8 grep du kan ta for å dempe lysforurensning og strømsløseri

Lysforurensning er blitt et viktig tema i mange av landets hyttekommuner. En kommune har til og med innført egne lysregler.

LYSFORURENSNING: Når det er minimalt med lys rundt hytta, kan du virkelig nyte stjernehimmelen.
Publisert

Jeg liker å se at folk bruker hyttene sine; og at det lyser ut av vinduene eller fra tente bålpanner og lignende.

Men lys som står på når det ikke er noen på hytta, oppfatter jeg som bare forstyrrende, sier hytteeier Hilde Aaslund og presiserer at hun synes det er spesielt ille med hvite ledlys.

– Hytta er stedet der vi skal kunne se stjernehimmelen og nordlyset, og det vil jeg gjerne at det skal fortsette å være – uten lysforurensning, fortsetter hun.

Et økende problem

Hilde Aaslund er langt fra alene om å bekymre seg for den økende forekomsten av lysforurensning, det vil si forstyrrende lys som er uønsket og unødvendig.

Lysforurensning

… er uønsket eller
overflødig kunstig lys.

… bidrar til energisløsing og kan påvirke dyr og planter negativt.

… fører til at det mange
steder er slik at man ikke kan
se himmelen om natten.

… har økt etter innføringen av ledlyspærer, i og med at de lyser sterkere enn tradisjonelle lyspærer, og har et blåhvitt lys.

Kilde: Store norske leksikon

Lysforurensning har utviklet seg til å bli et økende problem i mange av landets hytteområder, påpeker Arnodd Håpnes, fagleder i Naturvernforbundet.

For når stadig flere hytter bygges og tas i bruk, blir det også flere opplyste vinduer, hyttetun, veier og butikkvinduer.

– Lysene blir et enerverende element på fjellet, i skogen og ved sjøen, sier Håpnes.

Kjernen i problemet er flersidig, forklarer han. Det ene dreier seg om naturopplevelse.

– Vi ønsker jo å være på hytta for blant annet å oppleve ro, stillhet, vakre stjernehimler, gnistrende nordlys og ellers nyte vår fantastiske natur. Men lysforurensningen forstyrrer naturopplevelsene og tar natte- og stjernehimmelen fra oss.

ARNODD HÅPNES: Han har hytte på Sjusjøen og er opptatt av å redusere sin egen lysforurensing.

Skadelig for mennesker og dyr

Dessuten er det vitenskapelig dokumentert at lysforurensning har skadelig effekt på både mennesker og dyr. Uønsket lys påvirker folks helse negativt.

Det medfører også store problemer for insekter, trekkfugler, villrein, sjøfugler, flaggermus og andre arter som befinner seg i Hytte-Norge, ifølge Håpnes.

– Utebelysning dreper enorme mengder insekter som skulle vært liv i naturen og mat for fugler og flaggermus. Dermed bidrar utebelysning til reduksjon av biologisk mangfold, noe som er ille i klima- og naturkrisens tid.

I tillegg fører unødvendig bruk av lys til strømsløseri.

– Mange steder har hytter altfor store og mange lyskilder, inkludert fasadebelysning. Noen steder er det også unødvendig belysning langs vei og parkeringsplasser, sier faglederen.

– Det er ugunstig når store deler av Europa preges av energiunderskudd og rekordhøye strømpriser. Så alt i alt er det mange gode grunner til å ta skikkelig tak i lysforurensningen, legger han til.

Denne hytta har kun belysning i inngangspartiet og lyset har kun retning mot bakken.

Les også: Dette kan ødelegge peiskosen

Bevisst på egen lysforurensning

Han tror det er flere tiltak som vil hjelpe.

For eksempel mener han at landets hyttevelforeninger bør informere medlemmene sine om de negative effektene, slik at enhver hytteeier kan bli mer bevisst på egen lysforurensning. Da blir det også lettere for dem å gjøre en innsats i å redusere det.

