Kjøp av hytte

Spesielt én ting på dette bildet er viktig for hytteeiere

Slik vil vi at hytta skal være.

IKKE INNLAGT VANN: Det er fortsatt en del som er ute etter det helt enkle hyttelivet, ifølge Anders Fosbæk Vangen i DNB Eiendom. Denne hytta ligger i Fitjadalen i Kvam kommune i Hordaland.
IKKE INNLAGT VANN: Det er fortsatt en del som er ute etter det helt enkle hyttelivet, ifølge Anders Fosbæk Vangen i DNB Eiendom. Denne hytta ligger i Fitjadalen i Kvam kommune i Hordaland. Foto: FOTO: Privat
Først publisert Sist oppdatert

- Det er ønskelig at det ikke skal være for mye vedlikehold og at du kan reise på hytta for å slappe av. Nærhet til naturopplevelser, dagligvarebutikk og ikke for lang reisevei er også kriterier som er av betydning, sier Harald Osdal, eiendomsmegler i Krogsveen Moa.

Det kan nemlig se ut som at vi er opptatt av at hyttelivet skal være enkelt. Vi kjøper helst hytta helt ferdig, og vil gjerne kunne kjøre helt frem til inngangsdøren. Det skal dessuten være litt fint, men tradisjonelt.

Mye tyder også på at kravene våre til størrelse på hytta ikke er helt voldsomme.

Dag Kjell Langlie i Drammens hus & hytter kan fortelle at salget hovedsakelig går i hytter på mellom 70 og 100 kvadratmeter, mens salget blant de største hyttene har gått ned. Det siste året har han imidlertid sett en tendens til at størrelsene har krøpet litt oppover igjen.

- Trenden på hyttestørrelse er at denne har gått noe ned de siste fire til fem årene, kanskje 10-15 kvadratmeter mindre, sier han.

Tradisjonelt med moderne preg

Vi er glad i litt mer moderne interiør enn tidligere. Vi vil ha større glassflater, mer funkis-preg og nye vindusstørrelser, og rekkverk i glass.

MODERNE: Vi vil gjerne ha den tradisjonelle tømmerhytta, men med et moderne preg, som i denne hytta ved Lesjaskogsvatnet i Lesja kommune i Oppland.
MODERNE: Vi vil gjerne ha den tradisjonelle tømmerhytta, men med et moderne preg, som i denne hytta ved Lesjaskogsvatnet i Lesja kommune i Oppland. Foto: FOTO: Stian Wiik/Krogsveen

- Likeledes ønsker flere og flere ferdig overflatebehandling som beis, maling og så videre, sier Langlie.

Det betyr imidlertid ikke at hytte ikke fortsatt er hytte. Det gamle furupanelet lever fortsatt, selv om vi gjerne gjør noen modifikasjoner.

- Vedrørende design og nytt versus gammel stil, er det utvilsomt et ønske om å komme «på hytta». Selv om mange velger å lysne opp gammel furu, så er det ønskelig at det er furu i grunnen, sier Osdal i Krogsveen, som kan fortelle at de moderne hyttene som regel ligger lenger ute for salg enn de klassiske tømmerhyttene.

Kresne kjøpere

Hos Signaturhytten ses imidlertid en enda større tendens hos nordmenn til å ville ha store, fine og nye hytter. De fleste hyttene vi leverer ligger mellom 85-150m2 bruksareal (BRA).

- Vi ser at trendene går i mye store hytter, og at kjøpegruppen er mer kresen. Kjøperen vil ha store vindusflater, ferdigbehandlede vegger og tak, og eksklusive parketter. De fleste vil ha innlagt vann og kloakk. Man har det jo fort finere på hytta enn hjemme, sier salg- og innkjøpssjef Alf Rune Stangeland.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Og sist, men ikke minst; hytta skal være klappet og klar.

- Før bygde man jo ofte selv, men nå vil vi ha det helt ferdig. Tidligere leverte vi mye mer byggesett, men nå vil folk ha det nøkkelferdig. Dessuten er kravene for bygging strengere, så man kan ikke alltid å gjøre det selv.

Veien til hytta er viktigst

Det som virker å være det aller viktigste for hyttekjøperne er beliggenhet og reisevei. De fleste vil gjerne komme enkelt frem.

- Vi opplever at beliggenhet og adkomst, herunder reisevei og reisetid er viktig for folk flest når de skal kjøpe fritidseiendom, forteller Anders Forbæk Vangen,daglig leder i DNB eiendom Os.

- Andre viktige faktorer er rekreasjonsmulighetene i nærheten, som turterreng, skjærgård osv. Alpint- og restauranttilbud er eksempler på andre faktorer som kan være viktig.

TRADISJONELT: En hytte er vel ikke en hytte uten en rokk.
TRADISJONELT: En hytte er vel ikke en hytte uten en rokk. Foto: FOTO: Stian Wiik/Krogsveen

Mange vil imidlertid fremdeles ha det «sånn det alltid har vært», og er gjerne villige til å både ofre litt og også jobbe litt for det helt enkle hyttelivet godt plassert i rolig, norsk natur.

- Det er fremdeles eksempler på at enkelte ønsker et primitivt hytteliv, hvor krav til innlagt strøm og vann er mindre viktig. Ofte er interessentene i denne kategorien villig til å ofre det at man skal kjøre til døren, og vil kunne sette pris på at det er stykke vei å gå til hytten. Det man ofte får igjen for dette, er en mer usjenert beliggenhet, sier Vangen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lurt å tenke langsiktig

STORT: - Det er stor spennvidde i hvilke krav hyttekjøpere har til standard. Som oftest hører dette sammen med prisklassen. Jo høyere pris, jo strengere blir folks krav til "luksusstandard", sier Anders Fosbæk Vangen i DNB Eiendom. Denne hytta i Kvednaskogen i Hordaland er innredet med fliser, varmekabler og hvitevarer.
STORT: - Det er stor spennvidde i hvilke krav hyttekjøpere har til standard. Som oftest hører dette sammen med prisklassen. Jo høyere pris, jo strengere blir folks krav til "luksusstandard", sier Anders Fosbæk Vangen i DNB Eiendom. Denne hytta i Kvednaskogen i Hordaland er innredet med fliser, varmekabler og hvitevarer. Foto: FOTO: Inviso

Hos Drammen hus & hytter har Langlie følgende råd til deg som skal kjøpe hytte:

- Som hyttekjøper mener jeg at folk bør vurdere sitt eget behov i større grad, og ikke handle store flotte hytter med mange sengeplasser fordi du vil ha med deg alle venner og kjente. Det fungerer ofte ikke slik etter en stund, da du ofte ønsker stille og rolige helger etter tiden da du har visst frem hytta. Du må også tenke på at dette skal vedlikeholdes og rengjøres. Se heller om det er mulighet for å sette opp en liten gjestehytte eller anneks, råder han.

- I planleggingsfasen er det viktig at du undersøker reguleringsbestemmelsen i det området du ønsker å bygge hytte. Sjekk hva som er tillatt bygget på stedet, slik at du ikke planlegger og drømmer om en hytte som det ikke er lov til å bygge på tomten.

- Sørg også for å få et mest mulig riktig budsjett på hytta, slik at du ikke får overraskelser underveis.

Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.