Interiør på barnerommet

Gjør rommet om til en jungel

Her får du tre løsninger til hvordan du kan skape et spennende barnerom.

En søvnig elefant som hodegjerde passer både til små og store barn.
En søvnig elefant som hodegjerde passer både til små og store barn. Foto: Foto: Bård Jørgensen
Først publisert Sist oppdatert
Milla elsker ville dyr, så rommet er selvfølgelig fylt opp med løver, tigre og elefanter.
Milla elsker ville dyr, så rommet er selvfølgelig fylt opp med løver, tigre og elefanter. Foto: Bård Jørgensen
Festlig lampe, som også er veldig smart med de justerbare spottene.
Festlig lampe, som også er veldig smart med de justerbare spottene. Foto: Foto: Bård Jørgensen
Stjerner, måner og romskip gjør det lett å drømme seg bort til andre univers
Stjerner, måner og romskip gjør det lett å drømme seg bort til andre univers Foto: Foto: Bård Jørgensen

Sivs tips og råd:

Prøv å få barna til ikke å fokusere på tegneseriehelter, men heller på det mer abstrakte.

En Harry Potter-idé, kan heller gjøres om til et magirom, et prinsesserom kan ha andre elementer: for eksempel en stor vannlilje til hodegjerde, hvor du kan dra ned kronbladene og finne en liten fe?

- Magnetisk tapet! Den kan du male over, og så kan du feste tegninger med magnet rett på veggen. Prøv for eksempel å lage tegnefigurer, så ungene kan lage sin egen animasjonsfilm på veggen.

Sjekk ut www.fablabdesign.com

Planeter, elefanter og hemmelige hulrom. Alt er lov inne på Max og Millas temarom.

- Jeg synes ikke vi skal være så alvorlige når det kommer til barnerom. Å sette i gang med Ralph Lauren-møbler og sånt - det er stilig, men det er for mor. Da har ikke mor satt seg ned på gulvet med fargestiftene og barna og funnet på noe sammen, sier Siv Amundsen Flack.

Interiørdesigneren bak firmaet FabLab Design har selv satset på temarom til barna sine. Men ikke hvilke som helst temarom.

Jungeljente

Å komme inn på rommene til tvillingparet Max og Milla (10), som bor vegg i vegg, er nemlig som å komme inn i en eventyrverden. Der bor Milla i en glad og solfylt jungel, mens Max har valgt å dra "up in space" under stjernene.

- Jeg ville ha et jungelrom, for jeg synes det finnes så veldig mange fine, ville dyr, forklarer Milla, og viser oss stolt inn i sin grønne og forlokkende verden. Her er det malt palmer og blomster på veggene, og ved hodeenden troner et elefanthodegjerde.

De første ideene til rommet kom da Siv satte seg ned med tvillingene for å finne ut mer om fantasiene deres.

- Da tenkte jeg at hodegjerder er bra, det gir lunhet til rommet, og beskyttelse mot veggen. Dermed begynte vi med dem, og så fortsatte det.

Da én idé var på plass ble det stadig morsommere, også for barna å være med på å finne resten.

- Det er sjarmerende å la barnet få være med, for eksempel å gi de et eget område av veggen hvor de får male. Da får de eierskap til rommet. Og slike rom gir anledning for barna til å spinne videre - tar dem med på en liten reise.

Og romvesen

Dermed må ikke vi voksne være så opptatte av at alt blir riktig, mener Siv. Det viktigste er at temaverdenen fungerer for barnets fantasi.

- En katt kan for eksempel godt ha støvler på seg. En trøtt elefant som hodegjerde fungerer også for et lite barn. Men en brølende løve gjør det ikke, eksemplifiserer hun.

Mens Milla sover i en lys og lykkelig jungel, er det mer mystisk og spennende inne hos Max. Sivs sønn elsket verdensrommet, så hos han måtte det bli stjerner, planeter og lavalamper. Taket er malt mørkeblått med stjerner, og en stor månelampe lager lys for 10-åringen.

- Planetene i taket skal komme etter hvert, forteller Siw ivrig, mens sønnen hennes ser litt mer tvilende ut.

- Up in space er litt tredje klasse. Jeg tenker heller at jeg skal ha ulike farger i bokhyllen. Rød, blå, og så vil jeg ha en egg-seng som liksom henger i rommet!, sier han gledestrålende, og setter med det også i gang Siv på kreative forslag til løsninger.

Lykke slipper rosa overdose på sitt lille pikeværelset, og kan puste ut ved litt hjelp av harmoni og litt feng shui.
Lykke slipper rosa overdose på sitt lille pikeværelset, og kan puste ut ved litt hjelp av harmoni og litt feng shui. Foto: Bård Jørgensen

Fra Italia til Afrika

Toget med Lykke-bokstavene på er fra et marked i Spania.
Toget med Lykke-bokstavene på er fra et marked i Spania. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Carinas tips og råd:

Velg deg noen basisfarger, og bruk heller leker for å gi ekstra farger.

Hvis du har et voldsomt tapet, og så fyller på med leker i alle farger, blir det slitsomt å være der inne. Husk at tapetet i seg selv gjør at du kan slippe billig unna i forhold til dekorasjon.

- Wallstickers! Vil du ikke bruke tapet på en hel vegg, får du mange fine trykk og klister som ikke ser for plastikk ut.

Sjekk ut http://mywonderworldnr1fairytale.blogspot.com/

Besøker du Lykkes rom, får du med deg litt av hele verden.

- Det var tapetet som la føringer for hele rommet. Jeg falt for det da jeg så det på Tapetkafé i Danmark, og da kom resten av seg selv, smiler Carina Louise Dale.

