Emilie Skolmen om oppussing
Emilie Skolmen: – Det herjer en oppussingsfeber i landet, der alt skal rives ut, bort og bygges opp på nytt
Emilie Skolmen falt for kriker og kroker, gamle tregulv og store vinduer. Her var det muligheter for å få til noe fint ved å ta utgangspunkt i det som var.
– Jeg synes det herjer en oppussingsfeber i landet, der alt skal rives ut, bort og bygges opp på nytt. Gamle materialer kastes og nytt er det som gjelder. Man skal ha det akkurat slik man har sett for seg, istedenfor å ta utgangspunkt i det som allerede er, sier Emilie Skolmen ivrig.
Selv om bygårdsleiligheten var grå og kjedelig da de flyttet inn, så hun potensialet på visning, uten å behøve å endevende på alt.
Med sliping av gulv, noen malingsstrøk på både vegger, dørkarmer og kjøkkenfronter og et nytt tapet var mye av grunnarbeidet gjort, så kunne møbler og detaljer få ta seg av resten.
Oppussing er en miljøversting
Emilie synes ikke det er rart at det virker som om normen er blitt å totalrenovere, selv ganske nye boliger.
Mange av de største profilene i sosiale medier oppfordrer og inspirerer jo til nettopp dette.
Emilie Skolmen (30) bor med samboeren Henrik (32) og sønnen Jon (1,5) på Grünerløkka i Oslo. Leiligheten er på 78 kvadratmeter og ligger i en bygård fra 1900. Emilie jobber som programleder og skuespiller, Henrik er tekstforfatter.
Jeg har egentlig aldri reflektert over stilen min, men jeg kan like en personlig, avslappet stil med feminin touch.
Jeg er nok ganske intuitiv i interiørvalgene mine, det skal liksom føles riktig, og sånn har det alltid vært.
Det er viktig for oss at leiligheten rommer hele personligheten vår og reflekterer livet vårt. Barnebursdag, julaften, tacokveld, hverdag, vinkveld og ostepop!
Det viktigste vi har lært om å innrede er at det tar tid å skape et hjem, og det er sånn det må være.
– Man får følge prosessen og se hvordan det rives opp fra roten. Inn med nytt og plettfritt interiør, kjøkken og bad. Mens vi kanskje er blitt mer bevisste på hva vi kjøper og promoterer fra klesindustrien, er det fortsatt fritt frem på interiørfronten, noe som er skummelt da dette virkelig er en miljøversting.
– Jeg er ikke imot oppussing, tvert imot, jeg elsker oppussing! Men jeg vil gjerne inspirere folk til å tenke litt annerledes når det kommer til hvordan! Morsommere er det også, sier hun ivrig.
Les også: Geir-Vidar ga den gamle bestefarhytta et nytt liv for kun 200.000 kroner
Spontane interiørvalg
For Emilie har gleden med å skape et hjem alltid vært der, og hun tror det handler om mer enn bare det som er pent å se på.
Helt fra hun var liten har all estetikk gitt henne en enorm glede og tilfredshet.
– Jeg prøver hele tiden å balansere praktisk med estetisk og jobber for at dette ikke trenger være motsetninger. Jeg vil ikke at hjemmet mitt skal se ut som en kulisse, men estetikeren i meg går ofte for det vakre, pene og upraktiske hvis jeg MÅ velge, sier hun.
Interiørvalgene er gjerne spontane og intuitive. For eksempel fikk hun ånden over seg en kveld, og bare måtte male kjøkkeninnredningen blå.
Helt siden de flyttet inn hadde hun hatt lyst til å gjøre noe med kjøkkenet, men ikke helt klart å bestemme seg for hva.
Hun brukte litt tid på finne riktig nyanse, men da den satt, følte hun at alt falt på plass og til og med flisene og benkeplaten fungerte bedre sammen.
Les også (+): Vi kjøpte hytta for å få litt fred. I stedet er den blitt et mareritt
Feminin touch
– Viktigst for meg er at hjemmet mitt skal føles som et ekte hjem, både for meg og for de som er på besøk. Det skal være et sted man vil slå seg ned og bli. God sofa, gode stoler, store tallerkener og dype vinglass. Og så må det lukte godt, smiler hun.
Stilen sin har hun egentlig aldri reflektert over, den har utviklet seg over tid. Om hun må velge, tenker hun at den er personlig og avslappet, med feminin touch.
Som regel er det følelsen som avgjør om hun kjøper noe eller ikke, men det må nesten alltid marinere en stund først.
Ønsket er at det som kommer inn i leiligheten, kommer for å bli og ikke kun er kjøpt fordi det er trendy akkurat nå.
– Å kjøpe brukt handler ikke kun om miljøaspektet, men at det er da du faktisk finner de morsomme, vakre og annerledes tingene ikke alle har, også merker man at det er litt levd liv i det. Det elsker jeg, sier hun.
Se flere bilder under:
Denne saken ble første gang publisert 02/11 2023.