bolig

Da Eli var liten, elsket hun å være med bestefaren i snekkerverkstedet hans. Det synes i hjemmet hennes

Eli Linea Svalastog (28) følger i bestefars fotspor. Hun har gjort det meste selv i den lille leiligheten i Kristiansand.

Eli Linea Svalastog (28) bor smart i en liten leilighet innredet med lekre naturtoner. Hun jobber mye med håndverk i tre, i tillegg til jobben som lærer.
Eli Linea Svalastog (28) bor smart i en liten leilighet innredet med lekre naturtoner. Hun jobber mye med håndverk i tre, i tillegg til jobben som lærer. Foto: Mint Agency
Først publisert Sist oppdatert

Eli Linea Svalastog har gjort det meste selv i den 36 kvadratmeter store leiligheten i Kristiansand. Den ligger i det som opprinnelig var et katolsk sykehus oppført i 1895. Ikke bare har hun stått for oppussingen og innredningen, hun har også laget mange av møblene selv.

Kunnskapen hennes på interiør- og møbelfronten, ligger nok noe over nivået til den jevne nordmann. I tillegg til å ha tilbrakt masse tid i bestefarens verksted da hun var liten, har hun utdannelse innen kunst og håndverk, med fordypning i tre.

Tredreiing og møbelsnekring er det som ligger hjertet nærmest, og Eli har laget alt fra stuebordet, sidebordene og skapfrontene på badet, til treboller på kjøkkenet. For å lage stuebordet har hun brukt en teknikk som kalles tremosaikk.

Hun kjøpte to gamle teakbord på finn.no, og brukte materialene på nytt ved å redesigne. Kontrastene i fargene er et resultat av at treverket er skåret i ulike retninger. Dermed trekker det til seg olje i ulik grad.

Bordet er et resultat av den praktiske delen av Elis bacheloroppgave. Hun fant to gamle teakbord på finn.no og brukte materialene på nytt ved å redesigne. Teknikken kalles tremosaikk.
Bordet er et resultat av den praktiske delen av Elis bacheloroppgave. Hun fant to gamle teakbord på finn.no og brukte materialene på nytt ved å redesigne. Teknikken kalles tremosaikk. Foto: Mint Agency

Falt pladask

På visning falt Eli pladask for de store, buede vinduene og den doble balkongdøren. Den samme buen gikk igjen i åpningen mellom stuen og kjøkkenet. Eli så straks at det var potensial, hvis hun var villig til å legge inn litt egeninnsats.

Fordelen er at hun elsker å kaste seg ut i nye, kreative prosjekter. Hun liker å planlegge. Allerede før visning hadde hun tegnet opp mulige planløsninger, og i god tid før overtagelse var alle mål kontrollert, sånn at hun kunne bestille kjøkken og skillevegg. Når det bobler over av energi, har hun ingen tid å miste.

Les også: Besøkende hos Ann Kristin og Alexander kan ikke unngå å legge merke til det spesielle ved huset

Overtagelsen skjedde i mars 2020, noe som gjorde at det ble dobbelt fart i oppussingen. Både Elis far og bror ble permittert på grunn av pandemien, og hun selv hadde hjemmekontor.

– Da var det godt å ha et prosjekt å drive med – i en spesiell tid.

Kjøkkenet er tegnet i samarbeid med kjøkkendesigner Siw Mette @fru.sigdal. Kjøkkenet heter Uno og er fra Sigdal. Kjøkkeninnredningen kan bestilles i mange farger. Skapene rommer også kjøleskap, fryseskap og mikro. Det er bygget gipskasser over, og på sidene, av skapene, for å ramme inn. Sørg for å utnytte hele veggen når du skal ha ny kjøkkeninnredning.
Kjøkkenet er tegnet i samarbeid med kjøkkendesigner Siw Mette @fru.sigdal. Kjøkkenet heter Uno og er fra Sigdal. Kjøkkeninnredningen kan bestilles i mange farger. Skapene rommer også kjøleskap, fryseskap og mikro. Det er bygget gipskasser over, og på sidene, av skapene, for å ramme inn. Sørg for å utnytte hele veggen når du skal ha ny kjøkkeninnredning. Foto: Mint Agency

Møt Eli

Eli Linea Svalastog (28) bor på 36 kvadratmeter i et renovert katolsk sykehus oppført i 1895, midt i Kristiansand sentrum. Hun er lærer og har bachelor i kunst og håndverk.

– Stilen min bærer preg av at jeg elsker alt jeg kan finne i naturen, sånn som blant annet treverk. Jeg liker også farger inspirert av naturen.

– Jeg har en stor interesse for treets egenskaper, og finner stor glede i å designe, og produsere, egne møbler og interiør.

– Jeg er mest fornøyd med det romslige kjøkkenet, som har god oppbevaringsplass, og skyvedørsveggen mellom sovealkove og stue.