– Gulroten er jo selvsagt at du gjør noe bra for naturen og for de folkene rundt deg som liker nattehimmelen. Samtidig som du sparer strøm og reduserer strømforbruket ditt, sier Håpnes, og forteller at han og kona forsøker å gjøre sitt ytterste for å redusere egen lysforurensning.

På hytta deres, en gammel familiehytte på Sjusjøen, er de påpasselige med alltid å slå av alt lys inne og ute, både om natta og når de ikke er på hytta.

– Vi forsøker å bruke færrest mulig lyskilder inne om kvelden også, og det blir uansett mye koseligere stemning med stearinlys.

Dette kan du gjøre for å dempe lysforurensning

  • Utelys bør begrenses til inngangspartiet.
  • Bruk bevegelsessensorer på utelys.
  • Utelamper bør skjermes og lyse nedover mot arealet som ønskes opplyst.
  • Bruk sparepærer og svak belysning.
  • Unngå ledlys som har sterkt, blått lys, noe som er mest forstyrrende.
  • Unngå belysning av vei eller parkeringsplass på hytta.
  • Skru av belysning inne og ute om natta og når du ikke bruker hytta.
  • Unngå lyslenker og juletrebelysning ute, bruk heller kubbelys og fakler for å sette gjester i vinterstemning.

– Gjør som Ringsaker kommune!

Faglederen oppfordrer alle landets kommuner til å lage sine egne lysplaner som del av kommuneplanarbeidet, slik Ringsaker kommune nylig gjorde.

Rett før årsskiftet i fjor innførte kommunen egne utelysbestemmelser for hytteområdet Bjønnåsen, som ligger nordøst i Ringsakerfjellet.

Bestemmelsene sier blant annet at hver hytte kan ha maks tre lyspunkter ute, at disse skal monteres på bygningen, og at de skal skjermes slik at de ikke blender omgivelsene.

I tillegg er det bestemt at lysene skal ha lavest mulig lysstyrke og at lys skal slås av når hytta ikke er i bruk.

– Hensikten har vært å sette rammer for bruk av utelys i et område som tidligere har vært preget av naturlig mørke, og dermed motvirke lysforurensning, sier plansjef Anne Gunn Kittelsrud i Ringsaker kommune.

Forslaget om å lage egne lysbestemmelser for Bjønnåsen kom opprinnelig fra grunneier og velforening i hytteområdet – i forbindelse med at det skulle bygges ut strømnett. Kommunen likte ideen, og sammen utarbeidet de bestemmelsene.

– Bjønnåsen ligger innenfor hensynssonen for villrein, og naturlig mørke er viktig for dyre- og plantelivet her, forklarer plansjefen og fortsetter:

– Dessuten er mange hytteeiere opptatt av å kunne oppleve stjernehimmelen. Det ble derfor viktig for oss å prøve og begrense lysbruken, og innføre bestemmelsene samtidig som el-utbyggingen ble foretatt.

Les også (+): Vi har kjøpt hytta av svigermor, men hun vil fortsatt bestemme alt

RINGSAKER KOMMUNE: Ringsaker kommune har innført tydelige regler for bruk av utelys på hytta, fastslår plansjef Anne Gunn Kittelsrud.

Vanskeligere i etterkant

Bestemmelsene er ifølge plansjef Kittelsrud blitt tatt godt imot, og kommunen har fått flere spørsmål om de vil innføre tilsvarende for andre hytteområder i kommunen, som for eksempel landets største: Sjusjøen.

Men hun tviler på at det blir aktuelt med det første, mest fordi det er enklere å hindre lysforurensning enn å reversere det.

– Det er flere tusen hytter på Sjusjøen og det har vært strømnett der i lang tid. Det er vanskeligere å innføre bestemmelser i etterkant, forklarer hun.

Samtidig er hun tydelig på at hun vil anbefale andre kommuner å gjøre det samme som de gjorde på Bjønnåsen, enten ved å ta inn bestemmelser i aktuelle reguleringsplaner eller mer overordnet på kommuneplannivå.

