Interiørtrender
Glem shabby chic - nå skal det være cheap chic
Innred lekkert på lavbudsjett.
Glem flunkende nye møbler med stiv pris. Det er liten grunn til å strebe etter et perfekt, striglet hjem.
Trenden er klar:
Jo mer vi kan gjenbruke av det vi har, og jo mer vi får ut av pengene samtidig som det ser lekkert ut, dess bedre er det.
Det har aldri vært mer chic å være cheap.
En arvet skjenk etter mormor kan males. Kutter du beina på et gammelt spisestuebord, har du raskt et annerledes sofabord. Og gamle tekstiler kan bli til spennende puter, duker - eller kanskje et nytt trekk på en lampeskjerm.
Nå skal hjemmet være noe unikt som det ikke er mulig å kopiere på et par dager.
Boken Cheap Chic: Affordable Ideas for a Relaxed Home av Emily Chalmerser, er bare en av bøkene som gir deg tips til hvordan du oppnår et moderne, men avslappet hjem.
Gjenbruk tiltaler
Erling Dokk Holm, forsker ved Markedshøyskolen, mener det er flere årsaker til at vi omfavner brukte ting.
- Cheap chic er for mange en økonomisk måte å innrede på, samtidig som man enkelt får fornyet seg. Det eneste som koster blir kanskje malingen, sier Dokk Holm.
Miljøfokus er et viktig stikkord. Og gjenbruk er noe som virkelig tiltaler folk, mener Dokk Holm.
- For mange er det nok en sann glede å ikke kaste ting. Og spesielt gøy er det når man har tilført noe og lagt ned personlig arbeid, samtidig som interiøret får en personlig touch.
I tillegg er det koseelementet og det antimodernistiske i det å innrede med gammelt og brukt, i stedet for det stramme.
- Jeg tror det har en stor appell - veldig mange liker det. I tillegg er det jo sånn at trendene produseres av de som skriver om det, deriblant alle interiørbladene som er på markedet nå. Der kan man lese mye om folk som innreder med gamle ting. Trendene skifter fortere nå og får mer oppmerksomhet når så mange sprer ideene.
Chic i Eidfjord
En familie i Eidfjord er blant dem som har lykkes med å innrede moderne, gjennomført og smart i god cheap chic- ånd. Her er det gjort plass for loppefunn, arvegods og et og annet Ikea- kjøp. Og malerkosten er flittig brukt.
Et par lekre, klassiske spisestuestoler ble funnet på en skogstur, en liten krakk ble funnet da de skulle kaste noe på søpledynga. Deler av kjøkkeninnredningen fra 60-tallet kom fra naboen, da de skulle skifte ut sitt kjøkken.
- Det meste jeg har er brukt, selv om jeg gjerne blander de brukte tingene med nye. Jeg liker å lete etter loppe- og bruktfunn .Ønsker jeg å forandre noe hjemme, ser jeg om jeg kan bruke noe av det jeg har. Jeg synes det er viktig å tenke kreativt i forhold til det man har, i stedet for å bytte ut hele tiden, sier beboeren.
Det er sjelden familien handler nye ting.
- Jeg er innom bruktbutikker innimellom. Men selv om jeg finner noe fint, så lesser jeg ikke på med ting. Jeg er rett og slett litt lei av ting, ting, ting. Man er kanskje materialist når man er så opptatt av interiør som jeg er - men poenget er at det ikke trenger å koste så mye, sier hun.
Vi har tidligere skrevet om den japanske filosofien wabi sabi som nærmest har blitt en egen interiørtrend.
Stilen har helt klart mange fellestrekk med cheap chic. Her er det vekk med moderne designermøbler og sirlig orden.
Her skal du finne sjelefreden med det japanske uttrykket «wabi sabi», som betyr «ydmyk skjønnhet», som er det motsatte av overfladisk bruk og kast.
Stress ned og lær deg å elske et liv med bare det nødvendigste, er budskapet for trenden.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 01/07 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.