Småbarnsmoren står midt i et lite, men luftig rom som blir lyst opp av mange gule løvblader - tapetet på den ene veggen til 13 måneder gamle Lykke.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

- Jeg føler at jeg får masse energi hver gang jeg kommer inn i rommet, samtidig som det utstråler harmoni, sier Carina.

Leiligheten på Majorstua i Oslo er en skattkiste av fine interiørkjøp som Carina og samboeren hennes har funnet utenlands. En skandinavisk stil blandet med elementer fra Marokko, India og Frankrike. Og rommet til den lille nykommeren i familien er intet unntak.

- Toget med Lykke-bokstavene på er fra et marked i Spania. De solgte hele alfabetet, så vi kunne bare plukke ut til navnet hennes. Trommen er afrikansk, og dukkene er kjøpt i Italia. Jeg kjøpte sikkert 20 forskjellig fordi de har så masse fine detaljer, forklarer Carina.

Litt feng shui

Internett er også en fin inspirasjonskilde for Carina, som selv har en barneblogg med blant annet tips om interiør.

- Hva har vært viktig for deg å tenke på i Lykkes rom?

- Jeg synes det er viktig at rommet utstråler harmoni i fargevalg og materiale, samt har et drømmende uttrykk som stimulerer barnet til å fantasere og lage historier, forklarer Carina.

Hun viser til hvordan hun har plassert små og viktige elementer sammen: Blomsterlamper sammen med sommerfugler, en rekke kattebilder over hverandre på veggen.

Nylig leste hun for første gang om feng shui, og kjente seg mye igjen i tankegangen.

- Jeg er jo ikke like streng, men jeg ser det på mitt behov for å oppnå en viss harmoni i uttrykket og at det skal være lyst og luftig og ikke for mye ting rundt meg. Jeg tenker at når jeg går inn i et rom skal det være noen få fokuspunkter der. Hvis for mange ting stjeler oppmerksomheten, blir det bare stressende. Det er viktigere å være gjennomtenkt i de tingene man velger å ha fremme.

Tilbake til barndommen

Rommet til Matteo har masse personlighet og sjarm, og bildet over sengen av den hinduistiske guden Shiva forteller om indiske røtter.
Rommet til Matteo har masse personlighet og sjarm, og bildet over sengen av den hinduistiske guden Shiva forteller om indiske røtter. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Da Elizabeth skulle innrede rom for Matteo og Nande ble hun både romantisk og ganske så nostalgisk.

den originale Emmaljunga-dukkevogna er tatt vare op fra Elizabeths barndom.
den originale Emmaljunga-dukkevogna er tatt vare op fra Elizabeths barndom. Foto: Foto: Bård Jørgensen
Kjempefine og praktiske knagger.
Kjempefine og praktiske knagger. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Elizabeths tips og råd:

La ideer og gjenstandene komme etter hvert. Det er viktig at ikke rommet er fiks ferdig med en gang. Da blir det ikke bare noe som er tatt ut av en møbelkatalog, men heller et rom med historie.

- Tavlemaling! Jeg skal male Matteos skapdør på garderoben med tavlemaling. Der kan jeg skrive for eksempel huskeliste over ting som må med i barnehagen etc.

Sjekk ut www.anywho.no

- Jeg har egentlig en moderne stil i resten av huset mitt. Mine farger er brunt, beige og svart. Men barnerom skal jo se ut som de er for barn, og da synes jeg det er koselig med andre farger, bare de ikke blir helt overveldende, forklarer Elizabeth Lindeberg Sørum, og titter inn på de to rommene hun har innredet for barna Matteo og Nande.

Gammel minner

Selv om rommene har fått et anstrøk av henholdsvis blått og rosa, er hvitt den dominerende fargen.

- Fargene er rolige for øynene. Det tror jeg er bra for barna. Og et rom kan faktisk være rosa, uten å være plastikkrosa, smiler Elizabeth, som er opptatt av at tingene på barnas rom skal ha personlighet.

Mange av dem er hentet fra hennes egen barndom, som den originale Emmaljunga dukkevognen med farens hjemmelagete dukketepper oppi.

- Jeg har tatt med meg de tingene fra egen barndom som jeg har satt pris på. De er med på å gjøre rommene koselige.

Globusen inne på Matteos rom er også fra en helt annen tid.

- Den er kjøpt på brukthandel, og da vi kom hjem, oppdaget vi at den er så gammel at den har de tidligere navnene på land, som for eksempel Sovjetsamveldet og Persia. Det er morsomt.

Egentlig kunne Elizabeth fylt rommene til de små med interiør fra Anywho, for som daglig leder av butikken med dameklær, samt interiør for barn og voksne på Majorstua, har hun førstehånds-kunnskap om nye trender på barnemarkedet.

Indiske røtter

Varme sjatteringer av blått preger puter og interiør i sønnens rom, et bevisst valg fra Elizabeth som ikke ønsket et altfor hardt og upersonlig gutterom. Heller ønsker hun at barnerommene skal avspeile hele familien.

Derfor henger bildet av den hinduistiske guden Shiva over Matteos seng, som en påminnelse om Matteos indiske røtter på farsiden. Og derfor ble han og mamma Elizabeth enige om den smale bildehyllen som henger på veggen, fullsatt med innrammete bilder og tegninger.

- Det trengs ikke å gjøres mer trendy enn dette, og da får barna også være med å sette preg på rommet sitt.

Matteo var selv med på å sette opp denne hylla, med innrammede minner.
Matteo var selv med på å sette opp denne hylla, med innrammede minner. Foto: Foto: Bård Jørgensen