De vanskeligste fargene å innrede med

Får du dette riktig, er du god

Du trodde kanskje det letteste og beste er å innrede med bare nøytrale farger? Helt feil, sier ekspertene.

MANGEL PÅ ATMOSFÆRE: Ekspertene forklarer hvorfor det er vanskelig å lykkes med bare lyse og nøytrale toner.
MANGEL PÅ ATMOSFÆRE: Ekspertene forklarer hvorfor det er vanskelig å lykkes med bare lyse og nøytrale toner. Foto: FOTO: Akzo Nobel/Living Etc
Først publisert Sist oppdatert

Å skulle velge farger og innredning til hjemmet er en jobb som ofte faller på kvinnen i huset. Og det hersker liten tvil om at de aller fleste velger trygt - om enn litt treigt - når det kommer til farger. Spesielt når det gjelder store flater som vegger, gulv og tak i boligen.

I årevis har nordmenn satser på lyse nøytrale toner når det kommer til å innrede hjemme. Hvite vegger og lyse tregulv dominerer over det ganske land, og mange tenker at dette er de letteste fargene å innrede med - de passer jo til alt og er vanskelig å ikke like.

Men å kutte ut farger fra tilværelsen eller å innrede med feil farger er verken smart eller sunt råder disse ekspertene. For ikke bare er nøytrale farger faktisk ganske kjedelige å leve med, men å velge feil farger kan gjøre deg både trist, stresset eller sint.

Mangel på atmosfære

Søk på bilder av skandinaviske interiører, og du er garantert å få opp hundrevis av bilder av lyse og hvite interiører. Så det er kanskje mange som vil bli overrasket over at det faktisk er ganske vanskelig å få det "riktig" om du satser på en nokså fargeløs tilværelse.

GIR LIV: Mennesker trenger farger mener ekspertene.
GIR LIV: Mennesker trenger farger mener ekspertene. Foto: FOTO: Fargerike/Living Etc.

- Grått hvitt og beige er faktisk sett på som de vanskeligste fargene å innrede med, sett fra et profesjonelt ståsted, forklarer kreativ leder i Fargerike, Dagny Thurmann-Hoelseth, til Klikk Bolig.

- Hovedårsaken til at disse fargene er komplekse å innrede med, er at de ofte gir interiørene en mangel på atmosfære, og rett og slett ikke er gode å leve i. Det kan være pent å se på, men er ikke like godt å leve i.

Thurmann-Hoelseth forklarer:

- Mens hvitt ofte gir et sterilt uttrykk, oppfattes beige som kjedelig og grått som trist.

Kan gi stress og depresjon

Velger du likevel å innrede med disse fargene, kan det ifølge eksperten være viktig å tenke over følgende:

1. Hvitt egner seg best på detaljer, som listverk og småmøbler

- Dette kommer av at hvitt har en unik evne til å få fargene rundt seg til å virke friske og klare, forklarer Thurmann-Hoelseth.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Men tenk deg om før du maler hele rommet hvitt.

- Forskning viser at man blir stresset og utrygg av å oppholde seg i hvite interiører - fargen er altså verken beroligende eller avslappende som mange tror.

2. Grått er vanskelig å få til å bli riktig

IKKE FOR MYE: Rødt er en energirik farge som kan gjøre deg stresset om du har for mte av den rundt deg. Sats heller på små fargeklatter blandet inn med andre, mer nøytrale toner.
IKKE FOR MYE: Rødt er en energirik farge som kan gjøre deg stresset om du har for mte av den rundt deg. Sats heller på små fargeklatter blandet inn med andre, mer nøytrale toner. Foto: FOTO: Housetohome.co.uk

Thurmann-Hoelseth forklarer at grå kan være en skummel farge å bruke på vegg.

- De nøytrale nyansene har en tendens til å speile eller kontrastere fargene rundt seg, men er uforutsigbare, advarer eksperten.

- Noen ganger ser de nøytralgrå ut, andre ganger kan de se røde, grønne, blå eller gule ut, avhengig av omgivelsene. De varme gråtonene, som har gult i seg, er de som det er enklest å skape atmosfære i. Forskning har dessverre vist at man blir deprimerte av å leve i grå rom.

