Interiør fra utlandet

- Det er jo så moderne med designmøbler i plast, og det kan være fint hos andre, men ikke i dette huset

Lise Kristine Kjærnes fyller heller huset med brukt interiør fra utlandet.

STUEN: Stuen er innredet med møbler og minner fra hele verden. Lises favorittkrok er under speilet fra Milla Boutique. Her krøller hun seg sammen med en bok, en kopp te – og hunden Juster på fanget. Sofaen er fra Slettvoll, mens puffene er så gamle at Lise ikke husker hvor hun har kjøpt dem. Konsollbordet er tegnet av Lise og laget på mål av en lokal smed. Både teppet og bordet er fra Bolina.
Publisert Sist oppdatert

Her bor:

Hvem: Lise Kristine Kjærnes (55) deler hus med mannen Geir (60) og hunden Juster (5). Datteren Kine (29) og sønnen Kristian (28) har flyttet hjemmefra. Geir driver et medie-byrå, Lise er hjemmeværende.

Hva: Enebolig på 280 kvm fordelt på tre etasjer. Huset ble bygget i 1985, og Lise og Geir har bodd her de siste 25 årene.

Hvor: På Blommenholm i Bærum.

En eldgammel krukke fra Marrakech står på spisestuebordet, to tremasker fra Cuba henger i tv-stuen og en lubben, gullfarget Buddha fra Bali står i bokhyllen. Mange av Lise Kristine Kjærnes sine kjæreste eiendeler er kjøpt på reiser i utlandet, som regel etter grundige overveielser. Når hun finner noe hun liker, sånn som den gamle krukken, løfter hun den opp, kjenner på materialet, veier den i hånden og gransker den nøye. Som regel går hun en runde og spør seg selv; kan jeg leve uten denne? Er svaret nei, går hun tilbake og sier «den vil jeg ha!». Da blir det som regel sånn – uavhengig av vekt og størrelse på gjenstanden. Det 300 kilo tunge skapet i spisestuen sto for eksempel på et marked i Dubai og bare ventet på at hun skulle komme forbi.

- Jeg har båret med meg mye rart som håndbagasje på flyet, og skapet fra Dubai fikk vi sendt med båt. Det var så tungt at vi måtte ha pianobærere for å få det på plass i stuen. Min erfaring er at det alltid finnes en løsning, sier Kjærnes og ler godt.

Interiør fra utlandet

Sammen med mannen Geir flyttet hun inn i eneboligen på Blommenholm i Bærum i 1988. Siden den gangen har veggene skiftet farge mange ganger, men det venninnene kaller «Lise-stilen» har ikke endret seg så mye.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Stuen er innredet med duse toner. Spisestuen er fra Magazin og taklampen fra Kvänum.
Det finnes grønne planter i så å si alle rom, og akkurat denne bor i en gammel asiatisk ryggsekk. Kjøkkeninnredningen er plassbygget av en svensk snekker og den ekstra brede komfyren er fra Smeg. Til høyre skimtes spisestuen.
Kunstverket er laget av Elisabeth Werp. Lenestolen er fra Green Apple, teppet er kjøpt på Mauritius.
Lise beskriver stilen sin som bohemsk, med innslag av kolonistil. Yttergangen har hun akkurat pusset opp, blant annet med keramikkfliser fra Far-Far og en gammel benk hun har kjøpt brukt. Legg merke til hvordan fargebruken henger sammen, fra rom til rom. Det skaper ro og harmoni.
Konsollbordet ble kjøpt brukt for mange år siden, og den gamle osteklokken får nytt innhold hver uke. Akkurat nå rommer den en marokkansk mugge fra 1600-tallet, en antikk vase og friske blomsterblader. Lise er ekstra glad i den italienske kvinnebysten som heter Guiliette, den er kjøpt i en lokal blomsterbutikk. Speilet er fra en interiør-butikk i Kragerø, teppet fra Magazin.
Lykkedyrene på salongbordet er en gave fra datteren Kine som bor i København. Lise har fått to store, to små og et bitte lite dyr, som symboliserer familiemedlemmene, inkludert hunden Juster.
Fra april til oktober er terrassen som et ekstra rom i huset, innredet med tepper, puter, behagelige møbler og store planter. Stolene ble kjøpt for mange år siden på en lokal blomsterbutikk, teppet er fra Gathering Objects på Frogner i Oslo, det er nokså nytt. Potteskjuleren er fra Blomsteroasen og kelimputen fra Magazin. Den blytunge uglen er kjøpt brukt.
Om sommeren flytter mange av de store plantene ut sammen med møbler og tilbehør som er blitt lagret i kjellerboden i vinterhalvåret.
Lise tilbringer mye tid på kjøkkenet, både fordi hun er glad i å lage mat og fordi hun trives ved kjøkkenbordet. – Det har lenge vært populært med åpne kjøkkenløsninger, men jeg liker at det er lukket. Det er alltid litt varmere her enn ellers i huset, så det er fint å sitte her og skrive, lese og drikke te, sier hun. Innredningen er plassbygd av en svensk snekker, bordet er kjøpt på auksjon og stolen er fra Magazin. Den gamle lampen har hengt over bordet i 25 år.
Familien på fire har alltid vært glad i å reise, og Lise elsker å snuse rundt på markeder og i små, rare bruktbutikker. Både muggen og potteskjuleren er kjøpt i utlandet, glassfatet er fra Bolina.
Soverommet ligger i andre etasje, og også her er det innredet med små reiseminner, blant annet den gamle kelimputen.
Overalt i huset er det spor av Lises leseglede, sånn som her i andre etasje. Hun har enormt mange bøker, og leser alt fra biografier til krim. På sikt har hun planer om å innrede et lite bibliotek. Bokskapet er fra Anouska, den gamle krukken er kjøpt brukt.

