Jugendvilla

Etter tre år med visninger fant de endelig drømmehjemmet

- På visning i strålende sol og med utsikt over blikkstille Oslofjord var det nesten umulig å ikke få gode følelser for det hvite huset med store søyler.

DRØMMEHJEM: Huseierne hadde gått på visninger i tre år uten å finne drømmehjemmet. Da de plutselig så i en ny retning gikk det imidlertid ikke lang tid før det dukket opp.
DRØMMEHJEM: Huseierne hadde gått på visninger i tre år uten å finne drømmehjemmet. Da de plutselig så i en ny retning gikk det imidlertid ikke lang tid før det dukket opp. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
Først publisert Sist oppdatert

Egentlig hadde ikke huseieren lyst til å gå på visning i det gamle huset i det hele tatt.

Hun og mannen hadde nylig deltatt i en budrunde i samme område på et hus der man omtrent kunne se hver eneste krusning på sjøen, og hun syntes ikke det virket som om dette huset hadde like fin utsikt og potensial. Mannen klarte likevel å overtale henne.

- Med en gang vi kom inn i hallen ble jeg fascinert, det var høyt under taket, stort og flott og jeg likte stemningen, forteller hun til magasinet Maison Interiør.

På visning i strålende sol og med utsikt over blikkstille Oslofjord var det nesten umulig å ikke få gode følelser for det hvite huset med store søyler. Samme familie hadde bodd her i tre generasjoner, så de fleste originale detaljer var bevart.

Fra Frogner til Nordstrand

Etter elleve år på Frogner, og to barn, som snart skulle bli tre, var det virkelig på tide å flytte. Paret hadde vært på visninger i tre år uten å legge hele sin sjel i det, men nå nærmet skolestart seg for eldstemann og de begynte å bli lett desperate.

- Vi lette primært på Oslo Vest men fant aldri noe vi ble fornøyd med. Etter mange søndagskvelder på vei hjem fra hytta i Sverige hadde vi opplevd at Nordstrandområdet lå badet i sol. Dette var nok en viktig årsak til at vi utvidet vårt søk denne veien, samt nærhet til sjøen og muligheten for å få en klassisk jugendvilla med mange originale detaljer.

Og det tok altså kun to visninger på Nordstrand før de kjøpte i september 2014. Innflytting ble det likevel ikke før august 2015.

- Da vi kom på visning tenkte jeg at det ikke var så mye vi trengte å gjøre annet enn med kjøkken og bad, men det viste seg at huset ikke var isolert. Vi endte opp med å ribbe yttervegger ned til tømmeret, isolere og legge vannbåren varme i gulvet nede. Det ene tok det andre, som det gjerne gjør.

Kjøkkenallrom og fiskebensparkett

Noen venner hadde brukt interiørarkitekten Mie Grevstad i Magenta Interiørarkitekter, og det skulle vise seg at hennes tilnærming passet henne og mannen svært godt.

- Vi ønsket oss en som var dyktig på effektive og funksjonelle løsninger. I annen etasje lå soverommene, og der var romløsningen perfekt for familien som nå var blitt fem.

Men i første etasje gjorde de om på gang- og kjøkkenløsning, flyttet døråpninger, lagde kombinert vaskerom og bad, og huseier fikk det kjøkkenallrommet som hun hadde ønsket seg.

- Vi kom fra en leilighet med separat spisestue, noe som ble litt formelt. Nå er dette blitt rommet vi bruker mest.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Interiørarkitekten laget også belysnings- og møbleringsplanen og et av hennes klareste råd var at paret skulle prioritere gulv og belysning da dette hever inntrykket.

- Vi er veldig glad for at vi fulgte det rådet.

Gulvvalget falt på fiskebensparkett fra Weitzer, også dette etter råd fra Mie.

- Vi var først litt skeptiske fordi vi trodde det kanskje ble litt urolig, men nå er jeg blitt veldig glad i gulvet, det kler huset.

- Angrer overhodet ikke

En annen løsning familien ble godt fornøyd med er badet i andre etasje. Det var trangt og lite funksjonelt for en barnefamilie, men ved å slå ut veggen til en bod, tegnet Mie inn badekar og separat dusj bak en glassvegg, med et felles styrepanel.

- Vi hadde aldri kunnet komme på en slik idé selv, så jeg er utrolig glad for at vi fikk inn en interiørarkitekt som utnyttet rommene så til de grader. Fordelen med å benytte interiørarkitekt er at man får hjelp til å lage gode og praktiske løsninger. I tillegg sparer man mye tid ved å slippe å løpe rundt i masse butikker, interiørarkitekten presenterer gjerne alternativer man velger mellom. Det ble en lang prosess, men det var helt klart verdt det.

- Vi elsket å bo i byen, og kjenner iblant på det at vi ikke lenger bor så sentralt, men når vi ser på utsikten, og vet at vi har solen absolutt hele dagen, angrer vi overhodet ikke, forteller hun til Maison Interiør.

Interiørarkitektens tips

Før du begynner en større rehabilitering bør du gjøre en grundig behovsanalyse på hvordan du ønsker å bruke huset. Den bør også være llangsiktig; små barn blir større, og man blir ikke yngre med årene selv.

Legg penger i de store investeringene som gulv og belysning. Et godt gulv er en glede hver morgen. Det hjelper ikke hvor mye du planlegger og innreder huset ditt hvis du ikke har lyst til å iscenesette det.

Tenk på hvor du trenger godt lys og hva du vil fremheve. Man behøver ikke lys overalt.

Det er også viktig med en farge- og materialpalett som passer både huset og de som skal bo der.

Bruk plassen smart – alle rom, også de små, er potensielle volum som kan brukes til noe.

Gjør en ryddeprosess mentalt og fysisk før du flytter. Ta med deg kun ting du kommer til å bruke, slik får du rom med gjenstander du elsker.

Bruk gode håndverkere, det vil lønne seg i det lange løp.

Trender er fint å la seg inspirere av, men det er viktigere å tenke på hva du selv liker og kan leve lenge med. Jeg bruker mye Pinterest med mine kunder, det er et supert verktøy for å samle inspirasjon.

Kilde: Mie Grevstad, Magenta Interiørarkitekter, @magenta_interiorarkitekter