3. Beige er kjedelig

Her er fargen som er vanskelig å gjøre interessant mener Thurmann-Hoelseth.

- Beige kan fort se upersonlig og kjedelig ut, advarer eksperten.

- Det er en farge som det er vanskelig å skape stemning og atmosfære med, og den stiller svært høye krav til god fargebruk ellers i interiøret.

Dersom du allikevel føler at en av disse tre fargene er perfekte for deg og dine vegger, ha i bakhodet at det er viktig å tilføre flere farger.

- En komplett fargepalett består gjerne av 7-9 farger totalt, med en hovedfarger, 3-5 aksentfarger og en kontrastfarge, forklarer Thurmann-Hoelseth.

- En fargehandel kan hjelpe deg med å lage en personlig fargepalett til deg, dersom det virker komplisert.

Livløse farger

Fargedesigner Tale Henningsen hos Akzo Nobel tror også det kan lønne seg å være klar over fallgruvene når man innreder med helt nøytrale farger.

- Det er mange positive ting med å innrede med lyse og nøytrale farger, det er ingen tvil om det, men det er også litt "trygt" og tamt, forklarer Henningsen til Klikk Bolig.

- For å unngå at det skal bli kjedelig og upersonlig hjemme, er det viktig å også hente inn andre farger, for å både gi varme og en følelse av hvem det er som bor der.

Henningsen forklarer at dette kommer av at nøytrale farger er litt forsiktige og ikke så veldig tydelige og personlige.

- Dersom man ikke tilfører noe personlig når det kommer til farger og detaljer, kan det fort bli litt "katalog" følelse over interiøret, advarer eksperten.

FORSKJELLIGE TYPER: Noen som jobber med fargepsykologi påstår at vi mennesker tilhører én farge over en annen. Noen er mer grønne enn røde, for eksempel.
FORSKJELLIGE TYPER: Noen som jobber med fargepsykologi påstår at vi mennesker tilhører én farge over en annen. Noen er mer grønne enn røde, for eksempel. Foto: FOTO: Fargerike

Dette sier Henningsen om den nøytrale fargepalletten:

1. Hvitt

Om man ønsker å fremheve selve rommet, og størrelsen på det, kan bruken av hvitt være fint.

- Spennende vinkler og detaljer kommer fint frem ved hjelp av lys og skygge, forklarer Henningsen.

- Men om vinteren i Norge kan rommene fremstå som litt kalde og golde i hvitt, så da bør man veie opp med varm belysing. Kunst og bilder passer godt på vegger som er hvite.

2. Grått

- Personlig har jeg ikke brukt mye grått, heller ikke i den perioden hvor grått var superpopulært, røper fargedesigneren.

- Grått er en farge som ofte kan gjøre en litt trist og nedstemt. I tillegg passer den ofte ikke til mer gyllne farger, som jo nordmenn generelt er glade i, som varmere treverk og stoffer. Grått og andre monokromatiske farger er livløse og gir ikke en så definert rom følelse som kulører med lit farge i. Velg derfor tilbehør med omhu, naturmaterialer i grov struktur kan veie opp for den litt flate følelsen.

Men Henningsen er snar med å si at dette jo tross alt er et personlig valg.

- En kan godt få gode rom å være i selv om en velger grått, og det finnes nok av eksempler på det, som betongvegger og vegger med et spill som fungerer godt. Moderne rom kan og være fine i monokromatiske farger, men vil ikke innby til en hyggelig atmosfære eller den gode praten.

3. Beige

Her finnes det mange typer fargetone å velge mellom.

- Alt fra farger som greige, hvor beige går over i grått, til Taupe farger, hvor beige henter inn alle farger fra regnbueskalaen, kommer jo inn under her, forklarer Henningsen.

- Og der er dette som kan gjøre beige til både en spennende fargeopplevelse til noe som er helt feil eller fullstendig kjedelig. Beige "tar" farge fra andre farger lett, og derfor kan en liten fargeprøve se helt perfekt ut, men i stort dreier den i feil retning.

Trenger farger for å holde oss glade og friske

Fargeekspert og forfatter Tove Steinbo, som har skrevet boken Fargene forteller - om fargenes betydning, og er helt enig i at å bare benytte seg av nøytrale farger når du innreder ikke er det smarteste du gjør.

