inspirasjon
Da Heidi og Trond flyttet inn i det lille bryggerhuset, falt endelig alt på plass
Hvordan et drømmehus skal være, handler mye om å finne seg selv. Det gjorde Heidi og Trond til gagns da de byttet komfort mot tilstedeværelse.
Et drømmehjem tenker man gjerne på som et sted hvor man bare er lykkelig, hvor alt fungerer og med fin flyt i hverdagene. Det merkelige er at selv om noe ser ut som drømmen på papiret, stemmer det ikke alltid i praksis.
Det fikk Heidi og Trond erfare da de kjøpte et koselig rekkehus i Vollen, som hadde alt på ønskelisten.
– Jeg vokste selv opp i rekkehus på Nesbru og elsker følelsen av å bo i en gate med masse liv, hvor det er kaffekopper på trappa med naboene, mens barna flyr inn og ut dørene hos hverandre. Og vi fikk alt det. Vollen er et trygt, lite sted som er godt å bo i. Barna går i musikkbarnehage bare en liten sykkeltur unna, og hvis jeg mister noe i byen et sted, så ringer noen og sier de har funnet det og lagt det på trappa mi, sier Heidi.
Sjarmert av det enkle livet
Til tross for alt dette, falt paret aldri helt til ro i rekkehuset sitt.
Hvem?
Heidi Dishington Haldorsen (36) og Trond Gjedrem Hansen (39) med barna Trym (6) og Mikkel (2). Sammen har de møbelmerket Elmholt, mens han er regissør og hun jobber med arbeidsinkludering.
Hva?
Et gammelt bryggerhus fra 1800-tallet på 95 kvm + tun og låve.
Hvor?
Vollen i Asker.
På nett?
– Vi elsket naboskapet og rekkehuslivet, men ikke selve bygget. Hverken planløsningen eller materialvalgene føltes gode. Også er det upraktisk med tre etasjer når barna uansett er sammen med oss. Det endte med at vi bare flyttet rot mellom etasjene. Vi pusset også opp og ommøblerte hele tiden, og jeg kjøpte stadig pynt og nips som skulle gjøre det fint, men det ble aldri riktig, sier Heidi.
Det var likevel en tilfeldighet som gjorde at paret kom over det gamle bryggerhuset nede ved strandkanten.
– Et vennepar fikk vite at eieren av Høibaktunet ville selge sidebygningen, og det trigget noe i Trond som kastet seg på sykkelen og dro for å snakke med ham.
Høibaktunet regnes som et kulturminne i Asker. I 1838 ble det utskilt fra Store Gui, en av de store, opprinnelige Asker-brukene. I løpet av 1980-tallet ble tunet utparsellert, og det er bygget flere nye og moderne boliger helt inntil det som er igjen av tunet. Sidebygningen, også kalt bryggerhuset, er fra 1850 med påbygg fra rundt 1920.
– Trond var så entusiastisk og dro meg med for å se. Jeg så sjarmen, men var skeptisk fordi det var så lite, og vi var vant med vaskerom, innebod og masse plass. Men da hun som bodde der inviterte oss inn på nystekte boller og en omvisning, så jeg roen og tilstedeværelsen hennes. Jeg tenkte at sånn vil jeg også ha det, sier Heidi.
Les også: Badet var lite og upraktisk for en familie på fire. Ett smart grep endret alt
Elmholt – merket for livet
Heidi og Trond har en grunnleggende dragning mot det enkle livet, og for seks år siden kom ideen om å opprette sitt eget møbelfirma.
– Mens jeg gikk hjemme i barselpermisjon med førstemann, datt det ned i hodet mitt at «nei, nå vil jeg bare stå og høre radio og lage møbler».
Hun luftet tanken for Trond, som likte den, og så tok det ikke lang tid før de var i gang.
– Vi lager bare noen få produkter, og alle er konkrete løsninger på interiørbehov vi selv har hatt. Vi søker etter de gamle verdiene og vil lage ting med solide materialer, som kan repareres om de blir ødelagt, som kan vare og gå i arv. Vi gjør alt for hånd, og det vi ikke kan selv setter vi bort til lokale aktører. Ideen er at vi skaper kortreiste og varige produkter, som skal føles verdifulle for både oss og de som kjøper, sier Heidi.
Helårs uteliv
Etter en vellykket omvisning ba paret om å få kjøpe stedet, og fikk tilslag. De flyttet inn til 95 kvadratmeter over to etasjer med kun to soverom, men med to bad, to stuer, kjøkken og gang.
– Høibaktunet er perfekt for oss. Huset er lite og gammelt. Flere har spurt oss hvor lurt det er å kjøpe en så gammel bolig, men for meg er det et kvalitetstegn at et hus har stått der i hundre år. Det puster i hvert fall av seg selv, mens nye boliger er pålagt å bli født med kunstig åndedrett. Men bygningene kan endres på hvis vi vil, mens jorden vi står på, husets posisjon med tanke på solens gang og beliggenheten ved havet er kvaliteter vi har kjøpt, sier Trond.
Og Heidi er enig:
– I rekkehuset hadde vi mer plass og praktiske løsninger, men her har vi uteplass og frihet. Det hender jeg savner vaskerom, men så spyler jeg barnas skitne støvler med hageslangen og henger opp de våte jakkene utenfor og tenker at det ordner seg. Barna har det veldig godt her, sier hun.
Familien flyttet inn sommeren 2020, som var merkelig for de fleste, men familien merket fra første stund at livet ble roligere. Ommøbleringene ble holdt til et minimum.
– Alt falt på plass med en gang vi kom inn her. Her er det trevegger, naturlig lufting, skjeve gulv og et helt fantastisk tun. Vi sover bedre og er mindre rastløse, og jeg tror det handler om at vi er ute hele tiden. Trond tar øksa og hugger egen ved. Ungene har ingen leker inne lenger, og vi samler oss heller ved bålpanna enn spisebordet. Vi kjenner virkelig at vi har landet her, sier Heidi.
Les også: Ekteparet Kjos viser frem hytta
Hjemme hos oss
Hjemme er stedet vi kommer til etter korte og lange reiser, små og store opplevelser. Jeg elsker å komme hjem. Huset vårt er der vi skal skape minner og tradisjoner for barna våre. Det skal være trygt og godt, et sted man slapper av.
Min aller første bolig var en helt spesiell leilighet på Bislett. Jeg er ganske rastløs, så denne var mitt anker i mange år. Min første bolig med mannen min var et rekkehus i Vollen, før vi flyttet inn på Høibaktunet.
For at vårt hjem skal fungere må alt ha sin plass, og vi kan ikke ha for mange ting. Alt som ikke er i bruk går rett på finn.no, eller gis bort. Det må også være ryddig – og rent.
Det siste jeg kvitter meg med er robotstøvsugeren.
Det viktigste jeg har lært er å satse på færre ting av god kvalitet. Det gjelder både klær og interiør. Når du skal innrede et hjem, start med de store tingene som vegger og gulv, jobb deg nedover til de store møblene og ta detaljene til slutt.