Interiør på kjøkkenet
Nå er det meste lov på kjøkkenet
Men én ting er vi lei av.
- Vi ser at det fremdeles velges de sikre fargene; hvitt og grått. Men i 2016 vil vi også se dypere og mørkere gråtoner og mer farger på fronter, forteller Hege Kaisa Styrerud, interiørdesigner i Cleopatra Design.
Ifølge eksperten vil det også være mye bruk av innredninger i tre. Det er ikke noe som er riktig eller feil. Nå er det lov å blande sammen farger, materialer og ulike treverk. At vi personaliserer kjøkkenet mer, er en trend som kommer sterkere nå.
Kirsti Skulberg, interiørarkitekt MNIL i Kirsti Skulberg AS, kan dessuten fortelle at 50- og 60-tallet ikke blir borte med det første, og matt sennepsgult og støvete pastell kan dermed med fordel få bli om du har tenkt til å pusse opp litt.
- Stiluttrykket blir litt retro fortsatt, med 50- og 60-tallets materialbruk og farger, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fliser og tapeter på hele veggen
Belysningen vil bli viktigere i interiøret, og ha en større rolle enn kun som lyskilde, ifølge Skulberg.
- Downlights er helt ut. Lokal belysning, også med retro lysarmaturer som objekter mer enn teknisk belysning. Uttrykket «strømlinjeformet» får et annet innhold. Tenk bildesign!
Mari Leholt, interiørkonsulent i Maris Interiørhjelp og systue, kan dessuten fortelle at flislegging og tapetsering er noe vi vil se mer av. At vi begynner å bli lei av det helt hvite og sterile er det nok liten tvil om.
- Vi kan også se at man går fra å flislegge mellom benk og overskap, til nå å flislegge eller dekorere hele vegghøyder. Når det gjelder dette så er det nå mange muligheter å velge i forhold til farge, fliser og tapeter. Det er bare fantasien som setter en stopper nå, sier hun.
Dessuten er vi kreative i jakten etter oppbevaringsplass
- Vi ser stadig flere finurlige løsninger for å utnytte plassen i skuffer og skap bedre. Doble skuffer, innsatser for å henge støvsugerslangen eller strykejernet, skuffeinnsatser for dekketøy og krydder, oppheng for tørkerull og plastfolie.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fortsatt inn med åpen løsning
Den åpne kjøkkenløsningen var en stund noe «alle» skulle ha. Det var selvsagt praktisk, og for mange ga det annerledes romfølelse. Alle de tre interiørekspertene tror den fortsatt vil være aktuell, men det er mulig vi vil se mindre av den.
- Åpen løsning mellom stue og kjøkken er nok noe som fremdeles vil være med i bildet fordi utbyggere vil utnytte plassen mest mulig. Om dette er en god løsning eller ikke kan diskuteres. Rensligheten er kanskje ikke så bra - tenk på alt stekefett vi vasker av toppen på overskapene. Hva med sofaen; hvor tror du stekefettet havner? Men planmessig for å utnytte plassen, får men jo et ekstra rom tilgjengelig, sier Styrerud.
- Energimessig er lurt å kunne lukke i mellom rommene. Mer som skal varmes opp, råder Leholt.
Til gjengjeld er en åpen stue- og kjøkkenløsning gull når man holder fest og halve flokken i løpet av kvelden samler seg på kjøkkenet, minner Styrerud på.
De to har imidlertid tro på at løsningen med større kjøkken i et eget rom adskilt fra stuen blir mer og mer populært igjen, og det er også en tendens de ser hos kundene sine.
Kjøkkenøya derimot mister ikke popularitet, enes ekspertene om. Interiørarkitekt Skuldberg tipser imidlertid om at en halvøy kan være et praktisk alternativ, der kjøkkenbenkene henger sammen.
Når det gjelder tekstiler er liftgardinen en vinner i kjøkkenvinduet, ifølge Leholt og Styrerud. Ellers kan du velge og vrake, mikse og matche i ymse stoffer og farger.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.