- Alle mennesker trenger balanse i livet, og dette gjelder også når det kommer til fargene vi omgir oss med, forklarer Steinbo til Klikk Bolig.

IKKE KJEDELIG: Skal du ha nøytrale farger, bør du satse på å introdusere kontraster i form av mørke og lyse toner, og pøse med med teksturer og tekstiler.
IKKE KJEDELIG: Skal du ha nøytrale farger, bør du satse på å introdusere kontraster i form av mørke og lyse toner, og pøse med med teksturer og tekstiler. Foto: FOTO: Nordsjö/Akzo Nobel

- Nå har vi lenge vært helt besatte av lyse og nøytrale toner, og derfor ser vi også nå at farger endelig begynner å snike seg inn i norske hjem igjen. Nå er vi moden for litt forandring og for farger igjen.

Steinbo forklarer at farger er viktige for oss, og faktisk kan ha innvirkning på både psyke og helse.

- Farger påvirker oss både bevisst og underbevisst, forklarer eksperten, som i over 20 år har undervist i fargepsykologi og fargesymbolikk.

- Noen ganger kan man også kjenne fargers påvirkning rent fysisk, som når man kommer inn i et rom hvor man virkelig ikke liker fargen. Da kan man merke helt direkte at man blir både svimmel, trist eller stresset.

Men det er ikke bare fravær av farger som kan være ille for både humør og helse.

- Nei, å innrede med feil farger i forhold til personlighet og smak kan også påvirke negativt, advarer Steinbo.

Ulike mennesker trenger ulike farger

Ifølge populær fargepsykologi påvirker farger hvordan vi oppfører oss og hva vi føler. Da er det kanskje ikke så rart at å innrede med feil farger kan påvirke like negativt som fraværet av farger.

- For mye farger og sterke, store mønstre kan gi svært sterke reaksjoner og inntrykk, forklarer Steinbo.

- Og det er slett ikke alltid dette er heldig. Da kan det være bedre å satse på å hente inn litt farger på mindre elementer i rommet eller interiøret.

Steinbo forklarer at hun i sin lære deler mennesker inn i 7 ulike typer når det kommer til farge. Hva man liker, trenger og trekkes mot.

- For eksempel er mennesker som er røde ofte både utadvendte og temperamentsfulle, forklarer fargeeksperten.

- Rødt er en farge som gir energi og stimulerer psyken. Det er også en farge som kan gjøre at man føler seg stresset. Er man denne fargen av personlighet, sier det seg jo selv at man kanskje ikke trenger mer rødt rundt seg.

Da kan det være bedre å innrede med en farge fra motsatt ende av skalaen mener Steinbo.

I familier kan det derfor lønne seg å tenke litt på at ulike personlighetstyper trenger ulike farger rundt seg.

- Der hvor far kanskje er av den stressede typen som egentlig trenger farger som roer ned, er kanskje mor en den rolige omsorgspersonen som fint kan omgi seg med farger som gir energi, forklarer Steinbo.

Når det kommer til barn og barnas rom er farger enda mer viktig å få riktig.

- Både fordi at barn helt fra en tidlig alder har et forhold til farger, men også fordi deres rom skal huse så mange ulike aktiviteter, fra søvn og avslappning til lek og lekselesing.

Løsningen kan være å kombinere nøytrale og sterke farger.

BARNEROM: Barn elsker farger, men vær forsiktig med for skarpe nyanser på barnerommene, hvor man både skal kunne lese lekser og leke, men også sove og slappe av.
BARNEROM: Barn elsker farger, men vær forsiktig med for skarpe nyanser på barnerommene, hvor man både skal kunne lese lekser og leke, men også sove og slappe av. Foto: FOTO: Ideal Home

- I en familie hvor alle er forskjellige, kan det kanskje lønne seg å satse på nøytrale toner på noen store flater, forklarer Steinbo.

- Men ikke alle. Og husk å få inn farger også på detaljer, møbler og mindre overflater.

Les også:

Her finner du de lekreste interiørbildene

Unngå disse kjøkkentabbene

Gulvet ditt bestemmer hvordan veggfargen blir

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Nå skal alt være rosa