Designmøbler: en sikker investering
Her er designklassikerene du ikke blir lei av
Disse designskattene har for lengst fått tittelen klassiker.
Noen produkter glir rett inn i designhistorien og forblir de der, hyllet som klassikere med udødelig ikonstatus. Mens andre forsvinner fortere enn du kan si fondvegg med blomstertapet.
Hva som skaper ikoner er ofte vanskelig å forutsi, men god og funksjonell utforming - og en dose nyskapende ideer - er en god start!
Dersom du har bestemt deg for å gjøre en interiør-investering til hjemmet ditt, kan det lønne seg å gjøre litt forarbeid og bli sikker på at møbelet du forelsket deg i kommer til å være like kult om ti år som i dag.
Det danske nettstedet Fri har kåret de beste designhits gjennom hundre år, og her er noen av de mest kjente. Disse produktene har alle oppnådd ikonstatus verden over, og er mer populære den dag i dag enn da de først ble lansert.
En lekker - og sikker - investering til hjemmet uten tvil, så her gjenstår det bare å si: Gratulerer med dagen!
1. Juicy Salif, Philippe Starck for Alessi
Den ikoniske juicepresseren har blitt pakket opp av tusenvis av brudepar og prydet kjøkkenbenker verden over i 20 år. Det sies at Philippe Starck tegnet den føste skissen av sin Juicy Salif på en serviett mens han spiste lunch på ferie i Italia og skulle presse en sitron over maten. Juicepresseren har blitt et ikonisk symbol på hvor enkelt og funksjonelt design kan være.
Pris: 560 kroner/Illums Bolighus
6. Panton Chair, Verner Panton
50-tallets myke former var ikke bare forbeholdt Marilyn Monroe. Møbler fra denne tiden var også preget av datidens optimisme, lekenhet og forkjærlighet for naturens silhuetter. Den unge Verner Panton var ikke interessert i tremøbler og klassisk dansk møbelarkitektur da han forlot sitt hjemland til fordel for Sveits. Han ville i stedet benytte seg av ny teknologi og nye syntetiske materialer.
Ikonet over alle Panton-ikoner er Panton Chair, som i senere år har dratt nytte av utviklingene i plastteknologien og er i dag mer populær enn noen gang.
En prototype på stolen stod klar allerede i 1960, men kom ikke på markedet før i 1967, fordi den da var vanskelig og dyr å produsere. Etter å ha blitt tatt ut av produksjon etter noen år, relanserte Panton stolen sammen med Vitra på 1980-tallet, nå formstøpt i polypropylen. Fås i mange farger og også i barnestørrelse.
Koster fra 2115 kroner/Vitra
5. Bestlite lampen, Robert Dudley Best
Den klassiske Bestlite lampen, som i november fylte hele 80 år, var nesten gått i glemmeboka da den for ti år siden gjorde comeback. Nå er det nesten umulig å bla i et interiørblad uten at den dukker opp hjemme hos designinteresserte verden over.
Lampen, som ble designet av af Robert Dudley Best i 1931, har pydet hjemmene til både Terence Conran, Paul Smith og Missoni-familien. Det sies også at Winston Churchill elsket sin Bestlite lampe, som lyste opp på skrivebordet hans i alle år.
Koster fra 3695 kroner/Illums Bolighus
2. Mauren, Arne Jacobsen
Arkitekt Arne Jacobsen tegnet sin kjente stol Mauren, inspirert - ikke overraskende - av maurens kropp og lange tynne bein, i 1951. Og i år feirer den hele 60 år. Stolen, som i utgangspunktet ble laget til Novo Nordisk kantine i København, stod en stund i fare for ikke å bli satt i produksjon, da produsent Fritz Hansen mente stolen ikke egnet seg for salg i møbelbutikker. Den originale versjonen hadde bare tre bein, men siden er det også blitt laget en litt mer brukervennlig utgave med fire.
Koster fra 2859 kroner/Illums Bolighus
7. Kitcen Aid kjøkkenmaskin, Herbert Johnson
Den 90 år gamle kjøkkenmaskinen selger fortsatt som (nybakt!) varmt hvetebrød. I utgangspunktet utviklet i 1921 til profesjonelle bakere for å lette arbeidet med å elte deigen, oppfinner Herbert Johnson utviklet også raskt en mindre modell, til bruk i vanlige husholdninger.
I 1936 ble maskinen redesignet av Egmont Arens, noe som har resultert i mange designpriser. Med årene har spreke farger også blitt standard, og Kitchen Aid fås nå også, i tillegg til basefarger som hvit, krem og sort, i farger som turkis, solgul og knall rød.
Koster fra 5999 kroner/Illums Bolighus
3. Vipp søppelspann, Holger Nielsen
I 1941 konstruerte den nygifte metalldreieren Holger Nielsen et pedalspann som skulle vise seg å gå inn i historien som verdens mest kjente søppelspann. Nielsen laget spannet til sin kone, som da drev frisørsalong og ønsket seg et søppelspann hun kunne åpne med foten. Slik ble Vipp født, og i dag, som 70-åring, har det beskjedne spannet fått ikonstatus og har i sin tid blitt tegnet på, besatt med Swarovski-krystaller og dekorert av noen av verdens ledende designere og moteskapere.
Årets limited edition utgave er knall rød og bærer navnet Rising Red.
