fra stall til leilighet
Fra gammel stall til særpreget endeleilighet
Nina og Jørgen har beholdt det historiske preget i boligen, som tidligere var en stall.
Rett skal være rett. Det var ikke Bømlo-jenta Nina Helland Sortland (34) som kjøpte den gamle stallen. Det gjorde nemlig kjæresten hennes, Jørgen Eidem (33). Men det var ikke lenge etter at han hadde kjøpt den at de ble samboere i stallen. Og til å begynne med så den ganske annerledes ut.
– Det var et utbyggerselskap som hadde gjort den om til leilighet. Den fremsto i utgangspunktet som veldig anonym. Alt var i samme hvitfarge, så vi personlig syntes den manglet kontraster for å få arkitekturen til å skinne. Men sånne ting kan man jo endre på. Det som allerede var helt perfekt, var beliggenheten på idylliske Rodeløkka midt i Oslo, sier Nina til magasinet Bonytt.
Den sjarmerende boligen var opprinnelig en stall tilhørende N. K. L's Tobaksfabrikk. Tobakksfabrikken ble også omgjort til leiligheter. I enden av fabrikkbygningen, med adkomst fra bakgården, ligger stallen. Den har egen inngang og en egen, liten uteplass. Nina opplever det som om de bor i en enebolig midt i byen, noe som appellerer sterkt til en som har vokst opp under landlige forhold på Vestlandet.
– Men det var jo helt klart at vi måtte sette vårt eget preg på stallen, sier hun.
Les også: Slik fikk Vibeke et hav i hagen
Fulgte ikke rådene
Som grafiske designere av yrke, er de begge opptatt av farger. De bevæpnet seg med NCS fargevifter, og lette frem nyanser som spilte på lag både med den hvite basen, samtidig som de fremhevet arkitekturen.
På Rodeløkka i Oslo
Hvem? Nina Helland Sortland (34) og Jørgen Eidem (33), begge er grafiske designere, og blandingshunden Ipa.
Hva? Endeleilighet på 60 kvm fordelt over to etasjer i en omgjort stallbygning. Eierne har spilt på lag med husets historie og skapt et spennende, moderne hjem med dramatisk lysspill.
Hvor? På idylliske Rodeløkka i Oslo.
– Også gjorde vi selvsagt det motsatte av alle råd. Leiligheten har ikke gjennomlys, den får kun inn lys fra én side, så da var den generelle konsensusen at vi ikke måtte bruke mørke farger, sier Nina.
Paret prøvde seg frem med å prøvemale ulike fargenyanser på veggene.
– Men de ble enten for lyse eller for mørke, så vi endte opp med å brekke vår helt egen mørke farge. Den er ikke en standardisert NCS-farge, og vi måtte stå på litt for å få betjeningen i fargehandelen til å blande den for oss. Vi er kjempefornøyde med resultatet, sier hun.
Etter at flere av veggene ble mørke, dukket det opp en ny utfordring. Kjøkkenet i hvit høyglans stakk seg så veldig frem. Den ble nærmest som en hovedperson i etasjen. Da skrudde Nina og Jørgen av frontene og tok dem til et lakkeringsfirma som spraymalte dem i en mørk blåfarge, en farge paret selv valgte.
Ninas interiørtips for små leiligheter
1. Farger er foranderlige, det samme er smaken ettersom livet går sin gang. Akkurat hvilken farge du velger er mindre viktig enn at du velger farger som spiller på lag.
2. Ta med lister, dører, dørkarmer og vinduskarmer i samme farge som veggfargen. Det gir et spennende og litt annerledes uttrykk enn de tradisjonelle hvite listene
3. Opprett en Pinterest-konto om du ikke alt har en, og fråtse i ville ideer før du bestemmer deg for endringer.
4. Gå for materialer med taktilitet og ulik struktur i overflatene.
5. Bland stram design med rare, små objekter
– Vi malte stammene selv, fikk hjelp til å skifte ut benkeplaten og byttet også ut håndtakene. Men frontene tror jeg ble finere av at vi leverte dem inn og fikk en jevn overflate uten penselmerker, sier hun.
Les også: Slik kan du utnytte takhøyden
Møblerer for hverdagslivet
Møbleringen er en fin blanding av ny nordisk design, brukt design og kupp fra ulike gjenbruksbutikker. Et større spisebord ble byttet ut med et mindre ett.
– Ja, det var et litt vanskelig valg, for med et mindre bord har vi ikke plass til å holde store vennemiddager. Men vi kom frem til at vi måtte møblere etter dagliglivet. De fleste dager er vi ikke veldig mange til bords.
Grønne planter er en markant del av innredningen. Men Nina nekter for å ha grønne fingre.
– Men jeg er flink til å spørre i blomsterbutikkene. Betjeningen har hjulpet meg å finne lite krevende, selvstendige planter som fint kan leve uten store mengder omsorg og kjærlighet, sier hun.
Og så var det disse hestene, da. To store bilder og en liten hesteskulptur, alle plassert i etasjen som rommer stue, spisestue og kjøkken i åpen løsning.
– Da jeg så dem, var det bare helt klart at de måtte bli med hjem, de hører hjemme i stallen vår, sier hun.
Denne saken ble første gang publisert 11/09 2017.