Bretter ut de rommene han trenger
Her bretter Graham ut soverommet
Jo da, klart du kan ha spiseplass til 10, eget kontor, dobbeltseng og gjesterom på 39 kvadratmeter. Du må bare vite hvordan.
Det er mange som bor urbant som må ofre både plass, rom og kvadratmetre for å kunne bo sentralt og sentrumsnært. I store byer presses boligprisene stadig oppover, og boligene blir mindre når mange skal bo på et relativt lite område.
Men hvordan får man plass til alt man trenger når man skal bo både trangt og kompakt? Det var spørsmålet grunnleggeren av grønn-livsstil nettstedet Trehugger, Graham Hill, stilte seg selv før han gikk i gang med å utvikle leiligheten "Life Edited" - et smart-living konsept for urbane miljøer - midt på travle og tettbefolkede Manhatten.
Leiligheten, som Hill håper skal kunne bli en modell for hvordan man skal kunne bo smart i små urbane boliger, er på knappe 40 m2, men har likevel plass til hele 8 ulike rom - som alle kan brettes ut og frem ved behov.
Til arkitekturnettstedet Arch Daily forklarer Hill:
- Denne leiligheten tilbyr alle fasiliteter som man forbinder med å bo godt og praktisk, og kan ved behov bli til ulike rom, soner og møbler.
Moduler og smarte løsninger
Stue, spisestue, soverom, kjøkken, kontor, garderobe, gjesterom og bad på 39 m2, det høres nesten for godt ut til å være sant. Men ifølge Hill er det innen rekkevidde, og vil kunne gjøre hverdagen til trangtboende byboere både mer praktisk og romslig.
- Om du ikke er svært velstående, så skal det godt gjøres å ha råd til noe som er så romslig som du skulle ønske og ha behov for i en by som New York, forklarer Hill til nettstedet Gizmodo.
- Mange ender derfor opp med å bo både trangt og upraktisk, uten å helt vite hvordan man skal kunne gjøre noe med det.
Og nettopp derfor kom øko-entusiasten opp med ideen Life Edited Apartment.
- Denne leiligheten tar ikke store plassen - verken fysisk eller miljømessig, forklarer Hill.
- Og tilbyr minst like mye funksjonalitet som en leilighet som er dobbelt så stor som denne.
I konstant forandring
Hill forklarer at konseptet ikke er ferdig utviklet, og at han stadig kommer opp med nye løsninger har bare må prøve, og nye ideer som kanskje kan fungere.
Ved første øyenkast er den firkantede leiligheten intet mindre enn en liten, nokså åpen ettroms. Men det du ikke ser før Hill begynner å brette ut og folde sammen, er at inne i denne "kuben", skjuler det seg faktisk hele 8 rom.
Stuen og kontoret blir til et stort og godt soverom bare ved å bokhyllen om til en praktisk dobbeltseng. Åpner du ett av klesskapene finner du 10 stoler som kan stables, men som kan tas ut og settes rundt det teleskopiske spisebordet som når det er brettet ut kan ha plass til hele 10 personer.
Gjesterom i skapet
Og om Hill skulle ønske å ha gjester på overnatting i sin lille leilighet, så er ikke det noe større problem enn det er å kunne ha hele storfamilien over på middag.
- Den ene lettveggen, som er dobbel for å kunne skjule en praktisk kontorplass, sitter på skinner og kan skyves tilbake for å gi tilgang til gjesterommet, forklarer Hill.
- Her inne er det plass til både køyesenger og klesskap.
Skyveveggen er ifølge Hill selv en av mest funksjonelle detaljene ved leiligheten.
- Å kunne gjemme kontoret på ene siden og skap på andre siden i veggen, er jo både praktisk og plassbesparende, forklarer Hill.
Køyesengen som brettes ned fra veggen på gjesterommet er spesiallaget til denne plassen, og gjør at man kan være fleksibel i forhold til gjester og overnatting.
- Ved å ha den flyttbare veggen der, gjør det at man kan skille mellom hovedsoverommet og gjesterommet, noe som betyr at både gjester og huseier kan nyte litt privatliv om man har folk på overnatting, forklarer Hill.
Hjemmekino og kjempekjøkken
Veggmonterte skap høyt oppe på veggen skjuler en prosjektor. som gjør at stuen ved enkle grep kan gjøres om til hjemmekino. Høyttalere som er bygget inn i taket forsterker opplevelsen.
Om man skulle ville invitere mange til middag, kan en bordplate som er skjult i kjøkkenbenken brettes ut for å gjøre plass til hele 8 middagsgjester.
Flere steder har man bygget skap og hyller inn i veggen, noe som gir rikelig, praktisk og skjult oppbevaring.
Også inn på badet har man tatt med seg den modulbaserte ideen om at rom kan forandres ved behov.
- På så liten plass må hvert møbel og hver overflate kunne fungere som flere ting, forklarer Hill.
- Det er klart at å bo på denne måten ikke passer for alle, men for mange vil det kunne gi dem både en bedre utnyttelse av plassen og muligheter for flere og unike bruksområder av rom og soner.
Les også:
Slik bor du smart på liten plass
Dette huset koster mindre enn en ny bil
Her finner du all interiørinspirasjonen du trenger
Her har man bygget rommene inn i bokhylla
Denne saken ble første gang publisert 27/02 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.