Profesjonell innredning av egen leilighet
Det eneste de kjøpte nytt, var hvitevarene
Alt annet er funn, bruktkupp og hjemmelaget i Sofienberg-leiligheten.
Ved visningen av denne leiligheten i en av gråbeingårdene på Sofienberg i Oslo sentrum ble innredningsdesigner Al Coulson begeistret.
Tross den utpreget kitchy innredningen som var i leiligheten så han at han med blant annet designmøbler og en retro stil kunne lage en kjempeforskjell mellom før og etter.
Og det var særlig de høye vinduene, alt lyset som flommet inn i rommene og trærne omkring på tomten som den engelske, nå Oslo-baserte interiøreksperten festet seg ved den første inspeksjon av stedet.
Forskjeller mellom norsk og engelsk oppussing
Før Al satte fart i oppussingsarbeidene måtte han løse flere problemstillinger.
Den første og viktigste han måtte ta stilling til var den særegne norske måten å pusse opp leiligheter på.
Gipsmasse på veggene
- I England ville vi øyeblikkelig ha revet av all indre veggkledning, satt på gipsplater og påført et tynt, jevnt lag med gipsmasse. Denne jevne og glatte overflaten ville vi så ha tapetsert eller malt, forteller Al Coulson til Bonytt.no
- Det kom derfor kom som litt av sjokk for meg å oppdage at slike gipsmasser som vi bruker så ofte til slike oppgaver i England, nesten ikke eksisterer her i Norge.
En smak av London midt i Oslo
Det tok imidlertid ikke lang tid før Coulson tilpasset seg vår norske måte å gjøre disse tekniske tingene på.
Likevel har hans engelske venner kommentert at det er en slags "London feeling" over rommene han gjorde i stand i Gråbeingården.
- En viktig forutsetning for et vellykket interiør er for øvrig at det brukes god tid på å finne uttrykket som skal gi rommene et personlig preg. Her brukte vi to år på la interiøret gradvis få utvikle seg til en helhet, utdyper møbeldesigneren.
Åpnet opp rommene
Fra å ha små, upraktiske rom med blant annet kitchy bueganger i gammel, spansk stil åpnet designeren leiligheten slik at den domineres av ett hovedrom med stue i den ene enden og kjøkken i den andre.
Det ble lagt et nytt gulv i solid, massiv eik i kjøkkendelen av dette allrommet. Dette er god løsning i et rom hvor det er mye tråkk.
Personlig stil
Al Coulson har selv designet og produsert i London blant annet stereokabinettet som står ved vinduet i stuen. Det boksformete trillebordet er imidlertid laget i Oslo.
Det samme med den originale baderomsdøren med glassbyggestein på toppen og kjøkkeninnredningen i massiv eik.
Originale møbler
Møblene i stuen er original blanding av velbrukte objekter. Her troner blant annet en bruktsofa fra 1970-tallet og to "Safari"-stoler tegnet i 1933 av den danske møbelmester Kaare Klint.
Disse designet Klint etter forbilde av en engelsk, sammenleggbar militærmodell som ble mye brukt av de britiske kolonioffiserene i felten i India.
Disse kjøpte Al i en forkommen tilstand, og han fikk dem for en billig penge. Han satte dem i god teknisk stand, og med nye puter i afrikansk skinn ble disse velpatinerte møbelkassikerene viktige elementer i interiøret.
De matcher det de groveskurte gulvplankene i stuen.
Møblerte stue og kjøkken i høyden
Å løfte enkelte innredningselemeneter opp fra er gulvet er annet estetisk virkemiddel Coulson brukte i hovedrommet.
I tillegg bidrar bord på hjul og stoler og lamper på tynne rørbein til å gjøre leiligheten lys og luftig og visuelt mye større enn den virkelig er.
Gjenbruk
Ellers er eierne stolte av at hvitevarene er det eneste de kjøpte nye til boligen.
Resten av innboet er enten laget av dem selv, reddet fra å bli kastet eller kjøpt pent brukt.
Designer Coulson tegnet og produserte for øvrig en baderomdør i mdf-plater og med gluggevinduer i frostet glass på toppen. De turkise omrammingene av de små avrundete vinduene setter prikken over i-en på designet.
En over to meter høy soveromshylle i brune mdf-plater og med avrundete hjørner og turkise innervegger - og uten skapdører - er også skreddersydd spesielt til den originale stilen denne leiligheten.
I dette åpne skapet er det plass mye av tøyet som brukes til daglig.
Inspireres av teater og musikk
- Jeg liker å arbeide å arbeide med unkonvensjonelle løsninger og materialer, og jeg inpireres ofte av å arbeide med film og teater, sier designeren som blant annet er kunstutdannet og har arbeidet med blant annet popvideoproduksjoner i hjembyen London og på kontinentet.
Et designspråk med matchende elementer
- Me like, sier Hans Petter Smeby, arkitekt og redaktør av design- og arkitekturmagasinet Nytt Rom.
Han påpeker at formspråket til Coulson er både tydelig og gjennomført.
- Her er det litt Memphis design, litt Diner, samt en dose skandinaviske, klare former i lyst tre å finne. Og alle biter i designet er markert adskilt fra hverandre.
Gamle teglhus er tøft
Coulson har bodd i ulike typer teglhus i store deler av livet, både i London og andre steder i England, og han setter fortsatt stor pris på de over hundre år gamle Gråbeingårdene på Sofienberg - selv om han flyttet fra dette strøket for en god stund siden.
- Slike historiske bygninger må pusses opp forsiktig. Det skal så utrolig lite til før det oppstår ubotelig skade på eldre hus, sier han til Bonytt.no
Gråbeingårdene er viktige dokumenter
- Da disse Gråbeingårdene i Oslo ble bygget i perioden 1832-1920 representerte de et av de bedre boligtilbudene til datidens arbeiderfamilier. På det meste bodde det 3500 mennesker i disse tegl bygårdene, og de er viktige byminner fra en svunnen tid.
Nye interiørprosjekter i hovedstaden
I det siste har Al Coulson blant annet designet interiøret i Illegal Burger, Hell`s Kitchen, foyer til Black Box teater og Geitemyra Matkultursenter for barn i samarbeid med den internasjonalt kjente programskaper på tv og matkulturprofil Andreas Viestad.
Se mer:
Hele familien bor på 11 kvadratmeter
Skapet som kan bli seng og hjemmekontor
Ikke slipp hvem som helst inn på visning