Følg Eli Linea på @sval.interior. Hun er dessuten hektet på Instagram-kontoen @houseg_360.

Over benkeplaten er det bygget en stor boks av gips som går helt opp til taket. Her skjules ventilator, led-belysning og vifte. Det gir et ryddig inntrykk, og en god romfølelse. Kjøkkenbenken og materialet i sprutsonen er i laminat, også fra Sigdal. Bordet og stolene er fra Bohus. En pampas cloud pynter opp over bordet. Kjøkkenet er malt i Almond beige fra Jotun.
Over benkeplaten er det bygget en stor boks av gips som går helt opp til taket. Her skjules ventilator, led-belysning og vifte. Det gir et ryddig inntrykk, og en god romfølelse. Kjøkkenbenken og materialet i sprutsonen er i laminat, også fra Sigdal. Bordet og stolene er fra Bohus. En pampas cloud pynter opp over bordet. Kjøkkenet er malt i Almond beige fra Jotun. Foto: Mint Agency

Liten leilighet

Leiligheten er bare 36 kvadratmeter stor, dermed har det vært nødvendig å klekke ut noen smarte løsninger.

– Jeg trives godt på få kvadratmeter, og jeg blir inspirert av å tenke kreativt innenfor stramme rammer. I en liten bolig er en nødt til å tenke flerfunksjonelt og sørge for smarte oppbevaringsløsninger.

Samtidig har det vært umulig for henne ikke å bli revet med av estetikk. Det kan være flotte former og farger hun ser, og materialer. Da er det ikke alltid hun ender opp med det mest praktiske resultatet, eller kjøpet. Sofaen er et eksempel på at estetikk trumfet funksjon.

Hun elsker formspråket, som de buede formene, men sofaen egner seg dårlig til lange filmkvelder. Den er nemlig ikke spesielt god å sitte i. I tillegg må det mørkebrune velurstoffet støvsuges omtrent hver dag.

De vakre buede vinduene er noe av det Eli er mest fornøyd med i leiligheten. Sofaen, og den hvite stolen, er fra Jotex. Teppet er et vegg til vegg-teppe fra Musum, som er bestilt på mål og kantet. Det er bestilt gjennom Byggmakker CF.
De vakre buede vinduene er noe av det Eli er mest fornøyd med i leiligheten. Sofaen, og den hvite stolen, er fra Jotex. Teppet er et vegg til vegg-teppe fra Musum, som er bestilt på mål og kantet. Det er bestilt gjennom Byggmakker CF. Foto: Mint Agency

Inndelt i soner

Å skape mest mulig oppbevaringsplass har vært en viktig del av planleggingen. Plassbygde møbler og innredning strekker seg fra gulv til tak, og fra vegg til vegg. Paletten i leiligheten er rolig og får den til å virke større.

Veggene er lyse, men møblene, tekstilene og tilbehøret går i alle nyanser, med vekt på forskjellige beige og brune toner. Hjemmet er delt inn i nokså definerte soner:

– Jeg opplever at små rom gjerne føles større når man deler inn i tydelige soner, sier Eli.

Da Eli flyttet inn, var det ikke noe skille mellom stue og soverom. For å få definerte soner, og mer privatliv, tegnet hun en glassvegg mellom stuen og sovesonen. Veggen er bestilt fra Rival skyvedørsgarderober og er modellen trend sort. Innenfor glassveggen med dører, har hun hengt opp kraftige fløyelsgardiner.
Da Eli flyttet inn, var det ikke noe skille mellom stue og soverom. For å få definerte soner, og mer privatliv, tegnet hun en glassvegg mellom stuen og sovesonen. Veggen er bestilt fra Rival skyvedørsgarderober og er modellen trend sort. Innenfor glassveggen med dører, har hun hengt opp kraftige fløyelsgardiner. Foto: Mint Agency

Bruktbutikker og loppemarkeder er noe hun er svak for. Hun ser etter ting hun faktisk trenger, eller noe hun kan gi nytt liv ved å redesigne.

– Interiøret her er en blanding av nytt, brukt, selvlaget og arvet, sier hun.

For en stund siden startet Eli å ta bestillinger på interiør hun lager selv. Hun lager alt fra spisebord til fjøler, boller og lysestaker.

– Jeg synes det er spennende å teste ut gamle teknikker innenfor trearbeid, sier Eli.

Les også: Hytta hadde stått ubrukt i flere år. Så flyttet stjernedesigneren inn

Elis interiørtips

  • Sett sammen en fargepalett for hele boligen, for å sikre helhet og flyt mellom rommene.
  • La tingene du er aller mest glad i få en sentral plass i boligen. Bruk møblene/gjenstandene som et utgangspunkt for å skape en fargepalett.
  • Skap definerte soner med store gulvtepper og romdelere.
  • Kontraster kan skapes gjennom farger, men også gjennom ulike teksturer, overflater og materialer.

Se flere bilder i bildekarusellen under: