Hytte ved sjøen

Sjarmerende familiehytte på Åkerøya

For å bevare sørlandssjarmen ble minst mulig gjort og mest mulig åpnet opp, da arkitekt Janicke Jebsen Vinje tok grep om det gamle skipperhuset.

ÅKERØYA: Familien på fire elsker å tilbringe somrene på hytta på Åkerøya, Sørlandet.
Publisert Sist oppdatert

I Stormbukta finner vinden frem – alle veier. Når den værbitte, sjenerøse ytterdøra åpnes, fyller sjøbrisen rommene med dufter som smaker av sommer og sjø. Også klatrerosene i hagen utenfor finner veien inn med sin aroma.

Naturen kommer veldig tett på, og rommene er malt hvite for å hente inn lyset som reflekteres inn fra bølgene som nesten slår inn over trappetrinnene.

Selv om det måtte moderniseres, var det viktig for beboerne - et ektepar med to barn på 15 og 10 år - å bevare sjarmen og atmosfæren i det gamle trehuset. Eieren vokste opp med ei hytte knapt et bøtteflytt unna.

- Da hytta ble lagt ut for salg,  tvers over sundet for familiehytta, var dette en flott mulighet for å sikre at barna fortsatt kunne ha glede av de samme Åkerøya-somrene jeg har hatt i alle år, forteller han til Maison Interiør.

Åpnet opp for å skape mer lys

Selve skipperhuset er tilpasset et sosialt liv, også innendørs. Hytta er satt i stand opp fra topp til tå. Tilpasset et sosialt liv også inne, og godt planlagt av arkitekt Janicke Jebsen Vinje.

Ved å fjerne en vegg har det viktigste rommet; kjøkkenet, blitt lysere og har kommet tettere på spiseplass, stue og ikke minst – brygga.

De viktigste grepene har handlet om å åpne opp og få inn mer lys. Arkitekten har sørget for store vindusflater på kjøkkenet og i gangen.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

ÅPENT HUS: På svale sommerdager fyller skjærgården rommene når døren settes på vid gap. Ytterdøren er nennsomt restaurert av Arnt Johannessen i Lillesand, som greide å bevare de opprinnelige fargene. Det blankmalte gulvet reflekterer mengder med dagslys. FOTO: Per Erik Jæger
HODELØST: Sommerhattene er både dekorative og praktiske. I skapet forsvinner de jo bare! FOTO: Per Erik Jæger
ET EKTE FRISTED: Steinbrygga har tålt heftige høststormer i over hundre år. På mildere sommerdager derimot, åpnes dørene så havet kan fylle rommet med skjølukt og lysspill fra bølgene. Bryggen har fått beholde sine naturlige ujevnheter. Selv om familien er sporty, flater de gjerne ut på brygga med fin musikk og bøker. FOTO: Per Erik Jæger
SOBERT: Interiøret er dempet, her er det sommerens opplevelser som skal fylle sansene. Arkitektens jobb har helt enkelt vært å gjøre minst mulig på best mulig måte. Sittebenken i gangen gir huset fin kontakt med det indre livet i bakgården. FOTO: Per Erik Jæger
KJØKKEN: I stedet for en vegg er det plassert en halvøy mellom kjøkken og spisestue. Viften og underskapet som vender mot spisestuen er kledd med samme panel som på veggene. FOTO: Per Erik Jæger
SPISESTUE: Innredning er fra Strai Kjøkken. Familie og venner samles ofte rundt det gamle bordet som har vært i familien lenge. Det stod opprinnelig i hytta til eierens besteforeldre og foreldre, men hadde endt i en kjeller da oppussing og nytt interiør hadde gjort bordet overflødig. Understellet er nytt, tilpasset den gamle bordplaten. FOTO: Per Erik Jæger
DETALJER: Svigermors flaskegrønne tallerkner er hyggelig å bruke. Vinglassene har lav stett, de tåler godt et sjøslag. Det velkjente bestikket Skaugum har skaft i Kebony. FOTO: Per Erik Jæger
STUEN: Dette er et værelse man bare vil bli værende i. Maleriet av Per Fronth forsterker nærheten til havet. Sofaen er skreddersydd etter Jannike Jebsen Vinjes tegninger. At den går fra vegg til vegg gir plass for mange. Legg merke til den smarte og dekorative hyllen i bakkant. FOTO: Per Erik Jæger
FOTO: Per Erik Jæger
LUFTIGE ROM: Soverommene er sobre, med praktiske løsninger. Sengen er skreddersydd, i skuffene har datteren plass til alle sommerens nødvendigheter. Benken under vinduet fortsetter bak sengen som et nattbord. FOTO: Per Erik Jæger
LOFTET: Selvfølgelig skulle karnappet på loftet beholdes. Å skape gode kroker å bare være i er en av arkitekt Janicke Jebsen Vinjes spesialiteter. Selv på vindstille kvelder når suset fra havet opp på loftet. FOTO: Per Erik Jæger
LYST: Annekset som før var en bod er nå gjort om til soverom. Tenk å våkne opp til denne utsikten! Når øynene lukkes domineres sanseapparatet av hav, måkeskrik, iskaldt vann, frisk sjøluft - og mye vind. FOTO: Per Erik Jæger
HISTORIE I VEGGENE: Familien til eieren har hatt tilhold i sommerferiene her siden Den andre verdenskrig, da besteforeldrene kjøpte hytte på Åkerøya etter å ha bodd ute i Blindleia under krigen. Skipperhuset er fra rundt 1880. Tidligere var baksiden malt rød, fra gammelt av var det en rimeligere farge.
LUNT TUN: Det gamle tilbygget gir et lunt tun. Når Stormbukta lever opp til navnet sitt gjør det godt å søke tilflukt her. FOTO: Per Erik Jæger

