ET GAMMELT FENGSEL

Gården til familien på fire, har en helt spesiell historie

Da tipptippoldefaren til Halvor Dag bodde her, var det fengsel i eldhuset og lennsmannsbolig på gården. I dag er det en gård med mange gode barndomsminner, og et sted for nyskapte opplevelser for barna.

MINNERIKT HJEM: Elin får gjort unna dagens trening med to små i trillebåra. Det er barndomslykke å ha en stor gressplen å boltre seg på.
MINNERIKT HJEM: Elin får gjort unna dagens trening med to små i trillebåra. Det er barndomslykke å ha en stor gressplen å boltre seg på. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
Først publisert

For å fortelle historien om Bjerva gård må vi stille klokka tilbake noen år.

Til den gang vi lekte timevis uten en mobiltelefon i lomma og løp først hjemover når vi ble sultne.

Da spilte Halvor Dag og broren ofte fotball ute på tunet, mens mormor Morni bakte brød på kjøkkenet.

– Morni, som vi kalte henne, bakte brød hver eneste morgen. Og siden vi vokste opp bare et steinkast unna, løp vi ofte opp hit for å få oss ei varm skive med bringebærsyltetøy, forteller Halvor Dag.

Bestefaren, som gikk under kallenavnet Aha, hadde alltid noe godt på lur nede i den kjølige kjelleren. Når guttene satt oppe og hørte det knirket i kjellertrappa, visste de at det vanket noe godt.

Hvem: Halvor Dag Rinde, deltidsbonde, jobber i bofellesskap.

Elin Blütecher, arealplanlegger. Sammen har de barna Vilde og Selja.

Dyr: En liten flokk med villsau og 37 høner av ulike raser, som legger flotte fargerike egg, og katten Nuss.

Hva: Gammel lensmannsgård. De eldste gårdshusene er fra slutten av 1700-tallet.

Familien har gjort om eldhuset til en koselig gårdsbutikk.

Hvor: Lunde i Nome i Telemark.

Instagram: @bjervagard

Neste prosjekt: Restaurere tak på hovedhus med gammel teglstein, restaurere låve og lage drivhus/vinterhage.

Se mer

– Det er slike enkle, men fine, barndomsminner man husker best, sier han og smiler.

– Denne plassen er mye mer enn et hus for meg. Det er tradisjoner, familie, levd liv og en god barndom som sitter i veggene her.

SKAPE NYE MINNER: Familien på fire står ikke bare i oppussing. De tar seg pauser, både korte og lange. Det er mye som skal oppleves og utforskes, og den tida når barna er små, går fort.
SKAPE NYE MINNER: Familien på fire står ikke bare i oppussing. De tar seg pauser, både korte og lange. Det er mye som skal oppleves og utforskes, og den tida når barna er små, går fort. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Når sommeren kom, var det vanlig at små og store hjalp til med hesjing og å dra opp poteter. Om kvelden fikk barna ta med sovepose, litt godteri og lommelykt til høyloftet og overnatte der.

Halvor Dag minnes denne tida med stor glede, og håper Vilde og Selja vil bære med seg like gode minner fra en oppvekst med dyr og landlige oppgaver.

Les også: Kaja og Anders kjøpte 108 år gammel villa. Under oppussingen fikk de seg en overraskelse

Å leve i prosessen

I 2009 kom Elin og Halvor Dag flyttende til gården.

Den hadde stått delvis ubebodd noen år, og det var mye å ta tak i. De flyttet rett inn i eldhuset, der det var bad og alt de trengte.

Der bodde de noen år, mens de konsentrerte seg om villsauene og jorda.

De har beite til sauene i området bak låven, og inne på låven bor hønene. De har en stor miksflokk som legger fargerike og fine egg.

MATGLEDE: Mamma Elin har bakt muffins, og Selja og Vilde skal nå få pynte med bær. Ett på muffinsen og ett i munnen.
MATGLEDE: Mamma Elin har bakt muffins, og Selja og Vilde skal nå få pynte med bær. Ett på muffinsen og ett i munnen. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Både Elin og Halvor Dag har begge naturfaglig bakgrunn og interesse for livet i naturen.

Det er viktig for dem begge å drive gården på en bærekraftig måte. De tar vare på det biologiske mangfoldet på eiendommen med bruk av enkle driftsredskap og håndkraft.

Da de flyttet til gården, var det helt naturlig for dem å drive økologisk.

– Vi har restaurert flere gamle slåtteenger som vi holder i hevd med sein slått og hesjing, forteller Elin.

– Gamle styvingstrær har blitt rydda fram, og vi syns det er spennende å ha varierte og artsrike områder rundt oss her vi bor, legger hun til.

KJØKKENHAGE: Kjøkkenhagen har bare vokst seg større og større. De har mest poteter og jordbær, men også litt salat og andre ting.
KJØKKENHAGE: Kjøkkenhagen har bare vokst seg større og større. De har mest poteter og jordbær, men også litt salat og andre ting. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

De bodde i eldhuset da Vilde var lita og har ikke stresset med restaureringen. I perioder har de jobbet mye, for så å ta seg lange pauser.

