Ferie og gjester
Ikke gjør dette som gjest
Her er de uskrevne reglene.
For at besøket hos familie, venner og bekjente skal bli like hyggelig for alle, finnes det noen uskrevne regler du som gjest bør forholde deg til.
Du er tross alt på besøk hjemme hos noen, og til tross for at det er mennesker du kjenner godt, så er det viktig å tenke på at du ikke føler deg for hjemme, eller tar deg altfor godt til rette.
- En bekjent av meg hadde en gang besøk av en gjest som tømte en 300-liters varmtvannstank på én dusj, forteller skikk- og brukekspert Reidar Helliesen.
Under har vi samlet noen gode råd som kan være nyttige å ta med seg som gjest:
1. Gave til vertskapet
Å ta med en liten gave til dem du besøker kan være en hyggelig liten gest.
- Ta gjerne med noe du vet at vertskapet liker, men vær oppmerksom på for eksempel farger. Om du kjøper alkohol, så må du ta hensyn til om deler av vertskapet er avholds; da bør du i så fall kjøpe en oppmerksomhet til hver av dem, tipser Helliesen.
Livsstilblogger Tine Monsen forteller at hun aldri forventer å få en vertinnegave, men selvsagt setter pris på om noen likevel har med seg en liten oppmerksomhet når de kommer.
- Jeg synes skikken med å gi en liten gave er veldig fin. Med årene har jeg lært meg noen små triks som gjør vertinnegaver litt enklere også. Ofte har vi jo en hektisk hverdag, og da er det fint å ha noe på lur.
- Duftlys, en pakke fine servietter, en liten neglelakk, en boks med god te, hjemmelaget müsli eller bananbrød er fint å gi. Det er tanken som teller. Om du skal overnatte, så kan det jo være hyggelig å ta med en flaske vin eller noe ekstra godt til frokosten dagen etter, sier hun.
2. Hjelp til med middag og oppvask
Helliesen mener det er en hovedregel å hjelpe til, og at dette også gjelder flere områder enn kun selve matlagingen.
- Når du tilbyr deg å hjelpe, så gjør det på en genuin og ekte måte. Vis ekte iver til å hjelpe. Vær også oppmerksom på hva vertskapet selv ønsker, og ikke trå over grensen, råder han.
Å bidra aktivt kan være både sosialt og hyggelig.
- Det er hyggelig å tilberede måltider sammen, så det er fint å tilby seg å både hjelpe til med selve matlagingen, men også å handle inn råvarer til diverse måltider dere skal ha sammen. Det blir fort kostbart å ha gjester på besøk, og det tror jeg mange ikke tenker over, sier Monsen.
3. Kjenn din besøkelsestid
- Det er med gjester som med fisk; man begynner å stinke etter tre dager, så da er det på tide å pakke sakene sine, sier Monsen.
Helliesen påpeker at dersom du er på besøk hos gode venner som bor langt unna, så vil det bli annerledes enn å bare stikke innom hjemmet.
- Om det er i Syden eller lignende, så er en uke bra. Mitt råd er at du må se det an og selv spørre vertskapet, råder han.
Også ulik døgnrytme kan bli en utfordring og muligens et irritasjonsmoment for vertskapet.
- Dersom du er på besøk med barn, så er det god kotyme å stå opp når disse våkner. Om vertskapet fortsatt sover, så er det jo superhyggelig å starte på frokosten om man likevel er våken. Man kan jo også ta en runde kvelden før og spørre når det er stemning for frokost dagen etter, tipser Monsen.
Helliesen mener man gjør lurt i å vise forståelse for vertskapets egne vaner og bruke sunn fornuft.
- Vertskapet bør ikke føle seg presset til å være oppe lenger om de ikke ønsker det. Tiden for når du bør stå opp kan det være lurt å ha avklart på forhånd, utifra hvilke planer dere har for dagen som kommer, sier han, og legger til:
- Det er også viktig ikke å bruke så lang tid på badet om morgenen, særlig dersom andre er avhengige av å få benytte det etter deg.
4. Vær hjelpsom og vis respekt
- Vær hjelpsom, rydd av frokost- og middagsbordet og hold rommet du disponerer ryddig. Det viser at du verdsetter å få komme på besøk, og at du anstrenger deg litt for å vise det, sier Monsen, og legger til:
- Og for all del; husk at du ikke er helt hjemme, selv om du er hos gode venner. Ikke gå naken fra badet til rommet ditt etter du har vært i dusjen.
Og hva er så ekspertenes verste erfaringer med gjester på besøk?
- Det må være når gjestene ikke har hjulpet til eller takket for seg. Det er ganger hvor vi har disket opp med både det ene og det andre, og ikke fått et takk tilbake. Eller som på hytta hvor vi i noen tilfeller ikke har fått noe hjelp av de besøkende; de låner vannski og båt, men tilbyr seg ikke å betale for drivstoff. Som regel takker jo vertskapet nei til det, men du skal alltid tilby det, sier Helliesen.
- Det verste du kan gjøre når du er gjest er nok å ta deg for godt til rette. Du må huske på at du fortsatt bare er på besøk, og at du ikke har flyttet inn på hotell med butler og egen kokk, sier Monsen.
Les også: Dette kan hjelpe mot søvnproblemer
Les også: Lag egen coleslaw til grillmaten
Les også: Dette hjelper om du er solbrent
Denne saken ble første gang publisert 06/03 2017, og sist oppdatert 16/08 2019.