Med endringene er hytta blitt mer tidsriktig, med mye av det opprinnelige beholdt. Naturligvis, den opprinnelige sjarmen er en herlig ramme rundt Sørlandssommeren.

Somrene på Åkerøya er også å kjøre i maks tillatt hastighet utaskjærs for å hoppe i bølgene.

- Barnas favorittstunder er når vi pakker med oss mat, puter og alt annet utstyr og stikker ut til holmene i havgapet. Enten på dagstur til flotte badeplasser med gode venner, eller ut med dyner og myggstift for å tilbringe en natt under åpen himmel, forteller hun.

- For oss er Åkerøya og Sørlandet lange middager og mye latter!

Når regnet høljer ned trekker de gjerne i regntøy og drar på oppdagelsesferd på øya. Turene rundt om på øya avslører alle de små, hemmelige og kronglete stiene, som vi finner blant gamle småbruk eller krokete eiketrær.

- At vi nå kan se vannet fra de aller fleste rommene, gir en egen ro. Og at hytta er lett å holde gir mer tid til å lese på brygga. Stormbukta er blitt et ekte fristed. Å komme tilbake til båtene, til de samme vennene, til de samme holmeturene og til de sosiale kveldene, setter barna stor pris på, det er en verdi så høy at den kun kan måles med hjerteslag.

- Her bygger barna videre på farens erfaringer. Aktivitetene går igjen – fisking, seiling med killingen, vindsurfing og fotball på gresset bak huset. Lange lunsjer og sene middager med venner i området er faste innslag gjennom sommeren. Somrene på Åkerøya er også tiden der storfamilien samles – det setter vi alle pris på, understreker hun til Maison Interiør.

- Jeg er veldig glad i å lage mat. Alle måltider spiser vi sammen her ute. Feriene preges av gjester og mye sosialt, både med gode venner og deres barn, og med hele storfamilien. For oss er Åkerøya og Sørlandet lange middager og mye latter!

Dette er Åkerøya

Åkerøya består stort sett av fritidseiendommer. Likevel er det rundt 40 fastboende på Åkerøya som gir viktig liv og atmosfære.

Innover øya er det flere store gårder. Her er til og med en liten interiørbutikk med hjemmelagde produkter som er åpen to timer per dag. Man kan handle brød bakt i en gammel stenovn hver lørdag, og her er også et bittelite bibliotek.

Anniken synes Åkerøya er en frodig øy med mange hyggelige stier, åkre, gamle gårdsbruk og en vakker uthavn – en øy med mye historie om fiskere, skipseiere og hardt slit.

Kommune og nærmeste by: Lillesand

Fylke: Aust-Agder

Åkerøya Vel har side på Facebook.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.