Det viktigste var å ikke forhaste seg med valgene de tok. De ville bruke tid på å bli kjent med huset. Skrape seg møysommelig gjennom lag på lag for å finne de opprinnelige fargene og ta gode valg underveis.

– Hva kan man bevare og hva er praktisk å ha i den tida vi lever i, er et spørsmål vi har stilt oss selv underveis, sier Halvor Dag.

ELDRE MØBLER: Ingen av dem spiller piano, men de syns det var koselig at det fikk stå. Det var svart, men de malte det i samme farge som veggene. Kakkelovnen har de flyttet hit fra Sverige.
ELDRE MØBLER: Ingen av dem spiller piano, men de syns det var koselig at det fikk stå. Det var svart, men de malte det i samme farge som veggene. Kakkelovnen har de flyttet hit fra Sverige. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

– Bad hadde de jo ikke før. Da var kjøkkenet der badet er i dag, og ei finstue som for det meste var lukket, der som kjøkkenet er, forteller han.

De har rørt sammen farger i linoljemaling selv, og på den måten kommet fram til nyansene de så for seg.

Det solgule kjøkkenet er et rom man blir glad av, og her har de også malt det gamle, overmalte pianoet i samme farge. Kjøkkeninnredningen er ny og solid.

– Det var satt opp plater her på 50–60-tallet, sier Halvor Dag, og mye måtte fjernes, før vi fant ut at kjøkkenet opprinnelig var gult.

Huset har blitt bygd på i seksjoner, og kjøkkenet fra ca. 1920, er i den nyeste delen.

KJØKKEN: Innredningen er fra Ikea, men uten overskap. De har valgt noen hyller til oppbevaring istedenfor. Det var også gult de fant på veggene her da de skrapte seg innover.
KJØKKEN: Innredningen er fra Ikea, men uten overskap. De har valgt noen hyller til oppbevaring istedenfor. Det var også gult de fant på veggene her da de skrapte seg innover. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

De ønsket seg to antikke kakkelovner i huset, og fikk bestilt dem fra Sverige. Da var det to mann som bodde på gården ei uke og satte opp ovnene for dem. I dag skulle man tro de alltid hadde stått i huset.

Elin forteller om hvordan de har prøvd å leve i prosessen med et positivt sinn. At de gikk inn i det med en visshet om at dette kom til å ta tid.

Hun minnes vinterkvelder da de løp ned på badet i eldhuset med barn pakket inn i gode ullpledd. Og på veien ned kunne de beundre stjernehimmelen.

PEISTESTUA: Peisestua ligger utenfor badet i den gamle delen av huset, og er det eneste rommet som var bevart slik det alltid har vært.
PEISTESTUA: Peisestua ligger utenfor badet i den gamle delen av huset, og er det eneste rommet som var bevart slik det alltid har vært. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

De har også involvert barna i prosessen; de har fått velge farge på rommene sine selv og vært med å innrede et spennende lekerom, hvor det kun er plass til barn, oppe på kottet.

– Barna trives, så lenge foreldrene trives, sier Elin.

– Men det har vært helt supert å ha bestemor rett nede i veien når vi har holdt på her, legger hun til.

Velg naturlige og tradisjonelle materialer. Det tar ofte litt lenger tid, men er gode valg for framtida.

Legg inn noen lystige prosjekter som gir raskt og synlig resultat. Som å reparere og male stakittgjerdet, lage fine
skilt i grønnsaksåkeren.

Benytt anledningen til å sikre deg gode bygningsdeler om et gammelt hus skal rives i nærheten. Lagre dem på
et tørt sted der det ikke ligger i veien.

Å holde på med et gammelt hus er et privilegium og en spennende skattejakt. Å skrape seg forsiktig inn mellom malingslagene er lærerikt og blir mye mer interessant om man setter seg litt inn i stilhistorie og fargehistorie.

Dette med å lære å lese huset gir både større respekt for gammelt håndverk og gjør at man tar bedre valg for husets beste.

Det er vanskelig å tenke seg hvordan et tomt rom skal bli når det er ferdig. Å sette inn gjenstander som tilsvarer størrelsen på det som skal være der, kan være smart.

F.eks. en sofa der badekaret skal stå, en stol der wc skal være, eller bygg opp kjøkkenbenken med isoporplater. Da får man en god indikasjon på hvordan romfølelsen vil bli til slutt før man tar de endelige valgene.

Se mer

Les også (+): Da Helge trengte større garasje, tok han et uvanlig valg

Et liv på landet

Her i Lunde har familien sin egen lille grønne plass for seg selv, mens de samtidig bare har en kort rusletur ned til sentrum.

De får stadig besøk på tunet av noen som vil kjøpe egg, eller i gårdsbutikken i eldhuset hvor de også innimellom har åpen kafé.

