Møblering og innredning
Innredningsreglene du ikke skal følge lenger
Glem alt du har lært om å møblere huset. Nå skal du bestemme selv.
Det er alltid spennende å skulle pusse opp eller innrede sitt nye hjem. Man leser interiørblader, søker frem inspirerende bilder eller lar seg kanskje inspirere av flotte interiørblogger.
Det finnes mange uskrevne regler når det gjelder interiør og dekor, og flere av oss retter oss nok ubevisst etter disse når vi går igang med større eller mindre prosjekter på hjemmebane.
Det ligger nesten i ryggmargen at man maler små rom i hvite eller helt lyse nyanser, eller at stuen må ha ha en 3-seter + en 2-seter + et salongbord.
Den store spredningen av interiørinteressen vi har sett de siste årene har endret innredningsvanene og åpnet opp for nye impulser. De uskrevne reglene vi fulgte slavisk før er rett og slett blitt avdankede. Det har blant annet magasinet House Beautiful tatt tak i.
Her er de gamle reglene som ikke lenger gjelder i interiøret.
Du kjenner garantert igjen noen av dem:
1. Man bør ikke blande forskjellige typer tre i samme rom
- Tull og tøys, forklarer den amerikanske interiørstylisten Lizzie Carney til magasinet.
- Å bare ha samme tresorter som matcher hverandre helt kan se litt for perfekt og kjedelig ut. Å blande ulike tresorter kan gi rommet et mye mer personlig og spennende ut
Carney forklarer at man med å mikse og matche materialer skaper et rom som ser ut som om det naturlig ble til over tid, og ikke som om man kjøpte alt samlet samtidig.
2. Det viktigste møbelet i stuen er sofaen
Dette trenger overhodet ikke stemme ifølge Carey.
- Det er ingen regel som sier at man i det hele tatt trenger en sofa i stuen, forklarer stylisten til det amerikanske magasinet.
- Man kan jo for eksempel ha fire lenestoler rundt et bord, om det passer rommet bedre.
3. Man bør velge trygt og nøytralt i små rom
- Små rom er jo perfekte for å tilføre litt glamour og dramatikk, forklarer interiørdesigneren Victoria Neale til det amerikanske magasinet.
- Lim opp et flott dekorativt tapet, enten på én av veggene - eller alle fire om du tør. Det er jo både billigere og enklere å være dramatisk på liten plass enn i et stort rom.
- Dekor kan jo være så mangt, forklarer interiørdesigner Tove Meldgaard ved melgaard.no til Bonytt.no.
- En stor lysekrone eller taklampe vil kunne gjøre et relativt lite rom mer spennende, det samme gjelder et gulvteppe med mye eller stort mønster, eller et iøyenfallende bilde på veggen.
Meldgaard forklarer at det passer ypperlig å leke seg med unike elementer i et lite rom.
4. Alle rom trenger en gulvmatte eller teppe
Mange tenker nok som det ofte påpekes at et gulvteppe vil forankre et rom, men det har seg faktisk slik at å fjerne teppet ofte vil gjøre rommet både lysere og mer åpent.
- Nakne tregulv kan tilføre en rå eleganse til et rom, forklarer Carney.
- Og det gjør det jo ikke minst lettere å holde rommet mer støvfritt.
5. Møblene i et rom burde matche hverandre
Dette er helt feil ifølge magasinet House Beautiful.
- Om du skaper kontraster med bruk av forskjellige farger, toner, teksturer og stiler vil du gi rommet ditt et mye lengre liv, forklarer stylisten Carney til magasinet.
- Det er aldri fint, heller kjedelig, å matche møblene i et rom til hverandre, forklarer Melgaard.
- Det er noe som heter at det skal være litt gærnt for å være riktig. For eksempel kan et arvemøbel i mahogny ta seg flott ut satt sammen med stramme, mer moderne møbler. Dette gjør jo at arvestykket blir løftet opp og frem.
Men interiørdesigneren understreker at man bør holde seg i sjakk med miksing til en viss grad også:
- Begrens overraskelsesmomentene, som i dette eksempelet med arvestykket, til ett eller to innslag per rom. Begynner du å kjøre 50-50 med to vidt forskjellige stiler kan det fort bli et litt kaotisk uttrykk.
6. Du må alltid ha et sofabord foran sofaen
Ett alternativ kan være å bruke en stor sittepuff, som du kan sette et serveringsbrett på hver gang du trenger et sted å sette ned kaffekoppen på. Denne vil også ved behov kunne fungere som ekstra sitteplass i rommet.
Melgaard forklarer at møbler som har flere funksjoner er praktiske, kanskje særlig i et flerbruksrom som stuen.
- Da kan man leve og bo mer etter behov, og alt må ikke være så statisk.
7. Vintage-møbler eller pynt burde ikke tukles med
Interiørbloggerne har for lengst vist at gamle møbler kan tukles med.
Ikke være redd for å male et gammelt møbel. Eller bytt ut knotter og håndtak, lag noe unikt, og du vil ha større glede av det i hjemmet ditt.
8. I et lite soverom må man bruke små møbler
Det er en mye akseptert regel at man må ha nette møbler i et rom som ikke er så stort. Men dette er ikke nødvendigvis den hele og fulle sannhet, ifølge Carney.
- Smått kan virke rotete. Ofte blir helhetsinntrykket mye ryddigere og mer elegant om man satser på færre, men større møbler, forklarer stylisten til magasinet Country Living.
Små møbler kan rett og slett få deg til å umiddelbart legge merke til at rommmet ikke er så stort. På et lite soverom kan du heller prøve en høy seng og et stort hodegjerde, dette vil gjøre at rommet virker større.
9. Stolene rundt spisebordet bør være av samme type
Nok en regel som absolutt burde brytes. Miks og match stolene rundt bordet, dette vil gi kjøkkenet eller spisestuen din en helt unik og personlig look.
- Du ville ikke brukt mange helt like stoler i stuen, så hvorfor skal du gjøre det i spisestuen?, spør Carney.
10. Begrens barnas kunstverk til kjøleskapet
Alle er kjent med konspetet å henge barnas tegninger opp på kjøleskapet med magneter.
- Men det er jo lov å være litt mer kreativ enn å henge på kjøleskapet, forklarer designer Eric Cohler til magasinet House Beautiful.
- Barns fargerike tegninger trenger slett ikke begrense seg til kjøkkenet og vil kunne tilføre både farge og liv til mange andre vegger i huset. Ram inn i flotte rammer, eller heng opp med klyper på en snor eller vaier, her er det bare fantasien som setter en stopper.
Les også:
Her gjør du flotte kupp til huset
Her finner du de kuleste interiørbildene
Hva kan du egentlig om Europas konegebarn?
Denne saken ble første gang publisert 30/04 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.