Kristin er blitt nyforelsket i sin «nye» leilighet

Lot én liten kjøkkendings avgjøre fargevalget

Kristin Stoltz Thomassen var redd for at farger skulle begrense istedenfor å åpne muligheter. – Nå har jeg lært at det er helt feil! Jeg skulle bare ønske at jeg hadde malt mer! sier hun. Og fargevalget på kjøkkenet ble tatt på noe utradisjonelt vis.

<b>FØR OG ETTER:</b> Den nye veggfargen på kjøkkenet (bildet til høyre) har koden S2040-G80Y. Den lyse over er S1005-Y10R, mens listverket på balkongdøren er malt med S1010-B50G. Bordet er fra Fritz Hansen, stolene er kjøpt brukt. Lampen er Flower Pot, Hyllene String og kunstplakaten er kjøpt på Heim i Bergen. Vasen er fra Hay. Den grønne muggen er fra Backe i Grensen.
FØR OG ETTER: Den nye veggfargen på kjøkkenet (bildet til høyre) har koden S2040-G80Y. Den lyse over er S1005-Y10R, mens listverket på balkongdøren er malt med S1010-B50G. Bordet er fra Fritz Hansen, stolene er kjøpt brukt. Lampen er Flower Pot, Hyllene String og kunstplakaten er kjøpt på Heim i Bergen. Vasen er fra Hay. Den grønne muggen er fra Backe i Grensen. Foto: Mint Agency og privat
Sist oppdatert

Farger er med på å skape følelser, og Kristin ønsker at alle som kommer inn i leiligheten skal føle seg glade og feststemte, men også velkomne og ivaretatt.

Selv elsker hun å komme hjem til sin egen leilighet på Rosenhoff i Oslo.

<b>FRISKT:</b> Kristin på kjøkkenet, foran favorittfargen sin.
FRISKT: Kristin på kjøkkenet, foran favorittfargen sin. Foto: Mint Agency
<b>GAMMEL GÅRD:</b> Doktorgården på Rosenhoff, en nydelig bygård fra 1920-tallet. 
GAMMEL GÅRD: Doktorgården på Rosenhoff, en nydelig bygård fra 1920-tallet.  Foto: Mint Agency

Dollargården

Kristin kjøpte leiligheten i 2007. Rosenhoff er et område som ligger rett over Rodeløkkens kolonihager.

– Jeg falt i sin tid for de store vinduene, høyden under taket, den praktiske planløsningen og de store rommene. I tillegg er det en vakker gård, som visstnok ble kalt Dollargården da den var ny, sier Kristin.

Hun forteller at det lå en dam med fontene i hagen, og historien sier at folk fra områdene rundt la søndagsturen innom hagen for å beundre den.

PLANTEGNING: Slik ser romløsningen i leiligheten ut.
PLANTEGNING: Slik ser romløsningen i leiligheten ut. Foto: Jo Sjølie

Leiligheten var sliten og ble totalrenovert i løpet av det første halve året.

Mange av detaljene fra 1920-tallet ble beholdt, blant annet alle dører.

Les også (+): Naboen sa at mannen min hadde damebesøk. En dag lot jeg som om jeg skulle på jobb da jeg hadde fri

<b>GAMMEL OG GOD:</b> Kristin klarer ikke gå fra et fint design, og finner hun en sardinboks eller pastapakke hun liker, må hun kjøpe den. Og se for et spennende matskap, da! Åpne hyller er fint, men ikke så praktisk, mener Kristin, som har valgt skyvedører i teak som skapdører. Kjøkkenet i oljet teak er laget så langt tilbake som for 15 år siden, av en møbelsnekker. Benkeplaten i laminat heter Virrvarr.
GAMMEL OG GOD: Kristin klarer ikke gå fra et fint design, og finner hun en sardinboks eller pastapakke hun liker, må hun kjøpe den. Og se for et spennende matskap, da! Åpne hyller er fint, men ikke så praktisk, mener Kristin, som har valgt skyvedører i teak som skapdører. Kjøkkenet i oljet teak er laget så langt tilbake som for 15 år siden, av en møbelsnekker. Benkeplaten i laminat heter Virrvarr. Foto: Mint Agency

Originale kjøkkenfronter i teak

Kristin Stoltz Thomassen (48) bor på Rosenhoff i Oslo. Leiligheten er på 79 kvadratmeter, bygården er fra 1925. Kristin jobber som fagansvarlig for litteratur i Kulturtanken.

Det viktigste jeg har lært om å innrede, er å følge magefølelsen og mitt indre kompass! Det som er fint hos andre er kanskje ikke like fint hos meg. Det er som å reise på ferie til et eksotisk land: Det du kler deg med i Syden er kanskje ikke det som er finest og mest praktisk hjemme i Norge.

Jeg lar meg gjerne inspirere! Du vet hva de sier: «Talent borrows, genius steals.» Jeg så noen fine vegger på restaurant Tranen, og jammen meg ble de fine hjemme på mitt eget kjøkken, også.

Jeg har alltid elsket farger og er nok litt «tivoli» i sjelen, men har tenkt at det er fint med et hvitt kanvas. Da kan jeg heller endre opplevelsen av leiligheten ved bruk av innredningsdetaljer i farger.

Se mer

Noen vegger ble revet og flyttet, og kjøkkenet ble bygget helt nytt på stammer fra Kvänum, og med fronter i teak fra 1960-tallet.

Deretter skulle det gå mange år før hun fikk lyst på endringer igjen.

– Det har virkelig skjedd mye med denne leiligheten i løpet av 2023, sier hun.

Først fikk hun balkong, som hun har drømt om hele livet. Med den endret flyten i leiligheten seg såpass at hun fikk akutt behov for luft, fornyelse og farger.

– Kjøkkenet har alltid vært leilighetens sosiale midtpunkt, men flyten i rommet endret seg helt da jeg fikk balkong i fjor. Da kunne jeg ikke lenger ha det store og lange bordet, da det ville hindret direkte utgang til balkongen. Rommet var en favoritt da, men enda mer nå! sier hun.

Les også: Maren og Thomas fikk hakeslepp da de kom inn i det gamle huset: – Vi tenkte både «wow» og «i helsike»

<b>FRI SIKT:</b> Se hvordan grønnfargen på kjøkkenet balanserer med fargene i de neste rommene. Her sees gangen og litt av soverommet i motsatt ende.
FRI SIKT: Se hvordan grønnfargen på kjøkkenet balanserer med fargene i de neste rommene. Her sees gangen og litt av soverommet i motsatt ende. Foto: Mint Agency

Lot kaffemaskinen bestemme

Tidligere var så å si alt hvitmalt, før hun ble inspirert av både venner, Instagram og en nabolagsrestaurant.

<b>KAFFEMASKINEN:</b> I hjørnet står den grønne kjøkkenmaskinen som fikk styre fargevalget på kjøkkenet. 
KAFFEMASKINEN: I hjørnet står den grønne kjøkkenmaskinen som fikk styre fargevalget på kjøkkenet.  Foto: Mint Agency

– Ikke minst ønsket jeg meg samme farge på kjøkkenet som jeg har på kaffemaskinen min, smiler hun.

1. Ikke vær redd for å vise hvem du er! Alt må ikke være striglet til enhver tid. Liker du bøker, ikke gjem dem bort. Liker du lekker hermetikk, vis den frem. Samler du på ristekuler, kjøp en lekker hylle til dem.

2. Ser du noe du liker, let det frem på Internett. Er det for dyrt? Let etter det på Finn eller Tise. Finner du det ikke der? La fanen ligge der, og gå innom og sjekk den nå og da. Plutselig er det på salg, og du har gjort et kupp!

3. Ikke kjøp eller gjør alt på en gang når du pusser opp. Tid er kreativitetens beste venn! Om du ser at noe likevel blir helt feil, er det heldigvis lov å angre, det vil si selge det videre til noen andre, som helt sikkert elsker det.

4. Tenk soner, og ikke la det praktiske gå på bekostning av estetikken. Jeg har ulike fargesoner i hjemmet, men likevel kan det som er på kjøkkenet lett passe inn i stuen, og omvendt. Og vet du at du liker ting, må du også ha oppbevaring til dem. Det er kanskje finest uten overskap på kjøkkenet, men er det egentlig praktisk?

5. Alt er lov! Så lenge DU liker det.

6. Bruk en fargekonsulent som du tror kan forstå deg og din visjon. Prøvemal, minimum 1 x 1 meter, og tør å leve med de ulike nyansene på veggene før du tar ditt endelige valg. Jeg endret mening mange ganger underveis!

Se mer

Utfordringen var hvordan hun skulle finne de riktige fargekodene og nyansene, og hvordan hun skulle binde helheten sammen.

Det var da hun bestemte seg for å kontakte fargerådgiver Ingrid Simensen.

– Jeg hadde fulgt henne en stund på Instagram, sett hvordan hun pusset opp hjemme hos seg, og hvilke farger hun brukte – alt helt nydelig! Jeg hadde fått med meg at hun nylig hadde utdannet seg til fargekonsulent, og tenkte at her er dama for leiligheten min og meg, sier Kristin.

Les også: Slik så kjøkkenet ut da Karoline og Magnus flyttet inn. Forvandlingen er enorm

<b>STUE MED KARAKTER:</b> Fargen i stuetaket (etter-bildet t.h.) er S1010-G80Y og veggene S0804-Y10R. Sofaen er Scandinavia fra Bolia, og teppet i sofaen fra Slowdown Studio. Bordet er fra Gubi, gulvteppet ble kjøpt på Home &amp; Cottage for mange år siden og taklampen er fra Ikea. Putene er fra Marimekko.
STUE MED KARAKTER: Fargen i stuetaket (etter-bildet t.h.) er S1010-G80Y og veggene S0804-Y10R. Sofaen er Scandinavia fra Bolia, og teppet i sofaen fra Slowdown Studio. Bordet er fra Gubi, gulvteppet ble kjøpt på Home & Cottage for mange år siden og taklampen er fra Ikea. Putene er fra Marimekko. Foto: Mint Agency og privat

Gikk igjennom rom for rom

Den gråeste dagen påsken 2023 kom Ingrid på befaring, og i løpet av tre timer gikk de gjennom leiligheten, rom for rom.

<b>VAKKER, ELDRE DAME:</b> Stolen Karin er kjøpt brukt. Den hadde stått i resepsjonen på Marstrand Strandhotell i Sverige i mange år. Puten er fra Marimekko.
VAKKER, ELDRE DAME: Stolen Karin er kjøpt brukt. Den hadde stått i resepsjonen på Marstrand Strandhotell i Sverige i mange år. Puten er fra Marimekko. Foto: Mint Agency

– Hun hørte på mine forslag, men kom også med andre alternativer. En uke senere fikk jeg et fint og oversiktlig dokument fra henne, med tekst og fargekoder og ulike forslag til nyanser, sier Kristin.

<b>FRISKT BLIKKFANG: </b>I gangen er veggene malt med S1010-R90B (etter-bildet t.h.) Døren er malt med S1060-Y70R. – Jeg elsker den! Det gjør bare noe med humøret, når det er det siste du ser før du forlater leiligheten og det første du ser når du kommer hjem, sier Kristin.
FRISKT BLIKKFANG: I gangen er veggene malt med S1010-R90B (etter-bildet t.h.) Døren er malt med S1060-Y70R. – Jeg elsker den! Det gjør bare noe med humøret, når det er det siste du ser før du forlater leiligheten og det første du ser når du kommer hjem, sier Kristin. Foto: Mint Agency og privat

Fargeprøver ble kjøpt inn, og Kristin levde lenge med dem før hun landet i de riktige nyansene.

Bruk tid!

Det hun opplevde som dristig først, er nå en helt integrert del av leiligheten.

– Så: Bruk tid på å velge de fargene som oppleves som riktige for deg og ditt hjem, og du kan også – som meg – bli nyforelsket i hjemmet ditt, sier hun.

Særlig er kjøkkenet blitt som et helt nytt rom! Grønnfargen er altså inspirert av den grønne Nespresso-maskinen og av restauranten Tranen på Alexander Kiellands plass.

Det er en dristig, men likevel varm og samlende farge, og fungerer godt sammen med alle nyansene av treverk som hun har på kjøkkenet.

– Nå elsker jeg å komme hjem! Jeg bor jo alene, så majoriteten av tiden er jeg her alene. I min krets er mye av det sosiale knyttet til middagsselskaper hjemme hos hverandre, og jeg elsker også å invitere venner hjem til meg, sier hun.

Farger med følelser

Ingrid spurte henne også om hvilken følelse hun ønsker at folk skal få når de kom hjem til henne.

– Jeg svarte noe sånt som glade, feststemte, men også velkomne og ivaretatt. Jeg gleder meg i alle fall over hvert minutt jeg tilbringer hjemme i «den nye» leiligheten, både med og uten besøk, sier hun.

Kristina har alltid elsket ting og har en svakhet for mye forskjellig.