SELVPLUKKEDE EGG: Vilde har plukket en stor kurv med egg, og skal lage noe godt på kjøkkenet sammen med mamma.
SELVPLUKKEDE EGG: Vilde har plukket en stor kurv med egg, og skal lage noe godt på kjøkkenet sammen med mamma. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

I gårdsbutikken har de varer fra gården som egg, lammekjøtt, sauefeller, grønnsaker i sesong fra grønnsakshagen og lokale produkter fra området.

Butikken har åpent på utvalgte dager og i helger, under Økouka og prøver også å ha litt ulike arrangementer gjennom året. De har blant annet en natursti bak gården, og hopping i høyet, som er morsomme aktiviteter for barna.

– Vi syns det er veldig hyggelig med gjester som kommer innom på en kakebit og en kaffekopp. Da rusler de som regel rundt og ser på dyr, går naturstien og slår av en prat. Gårdslivet er til for å deles.

GÅRD: Bor du i nærheten av Lunde, er det her på gården du finner ferske, fargerike egg.
GÅRD: Bor du i nærheten av Lunde, er det her på gården du finner ferske, fargerike egg. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
HØNS: Dag Halvor har lagd en praktisk tunell fra hønsehuset og ut i hønsegården.
HØNS: Dag Halvor har lagd en praktisk tunell fra hønsehuset og ut i hønsegården. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Gjennom året prøver de å ta pauser i oppussingen og skape gode minner for barna.

Før jul er de alltid ute på juletrejakt sammen med gode venner, og de drømmer om å bygge seg ei lita tømmerstue oppe i skogen. Datteren Vilde, som elsker å klatre, går med planer om ei hinderløype, og Elin ønsker seg drivhus.

– Planer og drømmer som vi ikke har lagt noe tidsperspektiv på, sier Halvor Dag.

TIDLIGERE FENGSEL: Paret har innredet en koselig gårdsbutikk og kafe her, hvor det en gang i tida var lensmannsgård og fengsel.
TIDLIGERE FENGSEL: Paret har innredet en koselig gårdsbutikk og kafe her, hvor det en gang i tida var lensmannsgård og fengsel. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Barna syns det er spennende å leke gjemsel i alle husets rom, gå på oppdagelsesturer i hagen og bort til salamanderdammen, opp til bekken, blomstervandring i slåtteenga, skiturer og aketurer på jordet.

Elin og Halvor Dag på sin side er begge friluftsmennesker og liker godt å ta seg en løpetur rett ut døra og inn i marka. Da er det ren luksus å kunne ta seg et morgenbad i et av de mange vannene i Landsmarka forteller de.

Når vi skrur klokka tilbake til nåtid, så er det to små jenter som løper i røde kjoler over tunet. Uten fotball, men med den samme gleden i blikket som Halvor Dag hadde da han var liten.

Her bodde besteforeldrene til Dag Halvor da han var liten. I dag har han og Elin skapt et hjem for familien sin her, etter mange timer med oppussing.
Her bodde besteforeldrene til Dag Halvor da han var liten. I dag har han og Elin skapt et hjem for familien sin her, etter mange timer med oppussing. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
Her var det lensmannsgård og fengsel en gang i tiden. I dag er det noen spor igjen etter driften, men familien har innredet til en koselig gårdsbutikk og kafe her.
Her var det lensmannsgård og fengsel en gang i tiden. I dag er det noen spor igjen etter driften, men familien har innredet til en koselig gårdsbutikk og kafe her. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
SERVERING: Vilde og Selja venter på litt servering fra mamma utenfor eldhuset, der det en gang har vært et fengsel.
SERVERING: Vilde og Selja venter på litt servering fra mamma utenfor eldhuset, der det en gang har vært et fengsel. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
OPPRINNELIGE FARGER: Paret har latt huset stå for de fleste valgene. De ønsket å ta tilbake de opprinnelige fargene, og ta vare på sjelen.
OPPRINNELIGE FARGER: Paret har latt huset stå for de fleste valgene. De ønsket å ta tilbake de opprinnelige fargene, og ta vare på sjelen. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
BAD: Badet har de valgt å ha der kjøkkenet var tidligere. Her har de latt det være rått og originalt. Fra badekaret har man utsikt helt til Lifjell.
BAD: Badet har de valgt å ha der kjøkkenet var tidligere. Her har de latt det være rått og originalt. Fra badekaret har man utsikt helt til Lifjell. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
LOFTSTUA: Denne gamle senga, med flott patina, står i loftstua, mellom jenterommene og soverommet til Elin og Halvor Dag.
LOFTSTUA: Denne gamle senga, med flott patina, står i loftstua, mellom jenterommene og soverommet til Elin og Halvor Dag. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
FERSKE EGG: Familien har mange høner og selger ferske egg fra gården. Det har blitt populært. Det er stas for jentene å være med å plukke inn egg.
FERSKE EGG: Familien har mange høner og selger ferske egg fra gården. Det har blitt populært. Det er stas for jentene å være med å plukke inn egg. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen