Norsk design
Design som vil dominere morgendagen
Norsk design er hot. Hvem kommer til å dominere designscenen de neste ti årene? Vi har spurt tre personer som følger norsk design tett.
Norske design gjør seg bemerket.
Sigurd Strøm er møbeldesigner og professor ved linjen for møbeldesign ved Kunsthøgskolen i Oslo.
Flere av Norges mest berømte formgivere har sin utdannelse herfra, og institusjonen fortsetter å dyrke frem talenter.
Blant sine favoritter for fremtiden trekker Strøm frem sine egne elever.
- Bjørn Blikstad har med sin fordypning i teori og konseptuelle løsninger en spennende vinkling på design. Hyllen hans som prydet forsiden av Wallpaper nå i januar er et eksempel på det, sier Strøm til klikk.no.
Professoren har også store forventninger til samarbeidet mellom Runa Klock og Marte Frøystad.
- De er begge søkende mennesker som ser annerledes på ting og unngår å velge tradisjonelle tilnærminger slik mange møbeldesignere gjør.
Runa Klock har tidligere vunnet prisen Designers Saturday Award for unge talenter.
- Ellers har jeg stor tro på produktdesignerne Einar Smette og Allan Hagerup. De jobber godt sammen, og det at de fikk Merket for God Design for utemøbelseien "Dialog" lover bra, mener professoren.
Hvilke designere er dine favoritter? Del din mening i kommentarfeltet under.
- Prisene taler for seg
Jan R. Stavik er adm.dir. i Norsk Designråd som hvert år deler ut Merket for God Design og Unge talenter til årets beste produkter og løsninger.
- Vi ser ofte at de som markerer seg i Unge talenter ofte dukker opp igjen og får Merket for God Design. Derfor er det rimelig å anta at vi vil høre mye til de siste års vinnere av prisen Unge talenter, sier Stavik til klikk.no.
- Hvem har du særlig tro på blant disse vinnerne?
- Jeg ønsker helst ikke å fremheve noen på bekostning av andre.
- Hva forteller listen over prisvinnere deg da?
- Lars Marcus Vedeler har jo vunnet tredje- og andrepremeien to år på rad, og det er et sterkt signal.
Også årets vinner Sigrun Vik er et hett tips.
Det intuitive brannslukkingsapparatet "Act" venter nå bare på å bli satt i produksjon.
- Sigrun Vik er jo allerede i gang med nye prosjekter, og Daniel Rybakken er allerede en ener, sier designdirektøren.
Rybakken ble i fjor kåret til beste designer i på "Salone Satelite" i Milano i fjor. I år er han tilbake med nye produkter.
Det store navnet innen norsk design det siste tiåret kan heller ikke avskrives:
- Norway Says har vært fremtredende de ti siste årene og vunnet mange priser. Selv om gruppen nå er oppløst vil vi nok se mye til personene bak Norway Says også de neste ti årene, tror Stavik.
De etablerte fortsetter å dominere
Runa Boman Hertzberg er daglig leder av interiørforretningen Norway Designs i Oslo sentrum. Butikken er også en kulturinstitusjon som har promotert nøye utvalgt skandinavisk design i over femti år.
I likhet med direktøren for Designrådet tror også hun tror at Norway Says-gutta vil være dominerende de neste ti årene. Hennes favoritt er Torbjørn Anderssen, som nå samarbeider med Espen Voll.
- Torbjørn klarer å tegne produkter med et eget og tydelig uttrykk og som samtidig henvender seg til en stor kundemasse. Dessuten er han allsidig, og designer alt fra møbler og pledd til lamper og kjøkkenartikler. Vi gleder oss til fortsettelsen, sier Runa Boman Hertzberg.
En annen favoritt er telemarkingene i designteamet Funkle.
- Vi ble begeistret første gang vi så pleddene deres. De skiller seg fra mengden med sine maskuline mønstre og gode kvalitet. Funkle har et uttrykk som har vært savnet i norsk tekstilproduksjon frem til nå, og vi tror på mange spennende og nye variasjoner i fremtiden.
Linda Svedal Walsøe og Ragnhild Wik er stort sett representert når norsk design promoteres i utlandet, som 100% Norways utstillinger i London de siste årene og Stockholm i år.
Produktene deres er i handelen over hele landet, og begynner nå å bli eksponert også i utenlandske butikker.
- Disse damene har blikk for det kommersielle samtidig som de har et veldig klart og personlig uttrykk på arbeidene sine. Vi er sikre på at de kommer til å være med oss i minst ti år fremover, mener Boman Hertzberg.
Er du enig med ekspertene? Del dine meninger i kommentarfeltet under saken.
Les også:
Inspirerende hotell i Stockholm