landlig og idyllisk
Da Morten ankom den 170 år gamle gården, ringte han Marianne umiddelbart
Familien på seks forlot både hus, byliv, familie og venner i Oslo til fordel for en ny livsstil på en gammel gård i Skåne.
Den store gården synes ikke fra hovedveien, men ligger skjult av en lund med høye trær. Her, i naturskjønne Kullabygden nordvest i Skåne, bosatte familien Johnsgård Øverbye seg for snart fem år siden. De forlot både huset, bylivet, familie og venner i Oslo til fordel for en gård på landet.
– Vi ville gi barna et nytt oppvekstmiljø og ønsket komme oss bort fra byen. Vi begynte å lete etter hus utenfor Oslo, men det føltes hele tiden som vi bare søkte oss bort fra noe, og ikke til noe annet, sier Marianne.
Sverige og Skåne var i hennes tanker, ettersom familien hennes hadde et feriested i nærheten av Båstad og Kullabygden da hun vokste opp. Så da mannen hennes, Morten, tok turen for å se på en gård utenfor Lund, som ikke viste seg å svare til forventningene, skyndte Marianne seg å finkjemme det skånske boligmarkedet, slik at reisen ikke skulle være forgjeves.
Hvem?
Marianne Johnsgård (48) og Morten Øverbye (49) med barna Markus (16), Peder og Magnus (13), Alva (11), samt rottweileren Elly og utekatten Ice. Eldstesønnen August (22) bor i Oslo. Marianne er journalist og lager podkasten Grøntpodden. Morten er entreprenør og forretningsutvikler.
Hva?
Storegård ble bygget rundt 1850. Boligen er på 220 kvm, med 11 rom og kjøkken.
Hvor?
Kullabygden nordvest i Skåne.
På nett?
@ourswedishfarm på Instagram.
Og, akkurat som det var ment slik, hadde Storegård utenfor Höganäs nettopp kommet ut på markedet. Det var ikke satt opp noen visninger, men huset sto tomt. Da Morten ankom gården, ringte han Marianne umiddelbart. For dette huset måtte de bare ta en titt på!
Skandinaviske
Paret falt pladask for «den fyrlängade gården», som betyr at det er fire bygninger som står rundt et gårdstun – bolighus, uthus, stall og låve. Dette er en tradisjonell byggemåte i Skåne, hvor det er veldig flatt og kan blåse noe voldsomt, særlig på vinteren.
Familien har nå bodd seg inn og elsker sitt nye liv i Skåne. De fire barna går på skole i Höganäs, prater flytende svensk og stortrives. Den eldste sønnen, på 22 år, ble igjen i Oslo, der han har samboer og studerer italiensk.
– Vi kjenner sterkt på at vi er skandinaviske. Det er små forskjeller og egentlig ingen kulturkrasj. Skåne er en del av oss nå, akkurat som Norge, sier hun.
Tid for renovering
Marianne og Morten bytter på å reise til Oslo for å jobbe noen uker hver måned, resten av tiden bruker de på familien og på fortsatt renovering av gården.
Huset har fått nye overflater, nytt kjøkken og baderom, samt en helt ny planløsning i annenetasje som har gitt alle i storfamilien et eget rom. I det skrå taket har paret montert takvinduer, både på soverom og bad.
– Vi ønsket å få inn mer lys. Karnappvinduer er kanskje mer i tråd med huset, men funksjon er også viktig, så huset får et nytt uttrykk nå. Vi ønsket ikke å kaste ut ting som fungerte, men en del måtte skiftes ut. Og vi har tilført vårt preg gjennom å ta valg vi mener er bra for huset, sier Morten.
Huset er romslig, langt og smalt. I første etasje går rommene naturlig inn i hverandre, i en åpen planløsning. Her er det mange rom og sittegrupper, så familiemedlemmene kan være for seg selv, også når alle er hjemme samtidig. Det er også god plass for besøkende fra Norge, som mer enn gjerne kommer og hilser på.
I en av stuene finner vi en godt bevart og spesiell detalj – en plassbygget bokhylle i teak i 1960-tallsstil. Noe snodig i et hus bygget i 1850? Ikke i det hele tatt, mener Marianne:
– Alle som har bodd her har gitt sitt bidrag til husets historie, og nå tar vi husets sjel videre inn i fremtiden.
Marianne og Morten kjøpte gården av en søskenflokk på tre. Faren deres bodde i huset til han var 95 år. Dette var en gartnerfamilie, noe en godt planlagt og flott hage, samt restene av flere store drivhus, vitner om.
En av gårdsbygningene kalles «fabrikken», og her ble det kuttet og pakket salat. Den kommer til å være neste steg i gårdens forvandling. Her skal det blant annet bli en gjesteleilighet for besøkende. Paret ønsker seg utleiedel av flere grunner. Både fordi Kullabygden tiltrekker seg mange turgåere og turister, men også med tanke på Mariannes foreldre som ikke lenger har sommerhuset sitt i Skåne.
– De føler seg hjemme i området og kommer hit ofte. Vi er sammen på en helt annen måte nå enn da vi bodde en time fra hverandre Oslo.
Se flere bilder av huset nedover på siden: