Magisk forvandling i fiskevær i Lofoten

Den 130 år gamle væreiervillaen har gjenoppstått i sin fordums prakt

Med interiørdesignerens hjelp har den gamle væreierboligen gjenoppstått som vakre Villa Ørsvågvær. Slik oppsummerer hun den fantastiske forvandlingen med to ord: – Helt magisk!

<b>NITID ARBEID: </b>Interiørdesigner Annette Nordstrøm har brukt mange timer på å studere gamle farger som har dukket opp underveis i prosessen.
NITID ARBEID: Interiørdesigner Annette Nordstrøm har brukt mange timer på å studere gamle farger som har dukket opp underveis i prosessen. Foto: Annette Nordstrøm
Publisert

Kabelvåg er Lofotens eldste fiskevær, og her startet den kommersielle delen av lofotfisket for over 1000 år siden.

Ytterst i havgapet finner du Ørsvågvær. Området er eid av Thor Drechsler, som over lengre tid har utviklet stedet til å bli en turistattraksjon

Øverst på en odde, nær sagt omkranset av vann på alle kanter, ligger den gamle væreiergården, oppført på 1890-tallet.

Huset hadde stått tomt i noen år og var preget av forfall. I 2019 ble det besluttet at den historiske bygningen skulle rehabiliteres.

Til prosjektet fikk man anbefalt interiørdesigner Annette Nordstrøm, som har jobbet med flere større innredningsprosjekter i Lofoten.

<b>HISTORISK HUS:</b> Villa Ørsvågvær ble bygget på 1890-tallet. Etter en omfattende rehabilitering har den gamle væreierboligen gjenoppstått i moderne drakt, men med solid historisk forankring.
HISTORISK HUS: Villa Ørsvågvær ble bygget på 1890-tallet. Etter en omfattende rehabilitering har den gamle væreierboligen gjenoppstått i moderne drakt, men med solid historisk forankring. Foto: Annette Nordstrøm

– Helt magisk.

Med disse to ordene oppsummerer den erfarne interiørdesigneren stedet, som etter omfattende rehabilitering sto ferdig sommeren 2023.

<b>HERSKAPELIG:</b> Spisestuen har fått tapetet Eugen Oat fra Sandberg Wallpaper. Annette Nordstrøm har tegnet de vakre veggnisjene, som omrammer hver sin vegglampe fra Flos, malt i fargen 12118 Hummus fra Jotun. Spisebordet er fra Brubakken Home. Stolene er fra Ellos, og taklampen fra Studio Haver.
HERSKAPELIG: Spisestuen har fått tapetet Eugen Oat fra Sandberg Wallpaper. Annette Nordstrøm har tegnet de vakre veggnisjene, som omrammer hver sin vegglampe fra Flos, malt i fargen 12118 Hummus fra Jotun. Spisebordet er fra Brubakken Home. Stolene er fra Ellos, og taklampen fra Studio Haver. Foto: Annette Nordstrøm
<b>GODE OVERGANGER:</b> Annette Nordstrøm ønsket at huset skulle deles opp i soner med hver sine farger, slik at man opplever noe nytt hver gang man går fra et rom til et annet. Utgangspunktet for fargevalgene var gamle farger som kom frem under riving. Fargepaletten er også inspirert av naturen utenfor.
GODE OVERGANGER: Annette Nordstrøm ønsket at huset skulle deles opp i soner med hver sine farger, slik at man opplever noe nytt hver gang man går fra et rom til et annet. Utgangspunktet for fargevalgene var gamle farger som kom frem under riving. Fargepaletten er også inspirert av naturen utenfor. Foto: Annette Nordstrøm

Egen atmosfære

– Lofoten har sin egen atmosfære, som griper tak i en og ikke slipper. Naturen er spektakulær, sier hun.

Og nettopp den ville, nordnorske naturen har, sammen med husets ærverdige historie, fått være rettesnor for prosjektet.

Det gamle huset ble ribbet til reisverket og bygget opp igjen. De gamle detaljene og utsmykningene er imidlertid rekonstruert. Utvendig fremstår bygningen i dag som den gjorde på 1800-tallet.

