Innredning av leilighet

Smarte løsninger på liten plass

Med 27 kvadratmeter til rådighet skapte arkitekten Marcel Bjerknes et stilfullt hjem til seg selv.

GJENNOMTENKT: Hver milimeter i leiligheten er utnyttet.
GJENNOMTENKT: Hver milimeter i leiligheten er utnyttet. Foto: Nils Petter Dale
Sist oppdatert
UTNYTTET MILLIMETERNE: Arkitekt Marcel Bjerknes har innredet sin lille leilighet til et fullferdig bosted.
UTNYTTET MILLIMETERNE: Arkitekt Marcel Bjerknes har innredet sin lille leilighet til et fullferdig bosted. Foto: Foto: Nils Petter Dale
SOVEPLASS: Det gamle kjøkkenet er nå blitt en sovealkove.
SOVEPLASS: Det gamle kjøkkenet er nå blitt en sovealkove. Foto: Foto: Nils Petter Dale
LYSEBLÅ GANG: Den oppsiktsvekkende fargen står i fin kontrast til rosafargen på alkoven.
LYSEBLÅ GANG: Den oppsiktsvekkende fargen står i fin kontrast til rosafargen på alkoven. Foto: Foto: Nils Petter Dale
ÅPNER ROMMET: I det lille badet samles alt utstyr på én vegg. Rennesluket fra Unidrain gir ensidig fall og skrå gulvflater, og da kan man også bruke bare slike store, 30 x 60 cm Vitra gulvfliser. En 28 cm bred og 40 cm dyp Boxo vask bygger ut i rommet.
ÅPNER ROMMET: I det lille badet samles alt utstyr på én vegg. Rennesluket fra Unidrain gir ensidig fall og skrå gulvflater, og da kan man også bruke bare slike store, 30 x 60 cm Vitra gulvfliser. En 28 cm bred og 40 cm dyp Boxo vask bygger ut i rommet. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Marcels lystips

  • Et sterkt, fritthengende lysarmatur i gangen gir en egen letthet til rommet.
  • På kjøkkenveggen henger en svært enkel, klassisk Ifø-lampett, designet på 60-tallet. Med en speilpære i, gir den både en flott slepelyseffekt på bakveggen og godt lys på kjøkkenbenken. Denne lampen fungerer også som en sentral komposisjon i stuerommet.
  • Soverommet har en enkel iGuzzini-armatur med en stor spesialpære i. Resultat blir en fin kuppellampe.
  • Luxos klassiske L-1 lampe er festet til bambushyllene på veggen. En dekorativ japansk gulvrislampe, designet av Isamu Naguchi, gir en fin kontrasteffekt på det mørke gulvet.

Målet til arkitekt Marcel Bjerknes var å få til et fullverdig bosted til seg selv - med både stue, soverom, kjøkken, bad og gang innenfor de beskjedne 27 kvadratmeterne han hadde til rådighet i bygården på Grünerløkka i Oslo.

Millimeterne teller

- Jeg måtte tenke mye, hardt og lenge for å få knadd innredningsløsningen min på plass, og endte opp med å utnytte absolutt alle millimetere, forteller Marcel.

Les også: Soverom på lavbudsjett

Han holdt på med prosjektet i om lag ett år.

- Flere ganger tenkte jeg "Dette går jo fint", men plutselig sa det stopp av en eller annen uventet grunn. Det var en evig "rom-runddans", sier arkitekten.

Ekstra romfølelse

Ideen hans var å gi leiligheten ett, stort og samlende hovedrom. Og med det lille arealet han hadde, ble dette hovedrommet så å si hele leiligheten.

- Å lage en ekstra romfølelse er alltid viktig for oss arkitekter, sier Bjerknes.

Han jobbet blant annet bevisst for å holde alle yttervegger fri. På den måten fikk han full kontroll over effekten av løsningene sine. Badet står nå der det var i utgangspunktet, og fungerer som et fast punkt, en kjerne, mens resten av leiligheten er blitt helt åpen.

Diskré

For å få seg et soverom, måtte Marcel flytte det gamle kjøkkenet ut til stuen. Da ble utfordringen å lage et kjøkken som i tillegg til å være funksjonelt, også kunne matche stuen.

Les også: Vakre klesskap til soverommet

Eieren valgte diskré, integrerte hvitevarer, porselensvask og en ganske liten platetopp som vanligvis ikke forbindes med kjøkken.

Østlig inspirasjon

Gyllen bambus i både benkeplater og dørfronter gir kjøkkenet en varm og myk, nesten japansk, atmosfære. Det eksotiske stiltrekket fortsetter i det mørke, nesten svarte tregulvet i stuen.

- Alt dette er en trend i østlig innredningstradisjon, forteller han.

Les også: Innred med bambus

Hovedrommet delte han i soner, og ga hver av dem en ulik karakter. Dette gir en opplevelse av å kunne "gå fra et sted til et annet" i hovedrommet, samtidig som luftigheten er med hele tiden.

Farger skaper soner

For å skape spesielle soner, ble farger et uunngåelig tema. Soverommet med det rosa gulvet er blitt et skikkelig blikkfang. Denne varme, intime tonen står i spenstig kontrast til det store, brunbeisede hovedgulvet rett utenfor.

Les også: Maskulint og feminint bad

Den lyseblå gangen er også oppsiktsvekkende. Resultatet gir leiligheten en annerledes fargedynamikk.

Harmoni

Det rosa og lyseblå har for øvrig en spesiell forbindelse seg imellom. De er klare kontraster, men de gir også en harmoni fordi de har den samme fargeintensiteten, den samme metningen.

Marcel forteller at den lyse fargen på kryssfineren i bambus var utgangspunktet for hans dristige fargepalett og valg av innredning for øvrig.

Arkitekten ville altså fortsette på den lette, vakre, svale tone som vi ser i både den selvsnekrede kjøkkeninnredningen og i de meterlange stuehyllene. De står begge som fine komposisjoner i rommet.

Fargepaletten

Lyseblå gangvegg, Jotun Lady: 00 30B

Hvite stuevegger, Jotun Lady: 0 500

Rosa gulvmaling soverom, Jotun Oxan oljemaling: 00 40 R20 B

Panelvegg på soverom: Jotun "kritt", halvblank oljemaling

Les også:

Naturlig på badet

Spar 70 % på innboforsikring

Motetips til menn

SELVSNEKRET: Faste veggskap ødela romfølelsen. Løsningen ble disse selvsnekrede bambushyllene på knekter fra Elfa. Bambusen kom som 2,40 x 1,20 m plater.
SELVSNEKRET: Faste veggskap ødela romfølelsen. Løsningen ble disse selvsnekrede bambushyllene på knekter fra Elfa. Bambusen kom som 2,40 x 1,20 m plater. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Denne saken ble første gang publisert 13/01 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også