Smarte løsninger i interiøret
Her er årets syv beste interiørgrep
Noen av grepene forutsetter at du bruker en dyktig arkitekt og har et høyt budsjett. Andre krever bare en kveld og en dose galskap.
Lure løsninger går aldri av moten. Vi har samlet syv av årets mest originale løsninger på ett brett.
Enten du har akutt plassmangel eller bare ønsker en kjapp forandring i boligen, finnes det flere løsninger du kan la deg inspirere av.
Noen av interiørtipsene er resultat av faglig dyktighet og mange års erfaring som arkitekt, mens andre er klekket ut av ufaglærte, stilbevisste hoder med gode kjennskap til egne behov.
Det siste eksempelet er resultatet av en idédrodling der inspirasjonskilden var en bunke interiørblader og en flaske rødvin.
36 kvadratmeter og masse plass
Jo trangere man bor, jo viktiere er det å utnytte plassen effektivt. Til tross for sine få kvadratmeter fremstår denne arkitekttegnede leiligheten som romslig. Mye av grunnen ligger i at beboeren ikke ser behovet for et separat drømmesoverom.
En innebygget, 120 cm bred sovealkove med innfelt belysning utgjør et lite rom i rommet. Under sengen er det plass til mer oppbevaring.
Enøyd og langstrakt
På avstand fremstår denne hytta som en tradisjonell seterbu. Den arkitekttegnede hytta er da også tuftet på tradisjonell, norsk byggeskikk.
Samtidig har den noen originale attributter som blant annet har gitt arkitektene Aas/Thaulow internasjonal oppmerksomhet.
Med det samme du kommer inn i det store stuerommet dras blikket mot vinduet i sørveggen - et digert øye som retter seg mot utsikten og Valdres' viddelandskap.
De laget hull i taket
I denne firemannsboligen ønsket beboerne kubikkmeter på bekostning av kvadratmeter, og reduserte boligens areal med ni kvadratmeter.
Men eierne er ikke så gale som ting kan tyde på, de er bare mer opptatt av luft og takhøyde enn folk flest. Løsningen er radikal, men gevinsten er stor.
En diger åpning i himlingen sørger for lange siktlinjer og en takhøyde på opptil seks meter.
Mye variasjon uten farger
Du trenger ikke nødvendigvis gå amok med farger og mønstre for å skape liv i boligen.
Ved å variere glansgraden på flatene og kan du likevel skape et spennende interiør, selv med et smalt fargespekter. Her er gulvet malt med blank skipsgulvmaling, veggene er malt matte, mens fondveggen over kjøkkenbenken er pusset i grå sjatteringer.
Gjennomskinnelige skyvedører
Den beste oppskriften for å få inn lys og luft i boligen er å slå ned vegger og dører.
Men om du tidvis har behov for skjerming og ikke ønsker å ofre et rom, finnes det en mellomløsning. Skyvedører er fleksibelt, og når materialet består av gjennomskinnelig kanalplast, skinner lyset gjennom - selv når døren er lukket.
Når du drar i snora, forsvinner kontoret
Det finnes mange gode løsninger for dem som ønsker å etablere en kontorplass i boligen.
Denne arbeidskroken er et fullverdig hjemmekontor. Her finnes datakraft, printer, permer og masse kontorrekvisita. Pluss en papirkurv. Alt dette du helst ikke vil ha i stuen når du er ferdig med arbeidet.
I snedig Reodor Felgen-stil har beboeren nemlig klekket ut et system av lodd, wire og taljer som får alt kontorrasket til å forsvinne inn under sengen med en enkel manøver.
Når arbeidspulten er skjøvet inn, bildetavlen heist ned og bokhyllene rullet vekk er det lettere å gyve løs på fritiden.
Snu bøkene
Det var ikke først og fremst ønsket som smart oppbevaring som gjorde at beboeren en kveld bestemte seg for å snu alle bøkene i bokhyllen. Det var snarere et eksperiment.
Den visuelle effekten er slående: bokveggen fremstår nå som roligere - det meste er papirhvitt - mens tapetet kommer tydeligere fram.
Les også:
Hold deg oppdatert: Meld deg på vårt nyhetsbrev
Over tusen bilder i vår inspirasjonsguide
Interiørdesignerens ti tips til vellykket innredning
Slik får du ungene til å rydde
Denne saken ble første gang publisert 16/12 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.