Les også (+): Som niåring fikk han beskjed på farens dødsleie: «Husk, Anders: Du skal ta vare på Brunborg»

<b>DET LILLE EKSTRA:</b> Veggene her er kunstverk i seg selv, og malerier blir overflødige! Listverket er levert av Bygdekor AS Orac. Rottingskapene er fra Jysk, men bygget inn av møbelsnekker slik at de fremstår integrerte. Vinkjøleren er fra Kid Interiør, og glassene fra Broste Copenhagen.
DET LILLE EKSTRA: Veggene her er kunstverk i seg selv, og malerier blir overflødige! Listverket er levert av Bygdekor AS Orac. Rottingskapene er fra Jysk, men bygget inn av møbelsnekker slik at de fremstår integrerte. Vinkjøleren er fra Kid Interiør, og glassene fra Broste Copenhagen. Foto: Annette Nordstrøm
<b>UTSIKTSPUNKT:</b> Med så storslagen utsikt holder det ikke å sitte i vinduskarmen! En spesiallaget benk er det perfekte sted å nyte en kaffekopp mens man ser ut over havet. Sitteputen er sydd på mål hos Gardinmaker.no, og pynteputene er fra Alexia Lundgren Design.
UTSIKTSPUNKT: Med så storslagen utsikt holder det ikke å sitte i vinduskarmen! En spesiallaget benk er det perfekte sted å nyte en kaffekopp mens man ser ut over havet. Sitteputen er sydd på mål hos Gardinmaker.no, og pynteputene er fra Alexia Lundgren Design. Foto: Annette Nordstrøm

Lag på lag gjennom historien

Huset består av hele syv soverom, to stuer, kjøkken, spisestue og to bad. Alt nøye planlagt.

– Det var viktig å ta vare på den opprinnelige planløsningen for å få planene godkjent, forteller Annette.

Etter at nyere tilskudd var revet, kunne hun tydelig se bygget slik det var planlagt i sin glanstid på slutten av 1800-tallet.

<b>FØR OG ETTER:</b> Annette har designet den svungne peisen, med peisinnsats fra Hoxter og god plass til oppbevaring av ved.
FØR OG ETTER: Annette har designet den svungne peisen, med peisinnsats fra Hoxter og god plass til oppbevaring av ved. Foto: Annette Nordstrøm

Da veggene ble revet, dukket også lag på lag med gamle veggfarger opp, og interiørdesigneren forteller om utallige timer tilbrakt på gulvet i villaen med nitide studier av de gamle fargene.

Les også: «Draumen om eit småbruk»: Slik så det ut da Ida og Sverre tok over

Harmonisk helhet

– Hver eneste av dem ble tatt med videre i prosessen til det nye designet, forteller Annette, som også har brukt lang tid på å se hvordan fargene forandret seg til alle døgnets tider.

Blant annet har hun analysert himmelretningen til rommene for å få et bilde av hvordan lyset endrer seg gjennom døgnet.

<b>FØR: </b>Stemningen i stuen var utvilsomt en helt annen før interiørarkitekt Annette Nordstrøm satte i gang.
FØR: Stemningen i stuen var utvilsomt en helt annen før interiørarkitekt Annette Nordstrøm satte i gang. Foto: Annette Nordstrøm
<b>SAMLINGSSTED:</b> Stuen er designet for hygge, og møbleringen inviterer til sosiale samlinger. Veggen over brystpanelet har fått tapetet Kastanjen fra Sandberg Wallpaper. Grønnfargen 8281 Pale Linden fra Jotun,, som er brukt på brystning, listverk og plassbygde møbler. Sofa, lenestoler, gulvteppe, puffer og bord er fra Camelia. Taklampen er fra Aneta Lighting.
SAMLINGSSTED: Stuen er designet for hygge, og møbleringen inviterer til sosiale samlinger. Veggen over brystpanelet har fått tapetet Kastanjen fra Sandberg Wallpaper. Grønnfargen 8281 Pale Linden fra Jotun,, som er brukt på brystning, listverk og plassbygde møbler. Sofa, lenestoler, gulvteppe, puffer og bord er fra Camelia. Taklampen er fra Aneta Lighting. Foto: Annette Nordstrøm

To av soverommene har for eksempel veggfarger inspirert av de vakre, lyserøde og lilla solnedgangene man kan nyte fra nettopp disse værelsene.

