Femtitallshuset ble som nytt

Ekstrem forvandling av gammel villa

Riv innervegger i et gammelt trehus og erstatt dem med et "stålkorsett" som åpner opp etasjene. Plasser et spa på påle og du får en designvilla med et et utrolig velværested under åpen himmel.

Hamskifte. Tenk deg at tidligere var denne tøffe arkitektvillaen en helt ordinær tomannsbolig. Spaet på påle er det perfekte sted å slappe av under åpen himmel, sommer som vinter.
Hamskifte. Tenk deg at tidligere var denne tøffe arkitektvillaen en helt ordinær tomannsbolig. Spaet på påle er det perfekte sted å slappe av under åpen himmel, sommer som vinter. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Først publisert Sist oppdatert
NY INNGANG. Inngangspartiet med stor hall ble flyttet til underetasjen, der det før var kjeller.
NY INNGANG. Inngangspartiet med stor hall ble flyttet til underetasjen, der det før var kjeller. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
PRISVINNER. Carl-Viggo Hølmebakk  har flere ganger blitt tildelt viktige arkitekturpriser for sine arbeider. I år ble han hedret med den prestisjetunge Grosh-medaljen.
PRISVINNER. Carl-Viggo Hølmebakk har flere ganger blitt tildelt viktige arkitekturpriser for sine arbeider. I år ble han hedret med den prestisjetunge Grosh-medaljen. Foto: FOTO: Carl-Viggo Hølmebakk

- Dette var et spesielt byggeprosjekt . Huset var gammelt, fra femtiårene og ikke i så veldig god stand.

- Så det var en jobb å isolere huset på nytt og ikke minst bygge opp det innvendige stålskjellett som bærer hele andre etasje, sier byggmester Petter Lien i Øyli Bygg.

Å tre meterlange stålbjelker inn gjennom vinduer og døråpninger er heller ikke noe han gjør hver dag.

Skreddersøm

Alle er blitt vel fornøyde med resultatet. Og inkludert prisen på ombyggingen ble huset rimeligere enn å bygge nytt.

Med den nye isoleringen holdes nå varmen i huset på en utmerket måte, mener Lien.

Han understreker ellers viktigheten av et godt samarbeid mellom byggherre, arkitekt og håndverkere. Samspillet med arkitekten gikk knirkefritt, helt flytende fra start til mål, noe som er avgjørende i så kompliserte byggeprosjekter som dette.

- Carl-Viggo Hølmebakk tegnet og vi målsatte på stedet slik at alt ble pinlig nøyaktig. Dette huset kan med rette kalles skreddersøm, sier byggmesteren.

Mesterarkitekt og maskinlaft

- Å bygge om gamle hus er en helt vanlig oppgave for en arkitekt , men oppgaven var like vel litt spesiell i dette tilfellet, sier den mange ganger prisbelønte arkitekten C-V Hølmebakk.

Utfordringen lå blant annet i at femtitallshuset var maskinlaftet , og da er det ikke så lett å åpne store deler av boarealene.

KULEKURVER. Med årene blir ospekledningen sølvgrå.
KULEKURVER. Med årene blir ospekledningen sølvgrå. Foto: FOTO: Carl-Viggo Hølmebakk
ELEGANT. Badet i andre etasje er utpreget funksjonelt, kan romme flere samtidig og er ganske typisk for Hølmebakks særegne, stramme stil.
ELEGANT. Badet i andre etasje er utpreget funksjonelt, kan romme flere samtidig og er ganske typisk for Hølmebakks særegne, stramme stil. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Fant nøkkelen

VELVÆRE. Spaet under åpen himmel er det perfekte sted å oppholde seg etter en lang ski-eller joggetur.
VELVÆRE. Spaet under åpen himmel er det perfekte sted å oppholde seg etter en lang ski-eller joggetur. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Arkitekten løste utfordringene ved å lage en ny bærekonstruksjon av stålbjelker.

Den fungerer som et korsett midt inne i huset. I tillegg kom en ny trapp, også den i solide stålmaterialer.

- Med dette innvendige stålskjelettet kunne vi frigjøre potesialet som allerede lå her, sier Hølmebakk.

- Vi fikk to åpne etasjer med frie, levende planløsninger, nytt inngangsparti i underetasjen samt garderober og boder der det før var kjeller. Med større vinduer ble også opplevelses- og utsiktsforholdene i huset langt mer varierte enn før.

Kirurgisk operasjon

- Å bygge opp det dette stålkorsettet var selvfølgelig ikke enkelt. Innimellom opplevde jeg dette arbeidet som en slags kirurgisk operasjon, forteller Hølmebakk.

- Skulle jeg tegnet et nytt hus på denne flate tomten, ville jeg sannsynligvis kommet frem til en bolig med omtrent de samme kvaliteter som dette rehabiliterte huset.

Sjansespill

KORSETT. I trappekjernen ser vi hvordan den nye stålkonstruksjonen stiver av huset.
KORSETT. I trappekjernen ser vi hvordan den nye stålkonstruksjonen stiver av huset. Foto: FOTO: Carl-Viggo Hølmebakk

- Det er vanskelig å vite på forhånd om et slikt rehabiliteringsprosjekt ville lønne seg i forhold til å rive huset og bygge splitter nytt.

FØRSTE ETASJE. Både kjøkken, spisestue, stue med peis og bibliotek ligger i første etasje. Den nye trappen går midt i boligen. Her ser du også trappen med inngangsparti i underetasjen og omriss av spa på påle.
FØRSTE ETASJE. Både kjøkken, spisestue, stue med peis og bibliotek ligger i første etasje. Den nye trappen går midt i boligen. Her ser du også trappen med inngangsparti i underetasjen og omriss av spa på påle. Foto: TEGNING: Arkitekten.

Til det er det for mange ukjente faktorer knyttet til tilstanden til det gamle huset.

- Men i dette tilfellet ble altså resultatet tilfredsstillende, både økonomisk og designmessig, sier arkitekten.

Fantastisk arkitekt

- Vi testet flere dyktige arkitekter på dette prosjektet, men det var Carl-Viggo Hølmebakk som hadde ideene vi virkelig falt for, forteller byggherrene.

- Etter den ekstreme forvandlingen flommer nå dagslyset innn i huset. Og de røffe, ubehandlete materialene, jernbjelkene og alt treverket som omgir oss gir en særegen ro i huset.

- Vi opplever atomsfæren i boligen vår som et sted for meditasjon eller som å sitte foran et peisbål. Vi gleder oss over dette huset. Hver eneste dag.

Les også:

Oslos beste bygninger

SAMSPILL. Fra soverommet er det lett atkomst til badet. Badekaret står på en røff betongsokkel.
SAMSPILL. Fra soverommet er det lett atkomst til badet. Badekaret står på en røff betongsokkel. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
NYTT I GAMMELT. I stuen i første etasje ser du de nye stålbjelkene som gjorde det mulig å åpne opp arealet. Lenestol "Tok" fra Varier.
NYTT I GAMMELT. I stuen i første etasje ser du de nye stålbjelkene som gjorde det mulig å åpne opp arealet. Lenestol "Tok" fra Varier. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Miljøvennlig arkitektur

Årets bygninger

Stjernearkitektens elefanthus