– Jeg tror at økt bevissthet vil føre til at flere begrenser lysbruken og slukker lyset når de ikke er på hytta, sier hun.

Tre viktige spørsmål

Arkitekt og lysdesigner Thea Collett i Light Bureau, som er en del av arkitekt- og ingeniørvirksomheten Afry, mener det spesielt er tre spørsmål hyttefolket bør stille seg selv når det gjelder lys og belysning på hytta.

Ved å gjøre det, øker man bevisstheten om hvordan ens eget lysforbruk bidrar til lysforurensning.

1. Hva skal du med lyset?

Ta bevisste valg når du plasserer lyskildene dine, både inne og ute. Pass på at de har en reell funksjon, enten det er å skape stemning, å gjøre inngangspartiet synlig, å underbygge arkitekturen, eller annet.

THEA COLLETT: Hun er arkitekt og lysdesigner.

– Det skal ikke være ulovlig å ha lys på hytta, men i mange tilfeller brukes det penger på helt unødvendige belysningsarmaturer som hverken er stemningsskapende eller funksjonelle, kommenterer hun.

2. Hva slags lys skal du bruke?

Ha et våkent forhold til hvilken type belysning du har, slik at du oppnår ønsket funksjon – og unngår å søle unødvendig med lys.

Vær oppmerksom på at alt lys som er rettet oppover, inkludert rundtstrålende glasskupler, som regel lyser opp himmelen – i stedet for å understøtte funksjoner.

3. Når trenger du lyset?

Styring av lyset er avgjørende – du må ha et bevisst forhold til hvilket tidspunkt lyset er nødvendig. Unngå for eksempel at utelys står på om natten, med mindre det har en klar funksjon.

– Lysbrytere, dimmere eller lys-styresystemer kan sikre at en ubebodd hytte ikke står opplyst unødvendig, og at utelyset er slukket om natten, tipser hun.

Collett mener at det positive med lysforurensningsproblemet, er at det kan være enkelt å fjerne – det er bare å slukke lyset.

– Har du montert vakre lykter på hytteveggen, er det ingen grunn til å demontere disse for å unngå lysforurensning. Husker du bare å slukke dem, så bidrar du i kampen om å ta tilbake nattehimmelen. Og dersom du installerer en dimmer, unngår du at de lyser unødig sterkt når de står på, sier hun.

Leserne tipser

To av følgerne til hytteliv på Facebook har disse tipsene til å få ned lysforurensning:

Grethe Irene Berg: Vi har bevegelsessensor på utedolampa vår, så den står ikke og lyser hele tiden. Det samme har vi på utelyset ved vedskjulet og inngangsdøren. Vi slår dem av når vi drar hjem fra hytta, da er området kun dyrene sitt.

I tillegg har vi en del små lysspyd i blomsterkrukker og blomsterbed som gir et svakt og koselig lys om høsten.

Trude Wang: Vi har feriehus i Lødingen Vestbygd, og vi er turister i en bygd der folk bor. Dermed er våre ønsker og behov litt annerledes enn for dem som bor der.

For oss er lyset om sommeren og mørket om vinteren noe av det som tiltrekker oss. Vi ønsker jo helst å få nyte mørket uforstyrret av lys, og se stjernehimmelen og nordlyset.

De som bor der er mer praktiske – og flere hus har lyskastere eller gatelykt utenfor fordi det er bekmørkt om vinteren. På vårt hus er det en gatelykt på hjørnet mot veien, men den vil bli fjernet.

Om vinteren tenner vi stearinlys i lykt på trappa når vi er der. Utelampene har vi aldri brukt. Bestemoren til mannen min har montert en liten lampe på stien ned til vannet.

Den lyser ikke sterkt, men vil bli fjernet. Vi bruker hodelykter når vi trenger det for å bevege oss ute i mørket.