Les også: Oppussingbudsjettet sprakk med 3 millioner

<b>DET LILLA ROMMET:</b> Alle husets syv soverom har sin unike fargepalett. Dette herlige værelset i første etasje har fått fargen 3377 Slate Lavender, inspirert av solnedgangen.
DET LILLA ROMMET: Alle husets syv soverom har sin unike fargepalett. Dette herlige værelset i første etasje har fått fargen 3377 Slate Lavender, inspirert av solnedgangen. Foto: Annette Nordstrøm
<b>SKREDDERSØM:</b> Hodegjerdet er spesiallaget på mål, og tekstilet, Shara III fra Fig, går igjen i pynteputene, designet av Alexia Lundgren.
SKREDDERSØM: Hodegjerdet er spesiallaget på mål, og tekstilet, Shara III fra Fig, går igjen i pynteputene, designet av Alexia Lundgren. Foto: Annette Nordstrøm

Et lyspunkt i mørketiden

Husets storslåtte suite har hentet fargene sine fra havet man ser fra sengen. Og dessuten:

– Det var viktig at fargene skulle fungere godt i mørketiden, når man bare har kunstig lys. Vinteren er lang i Lofoten, og lune og inviterende rom er ekstra kjærkomne når vinterstormene raser utenfor!

<b>HIMMEL OG HAV:</b> For å få maks ut utsikten er sengen plassert midt i rommet med en lav skillevegg bak, designet av Annette og bygget på mål. Utsikten har også lagt føringer for interiørvalgene, og her er blåfargen 5503 Natural Blue, en perfekt match til tapetet Eugen Sandstone og tonen 1376 Frostrøyk, som er brukt på endevegger og tak.
HIMMEL OG HAV: For å få maks ut utsikten er sengen plassert midt i rommet med en lav skillevegg bak, designet av Annette og bygget på mål. Utsikten har også lagt føringer for interiørvalgene, og her er blåfargen 5503 Natural Blue, en perfekt match til tapetet Eugen Sandstone og tonen 1376 Frostrøyk, som er brukt på endevegger og tak. Foto: Annette Nordstrøm
<b>DRØMMESUITE:</b> Suiten i midten av huset ligger med den vakreste utsikt og balkong ut mot den storslagne skjærgården. Gardinene er skreddersydd hos Gardinmaker.no. Stolen er fra Ellos. 
DRØMMESUITE: Suiten i midten av huset ligger med den vakreste utsikt og balkong ut mot den storslagne skjærgården. Gardinene er skreddersydd hos Gardinmaker.no. Stolen er fra Ellos.  Foto: Annette Nordstrøm

Med tanke både for helhet og detaljer

Våg å bruke ulike farger i de forskjellige rommene.

Lag en god materialplan før du går i gang. Lag et «moodboard». Slik blir det enklere å gi hvert rom sitt særpreg, men likevel skape en sammenheng. I Villa Ørsvågvær har alle rommene duse pasteller, med utgangspunkt i historiske farger og naturen utenfor.

Ta deg tid til å sitte i et rom og observere gjennom et døgn før du lander på farger. Se på lyset og energien i rommet. Tenk på rommet som et tredimensjonalt lerret der hva du skal fylle det med, er opp til deg og omgivelsene. Bare fantasien setter grenser.

Kilde: Interiørdesigner Annette Nordstrøm

Se mer

Å gå gjennom huset er en opplevelse, akkurat slik Annette Nordstrøm ønsket at det skulle bli.

Hvert rom har sine farger og unike detaljer, samtidig som hele huset har en harmonisk helhet.

Godt håndverk, skreddersydde løsninger, flotte, historiske tapeter, vakre stukkaturer og rosetter og behagelige pastellfarger går igjen og bidrar sammen med utsikten til en herskapelig og storslått helhet.

Les også (+): Den norske fjellidyllen skjuler en brutal historie

Gjenreist med omtanke

– Alt i huset er designet og gjenreist med omtanke og pasjon. Thor som eier har satset og stolt på at dette igjen skulle bli den verdige eiendommen det en gang var, sier Annette.

