glade, feststemte, men også velkomne og ivaretatt. Jeg gleder meg i alle fall over hvert minutt jeg tilbringer hjemme i «den nye» leiligheten, både med og uten besøk, sier hun.
Kristina har alltid elsket ting og har en svakhet for mye forskjellig.
– Jeg er en skjære for alt som glimrer. Ser jeg en lekker sardinboks eller pastapakke, klarer jeg ikke la være å kjøpe den, ler hun.
Les også (+): Alt lå til rette for en hyggelig hyttetur. Så tok svigermor over styringa
Samler på minner
Likevel er det viktig at det er systemer, at alt har sin plass, men at det likevel ikke fremstår for striglet.
Kristin lager nye stilleben hele tiden, siden hun har så mange favoritting, og alt ikke kan stå fremme til enhver tid.
Hun karakteriserer seg som en estetiker på budsjett. Hun elsker å gjøre et kupp, og bruker tid på å finne de tingene hun velger å omgi seg med. Det er minner og følelser knyttet opp til de fleste tingene i leiligheten, og på den måten føler hun at den gjenspeiler den hun er.
– Mange av tingene er fra reiser, men også ting som kan minne meg om ulike perioder i livet. Dess eldre jeg blir, jo sikrere og tryggere blir jeg jo også på hvem jeg er og hva jeg faktisk liker, sier hun.
Se flere bilder under: