Oppussing
Fargefryd med linolje, kalkmaling og tapet
Her får du inspirasjonen til å ta fatt i malerpenselen, eller tapetsere veggen du lenge har tenkt på.
Har du et rom eller flere du har planer om å pusse opp, og kunne tenke deg litt annerledes teksturer på veggene enn de vanlige?
Eller har du et eldre hus som du gjerne vil beholde interiørstilen til? Linoljemaling, kalkmaling og tapeter med gammel stil kan være et godt alternativ.
Linoljemaling
Er du den lykkelige eier av et gammelt hus, er det stor sannsynlighet for at det tidligere er malt med linoljemaling. Vil du fortsatt bruke linolje, er det mange fordeler ved det. Mange sverger til kun å bruke linoljemaling, da de syns det får et utseende som ikke annen maling kan gi. Andre er mindre fornøyde og syns det lett kan bli luftbobler i malingen. Uansett hvilken maling du velger, er det viktig å gjøre et godt forarbeid.
Bruk en malingskrape for å skrape av all løs maling, og skrubb med en stålbørste. Puss over med sandpapir og vask til slutt overflaten med kraftvask.
Underlaget må være helt tørt før du begynner å male. Ved bruk av linoljemaling bør du bruke en egen pensel av svinebust. Disse får du kjøpt sammen med linoljemalingen. Mal 1–2 veldig tynne strøk. Malingen er seig og må dras godt ut, og den må få tørke lenge mellom strøkene.
Tapet i gammel stil
Har du revet ned noen lag med ny tapet, og funnet gammel tapet under, er det faktisk mulig å få gjenskapt denne. Det er litt kostbart, men slik får du det akkurat som det engang var. Mange produserer tapeter i gammel stil, etter funn i gamle hus.
Tapetene vi har brukt her, er alle fra den nyeste kolleksjonen til svenske Borås. Husk å gjør et godt grunnarbeid også når du skal tapetsere. Riv av det du kan av gammel tapet, sparkle og puss veggen. Vær oppmerksom på blærer i gammel tapet. De må fjernes, ellers vil de følge med inn i den nye.
Normalt bør du grunne veggen før du tapetserer. Du kan bruke en matt oljemaling, vannbasert grunningsmaling, eller grunne med fortynnet lim. Når grunningen er tørr, kan ny tapet settes opp.
Har du en notatbok, kan du lime inn bilder som inspirerer deg underveis i planleggingen. Noter ned farger og tapetnavn du kommer over.
Kalkmaling
Har du et gammelt nattbord stående, eller en stol i garasjen som sårt trenger litt maling, kan kalkmaling være tingen. Den er like fin på møbler som en fondvegg. Den gir et matt uttrykk, og om du velger en gråfarge, så ser den nesten ut som betong.
Det blir et ujevnt resultat, med penselstrøk og sjatteringer, og er topp om du liker det rustikke uttrykket. Er det løs maling, må du pusse denne av først og gi den gjerne en omgang med sandpapiret for bedre heft.
Vask godt over med kraftvask og la det tørke før du setter i gang. Kalkmalingen vi har brukt er fra islandske Kalkitir. De selger poser med malingspulver som skal blandes ut med vann hjemme. La det tørke godt mellom strøkene, og husk at fargen blir mye lysere når den er helt tørr. Mal to strøk for best dekkevne.