Hun legger til at hun selv har fulgt sin intuisjon og tilstrebet å gi huset fargeglede og en opplevelse fra rom til rom.

<b>FØR OG ETTER:</b> Maleriet som nå henger i trappegangen er av Laura Hovland, kjøpt på auksjonshuset Blomqvist. Det måler hele 120 x 120 cm og har fått spesiallaget ramme laget av snekkeren som har gjort all finsnekring i huset.
FØR OG ETTER: Maleriet som nå henger i trappegangen er av Laura Hovland, kjøpt på auksjonshuset Blomqvist. Det måler hele 120 x 120 cm og har fått spesiallaget ramme laget av snekkeren som har gjort all finsnekring i huset. Foto: Annette Nordstrøm

– Jeg synes vi har skapt noe som er unikt, og et hus som både har respekt for det som har vært, og glede over det som er i vente. Nå står villaen og skinner som den diamanten den er og fortjener å være! sier hun.

Se flere bilder under:

<b>GJENTAGENDE TEMA: </b>Døren på dette badet er blitt flyttet, og den gamle døråpningen tettet igjen. Vegglampene er fra Lampe Gras, mens speilene er fra Clas Ohlsson.
GJENTAGENDE TEMA: Døren på dette badet er blitt flyttet, og den gamle døråpningen tettet igjen. Vegglampene er fra Lampe Gras, mens speilene er fra Clas Ohlsson. Foto: Annette Nordstrøm
<b>ROSA DRØM:</b> Soverommet er malt i fargen 2040 Lys Granitt. Mens veggene er malt med Lady Pure Color har panel og brystning fått Lady Supreme Finish, og taket Lady Perfection. Sengen er fra Jensen Beds, og Annette har designet hodegavlen, som er laget på mål. Nattbordene fra Ikea, men har fått grep fra Lovehandles. Lampene er fra Aneta Lighting. Sengetøyet er fra Borås Cotton og Norsk Dun, mens pleddet er fra Kid Interiør.
ROSA DRØM: Soverommet er malt i fargen 2040 Lys Granitt. Mens veggene er malt med Lady Pure Color har panel og brystning fått Lady Supreme Finish, og taket Lady Perfection. Sengen er fra Jensen Beds, og Annette har designet hodegavlen, som er laget på mål. Nattbordene fra Ikea, men har fått grep fra Lovehandles. Lampene er fra Aneta Lighting. Sengetøyet er fra Borås Cotton og Norsk Dun, mens pleddet er fra Kid Interiør. Foto: Annette Nordstrøm
<b>BRUKTKUPP:</b> Den nydelige vasen er et loppiskjøp. Fiskene i tre er gamle, i sin tid kjøpt hos Home &amp; Cottage.
BRUKTKUPP: Den nydelige vasen er et loppiskjøp. Fiskene i tre er gamle, i sin tid kjøpt hos Home & Cottage. Foto: Annette Nordstrøm
<b>GOD SOM GULL:</b> I begge badene er det valgt en kombinasjon av fliser og malte flater, som gjør det enkelt å endre uttrykk. Veggfargen er 2040 Lys Granitt. Dusjbatteriet er fra Tapwell. Flisene er fra Golvabia.
GOD SOM GULL: I begge badene er det valgt en kombinasjon av fliser og malte flater, som gjør det enkelt å endre uttrykk. Veggfargen er 2040 Lys Granitt. Dusjbatteriet er fra Tapwell. Flisene er fra Golvabia. Foto: Annette Nordstrøm
<b>GJENTAGENDE DETALJ:</b> Rottingskapet i loftstuen er det samme som de innrammede skapene i stuen, kjøpt hos Jysk. Vasen er fra Broste Copenhagen. 
GJENTAGENDE DETALJ: Rottingskapet i loftstuen er det samme som de innrammede skapene i stuen, kjøpt hos Jysk. Vasen er fra Broste Copenhagen.  Foto: Annette Nordstrøm
<b>LOFTSTUEN:</b> Det herlig frodige oppholdsrommet i annen etasje har tapetet Kajsa fra Sandberg Wallpaper. Brystpanel, tak, karmer og dører er malt i fargen 20055 Dusty Rose fra Jotun. Møblene er fra Camelia, og den flotte taklampen fra Aneta Lighting. 