<b>GARDEROBE FØR OG NÅ:</b> – Jeg har alltid drømt om en stor garderobe, men må enn så lenge klare meg med mitt step in-closet, sier Kristin, som er mer fornøyd med fargene slik det ser ut nå (bildet t.h.) For å holde skapet ryddig og oversiktlig, rydder hun i klærne et par ganger i året.
GARDEROBE FØR OG NÅ: – Jeg har alltid drømt om en stor garderobe, men må enn så lenge klare meg med mitt step in-closet, sier Kristin, som er mer fornøyd med fargene slik det ser ut nå (bildet t.h.) For å holde skapet ryddig og oversiktlig, rydder hun i klærne et par ganger i året. Foto: Mint Agency og privat.

– Jeg er en skjære for alt som glimrer. Ser jeg en lekker sardinboks eller pastapakke, klarer jeg ikke la være å kjøpe den, ler hun.

Les også (+): Alt lå til rette for en hyggelig hyttetur. Så tok svigermor over styringa

Samler på minner

Likevel er det viktig at det er systemer, at alt har sin plass, men at det likevel ikke fremstår for striglet.

Kristin lager nye stilleben hele tiden, siden hun har så mange favoritting, og alt ikke kan stå fremme til enhver tid.

Hun karakteriserer seg som en estetiker på budsjett. Hun elsker å gjøre et kupp, og bruker tid på å finne de tingene hun velger å omgi seg med. Det er minner og følelser knyttet opp til de fleste tingene i leiligheten, og på den måten føler hun at den gjenspeiler den hun er.

– Mange av tingene er fra reiser, men også ting som kan minne meg om ulike perioder i livet. Dess eldre jeg blir, jo sikrere og tryggere blir jeg jo også på hvem jeg er og hva jeg faktisk liker, sier hun.

Se flere bilder under:

<b>BLÅ HIMMEL:</b> Kristin ønsket seg «himmel» som tak på soverommet, og Ingrid foreslo fargen S1010-R90B. Veggene er malt med S0804-Y10R. Sengeteppet er fra Hay, sengetøy fra Marimekko og putene er en miks av Juna og Marimekko. Taklampen er fra Ikea, nattbordet til høyre fra Ikea og det til venstre er et bruktfunn fra et sykehus. 
BLÅ HIMMEL: Kristin ønsket seg «himmel» som tak på soverommet, og Ingrid foreslo fargen S1010-R90B. Veggene er malt med S0804-Y10R. Sengeteppet er fra Hay, sengetøy fra Marimekko og putene er en miks av Juna og Marimekko. Taklampen er fra Ikea, nattbordet til høyre fra Ikea og det til venstre er et bruktfunn fra et sykehus.  Foto: Mint Agency
<b>SVAL GANG:</b> Hyllen i flammebjørk ble kjøpt for mange år siden, mens hyllene malt i samme farge som veggen, er laget av møbelsnekker. Speilet er et bruktfunn, lampen er fra Habitat og ryen fra Ikea. 
SVAL GANG: Hyllen i flammebjørk ble kjøpt for mange år siden, mens hyllene malt i samme farge som veggen, er laget av møbelsnekker. Speilet er et bruktfunn, lampen er fra Habitat og ryen fra Ikea.  Foto: Mint Agency
<b>EYECANDY:</b> Kristin har mye interessant å feste blikket på. Puffen er kjøpt på et marked i Madrid. Bildet på veggen er av Nikolai Torgersen. Det ble kjøpt på Litteraturfestivalen på Lillehammer der han var årets festivalkunstner.
EYECANDY: Kristin har mye interessant å feste blikket på. Puffen er kjøpt på et marked i Madrid. Bildet på veggen er av Nikolai Torgersen. Det ble kjøpt på Litteraturfestivalen på Lillehammer der han var årets festivalkunstner. Foto: Mint Agency
<b>PERSONLIG MIKS:</b> Begge de spettete bollene er kjøpt på Mallorca, og den lille duken med perlekant er kjøpt på et marked for mange år siden. 
PERSONLIG MIKS: Begge de spettete bollene er kjøpt på Mallorca, og den lille duken med perlekant er kjøpt på et marked for mange år siden.  Foto: Mint Agency
<b>PERFEKT HARMONI:</b> Se hvor flott de to takfargene står mot hverandre! Puten i sofaen er fra Hay, lysestaken fra Skultuna og benken er vintage String som Kristin kjøpte på blocket.se og hentet i Karlstad. 
PERFEKT HARMONI: Se hvor flott de to takfargene står mot hverandre! Puten i sofaen er fra Hay, lysestaken fra Skultuna og benken er vintage String som Kristin kjøpte på blocket.se og hentet i Karlstad.  Foto: Mint Agency

Denne saken ble første gang publisert 26/05 2024, og sist oppdatert 26/05 2024.

Les også