Koster fra 1695 kroner/Illums Bolighus
4. Kartell Componibili, Anna Castelli Ferriere
Designerplast i ekte 70-tallsstil. Kartells runde oppbevaringsbokser med skyvedører fyller 40 år, og er enda mer populære i dag enn da de ble laget i 1971.
Fasongen gjør at den lille "kommoden" ikke tar stor plass, men rommer likevel mye. Perfekt som for eksempel nattbord. Fås i flere høyder og farger.
Koster fra 863 kroner/Euklides
8. Poäng lenestol, Ikea, Nonoru Nakamura
I 2009 feiret to av Ikeas mest ikoniske produkter, sofaen Klippan og reolen Billy sine respektive 30-års dager. I fjor var det lenestolen Poängs tur.
Nonoru Nakamura designet den populære stolen i 1980, og forsøkte i form og materialer og forene skandinavisk og japansk møbeltradisjon. Til å begynne med ble stolen produsert på en skifabrikk, hvor man hadde mest erfaring med formspent tre.
Rammen er laget av to lag med bjørk limt sammen og formbøyd for perfekt sittekomfort. Poäng har vunnet hjerter med sin stødige oppbygning og nesten gyngestolaktige bevegelse.
Pris: 990 kroner/Ikea
9. Mussel Mega serien, Karen Kjældgård-Larsen for Royal Copenhagen
I 2001 feiret Royal Copenhagen 225 års jubileum, og lanserte i forbindelsen en liten serie på seks tallerkener med et mønster som var en forstørrelse av et gammelt mønster fra arkivet. Serien ble døpt Mussel Mega og var i utgangspunktet tenkt å være bare en spesialutgivelse i forbindelse med jubileet. At den lille serien skulle ta helt av og bli en kjempesuksess, var det ingen som hadde forestilt seg.
I år feirer serien 10 årsdag og er en av Royal Copenhagens bestselgende produkter. Serien har vokst fra seks tallerekener til å omfatte i alt 50 deler, alle designet av Karen Kjældgård-Larsen.
Koster fra 369 kroner for liten tallerken/Illums Bolighus
Fremtiden klassikere
Interessen for design og interiør er på topp her i landet, og det kjøpes, leses og blogges i tusentall. Møbel- og interiørprodusenter har for lengst forstått verdien i denne trenden, og utvider sortimentene med møbler i stram, moderne design, ofte gjenstander som ligner på de veldig mye dyrere klassikerene .
Hvordan vil så fremtidens klassikere se ut? Kanskje vil vi se mer leken design, som knaggrekken Cato eller Ikeas hundehale knagger Bästis? Eller delikat og vakkert, som Wik & Walsøe's Alveskog porselen? Det som iallefall er sikkert, er at norsk design er på vei opp og fram.
Hos Pur Norsk trekker Lasse Altern Halvorsen frem to produkter han mener er både gode eksempler på tidløs norsk møbeldesign og abslott kandidater som designklassikere.
- Scandia stolene fra Fjordfiesta, om har sin opprinnelse fra 1957, opplever faktisk en renessanse i dag. Og at den fremstår om moderne i dag, er jo et godt tegn på at stolene i Scandia serien har slått rot i norsk møbelhistorie og allerede etablert seg som en klassiker, forteller Halvorsen till Klikk.no.
Easy Chair utgaven er en lav lounge stol med høy rygg. De lange spilene gir ypperlig sittekomfort og god svikt for ryggen. Avstanden mellom spilene har tekniske og estetiske kvaliteter; god sittekomfort, "ventilasjon" og samtidig får stolen en letthet i treet, noe som er typisk for skandinavisk design.
- Et annet produkt som sikkert snart kvalifiserer til tittele Design Klassiker er arkitektlampen JJ-Bord. For selv om lyskilder har hatt en enorm utvikling de siste 70 årene, har utformingen av selve lampen vært stabil.
Smått og godt
Nikolai Handleland hos Euklides i Oslo tror at fremtidens design kommer til å handle mye om produkter laget i mindre oppslag og gjerne fra små uavhengige bedrifter.
-Mange desigenere synes det er gøy å jobbe med produsenter som ikke er så store, men istedet holde materialer og produksjon lokalt og dermed mer ekslusivt, forteller Handeland til Klikk.no.
Handleland har tro på norsk design også i fremtiden og trekker fram salongbordet Good News, designet av Karl Marius Sveen for Mokasser. Bordet er fremstilt av lakkert eik kryssfinér, kommer flatpakket, og monteres sammen ved hjelp av én skrue. Som funksjon holder det enkelt orden på blader og aviser.
- Jeg hadde behov og ønske om å lage et bord som enkelt kunne oppbevare "dagens nyheter", forteller Sveen til Klikk.no. Designeren legger til at ideen med bordet var at det skulle passe til hotelllobbyer og kafeer, hvor det på den ene siden er et et spor som skal være til menyer, og sporet på den andre siden være oppdatert med ferske aviser.
Ikoniske møbler og interiør produkter er pynt til hjemmet, i minst like stor grad som veggkunst er. Ikke bare er de flotte å se på, men de har jo også en funksjonell verdi. Så føler du for litt vårfornyelse i form av en klassisk godbit, ja da er det bare å løpe og kjøpe.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 11/02 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.