LOFTSTUEN: Det herlig frodige oppholdsrommet i annen etasje har tapetet Kajsa fra Sandberg Wallpaper. Brystpanel, tak, karmer og dører er malt i fargen 20055 Dusty Rose fra Jotun. Møblene er fra Camelia, og den flotte taklampen fra Aneta Lighting.  Foto: Annette Nordstrøm
<b>DET GRØNNE BADET:</b> Her er veggene malt i fargen 8281 Pale Linden med maling fra Lady Aqua. Servantskap og vask er fra Starck for Duravit, mens armaturene er fra Tapwell. 
DET GRØNNE BADET: Her er veggene malt i fargen 8281 Pale Linden med maling fra Lady Aqua. Servantskap og vask er fra Starck for Duravit, mens armaturene er fra Tapwell.  Foto: Annette Nordstrøm
<b>ROSA DETALJER:</b> Annette Nordstrøm har selv tegnet kjøkkenøya, der man kan sitte godt på barstolene fra Ellos og se ut over den storslåtte naturen. Kjøkkeninnredningen er fra Designa. Lampene er fra H&amp;M Home. De rosa kjøkkenmaskinene er fra Clas Ohlsson. Veggflisene er fra Golvabia, og vegglampene fra Lampe Gras/Studio Haver.
ROSA DETALJER: Annette Nordstrøm har selv tegnet kjøkkenøya, der man kan sitte godt på barstolene fra Ellos og se ut over den storslåtte naturen. Kjøkkeninnredningen er fra Designa. Lampene er fra H&M Home. De rosa kjøkkenmaskinene er fra Clas Ohlsson. Veggflisene er fra Golvabia, og vegglampene fra Lampe Gras/Studio Haver. Foto: Annette Nordstrøm
<b>STEMNINGSSKAPER:</b> Eierne ønsket seg et ildsted i spisestuen, men her manglet pipeløp, og løsningen ble en damppeis fra Safretti/Alfavarme. Damp og luft blandes sammen med en helt spesiell belysning og skaper illusjonen av ekte flammer. Veggfargen 12118 Hummus var en av de historiske fargene som dukket opp under rivingen, og den har derfor fått dekke både vegger og tak i spisestue og kjøkken. 
STEMNINGSSKAPER: Eierne ønsket seg et ildsted i spisestuen, men her manglet pipeløp, og løsningen ble en damppeis fra Safretti/Alfavarme. Damp og luft blandes sammen med en helt spesiell belysning og skaper illusjonen av ekte flammer. Veggfargen 12118 Hummus var en av de historiske fargene som dukket opp under rivingen, og den har derfor fått dekke både vegger og tak i spisestue og kjøkken.  Foto: Annette Nordstrøm
<b>KLASSISK ELEGANSE:</b> Inngangspartiet er malt i fargen 1109 Lysning fra Jotun, som gir behagelig lunhet. Lampen er fra Aneta Lighting. 
KLASSISK ELEGANSE: Inngangspartiet er malt i fargen 1109 Lysning fra Jotun, som gir behagelig lunhet. Lampen er fra Aneta Lighting.  Foto: Annette Nordstrøm
<b>VINTAGE:</b> Kartet på veggen er vintage, og hentet hit fra interiørdesignerens barndomshjem. Lysestakene i messing er fra Broste Copenhagen.
VINTAGE: Kartet på veggen er vintage, og hentet hit fra interiørdesignerens barndomshjem. Lysestakene i messing er fra Broste Copenhagen. Foto: Annette Nordstrøm
<b>WOW-ELEMENT:</b> Det flotte speilet vitner om husets eleganse med en gang man trer innenfor døren. Både det og konsollbordet er fra Camelia. Kurven er fra Kid Interiør og vegglampen fra Ellos. 
WOW-ELEMENT: Det flotte speilet vitner om husets eleganse med en gang man trer innenfor døren. Både det og konsollbordet er fra Camelia. Kurven er fra Kid Interiør og vegglampen fra Ellos.  Foto: Annette Nordstrøm

Denne saken ble første gang publisert 12/05 2024.

Les også