- Jeg liker gamle ting som har en historie. Og natur! I tillegg til alle plantene mine, har jeg alltid friske avskårne blomster stående fremme.

Hun synes det er vanskelig å definere stilen sin tydelig, men tror «bohemsk kolonistil» er noenlunde dekkende, med mye mørkt tre blandet med lysere interiør. Kjærnes følger definitivt med på interiørfronten, men nye trender får ikke automatisk innpass i det kjærneske hjem.

- Det er jo så moderne med designmøbler i plast, og det kan være fint hos andre, men ikke i dette huset. Her har kosen tatt overhånd, slår hun fast.

Ikke plass til alt

Når en gjenstand først har vunnet hjertet hennes, får den som regel bli. Lenge. Hvis den ikke får plass inne, kan det være at den havner på terrassen. Om sommeren innreder hun nemlig den rause uteplassen med gardiner, puter, tepper, pynteting og møbler som er gode å sitte i. Hun trenger ikke gå langt for å finne inspirasjon til uterommet.

- Jeg har to boder i kjelleren som jeg bare kaller butikken. Der samler jeg alle tingene jeg ikke har plass til, men som jeg ikke klarer å kvitte meg med. Enten får gjenstandene komme opp igjen etter hvert, eller så gir jeg dem bort til venner eller barna mine. En sjelden gang selger jeg dem videre.

På utkikk etter ny leilighet

Kjærnes har alltid hatt en sterk skapertrang, og det er kort vei fra idé til gjennomføring. I ungdommen gikk hun sømlinjen på yrkesskolen, og for snart ti år siden søkte hun seg inn på Asker Kunstfagskole. Hun rakk ett års studier og å male et titalls bilder før en prolaps satte en foreløpig stopper for malingen. Hun har likevel ikke gitt opp drømmen om å innrede et eget rom med plass til staffeli og malesaker. Etter at barna flyttet hjemmefra, har hun og mannen snakket om å bytte den ut eneboligen med en leilighet på ett plan. De vært på mange visninger uten å finne selve drømmeobjektet, som ideelt sett skal romme både bibliotek og atelier.

Interiør fra utlandet

Lise har reist mye, blant annet i Afrika og Asia, og kjører til Frankrike med bil hvert eneste år. Her er hennes innsidetips.

  • Les deg opp på forhånd. Jeg gjør alltid research før jeg reiser sånn at jeg vet hva som er spesielt for stedet eller landet.
  • Let på de underligste steder. Skattene finnes sjelden i butikker – heller i en gammel garasje, på et jorde eller på en liten stand på fortauet. De fleste byer har et marked, men du kan også finne mye fint i små landsbyer.
  • Jakt på det unike. Jeg leter etter både brukt og gammelt, og at en gjenstand har sjel kan du både lukte, kjenne og se. Tingen trenger ikke å være verdt mye penger, for alt jeg eier er verdifullt for meg.
  • Vær tålmodig. Jeg bruker mye tid på å gå rundt og lete. Av og til er hele familien med, men det hender at jeg parkerer mannen min på en kafé med en avis og en kald øl.
  • Sjekk om varen kan sendes. Frakt er noe av det første jeg spør om. Mange tilbyr dette, men ofte fordyrer det varen. Er gjenstanden stor, kan det i tillegg ta tid. En gang kjøpte vi et fullt utemøblement på Bali. Det var både vakkert og billig og ble sendt med båt, men vi fikk det først året etter!

- Leiligheten trenger ikke å være ny. Egentlig ønsker jeg meg noe gammelt som jeg kan pusse opp fra grunnen av og gjøre til mitt eget.

Slik får du stilen

 

MYK MIKS: House Doctor vase, Ø 19, 5 cm, og h 28,5 cm, ca. kr 330. Designers Guild, Loftet Interiør stripete tekstil, ca. kr 520 pr. meter. Lampefot uten skjerm, interiorgalleriet.net, Ø 26 cm, 56 cm høy, kr 1690. Vanilje sementflis fra ulfven.no, 20 x 20 cm, kr 1250 pr. kvadratmeter. Metalliske fliser fra Modena,12,9 x 12,9 cm, kr 59 pr. stk. Kremmerhuset gullpute 30 x 50 cm, kr 299. House Doctor grønn pute 0 x 50 cm, ca. kr 270. Home & Cottage Cape Cod sofabord, l 130 cm, b 70 cm og h 47 cm, kr 4995.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!