DET GODE LIV PÅ Simenstad gård
Den 250 år gamle storgården er full av historie i veggene. Brit og Gisle har viet livet sitt til å bevare kulturskattene
Når praktværelsene er pyntet til fest, er det som det skal være på storgården fra slutten av 1700-tallet. Husene ble bygget for å romme mange, og Brit og Gisle har valgt å bevare gårdens historie.
Når det er duket til fest, funkler det i lysekroner som i flere menneskealdre har fulgt Simenstad gård på Rudshøgda i Ringsaker kommune, Innlandet fylke.
Ballsalen og de store stuene er som finest når de fylles med glade mennesker, slik de ble bygget for.
Å ta vare på et anlegg bestående av sjarmerende, gamle trehus er både til glede og til ettertenksomhet. For på Simenstad er det mye å ta vare på.
– Vi er så glad i hjemmet vårt, med vakre rom i gode farger og med så mye historie som virkelig sitter i veggene, sier Brit Skurdal Braastad og ønsker velkommen inn i et landlig og flott kjøkken i hovedbygningen fra 1775.
Ektemannen Gisle Braastad var bare 25 år og ungkar da han kjøpte gården av sin onkel. Gården har fulgt slekten hans siden 1771, med sønnen Peder som åttende generasjon.
Simenstad gard har vært i Gisles familie siden 1771, men den har aner tilbake før vikingtid. I vikingtida ser det ut til at Simenstad har vært en gammel tingplass.
Simenstad har vært en av Ringsakers storgarder, og er bygd for en tid det var vanlig med mange folk på garden.
I Mjøsområdet var det tidlig bosetning. Her er det frodig og fint å drive landbruk. Arkeologer forteller at det bodde folk her lenge før Kristi fødsel, ja faktisk 2–3000 år før Kristus.
Kilde: Simenstadgard.no
Odelsgutten har studert reiseliv og kulturminneforvaltning og har flyttet hjem for å overta. Både mor og sønn har utdanning i kulturhistorie og elsker å vise rundt på den gamle gården.
Kulturskattene
At de gamle hovedbygningene fremstår som på 1700- og 1800-tallet, skyldes at Brit og Gisle har søkt kunnskap hos Fortidsminne-foreningen og Riksantikvaren.
– Hvert rom har sin atmosfære, sine farger, sitt interiør og sitt tidsbilde. For oss er det så meningsfylt å glede oss over kulturskattene sammen med gjestene. Jeg trives godt når jeg kan glede andre med velsmakende måltider i vakre stuer pyntet til fest. Vi liker å ta vare på folk. Vern gjennom bruk er vår restaureringsfilosofi, forteller Brit.
Gamle kaffekanner i sølv funkler når livets store begivenheter feires på Simenstad.
Etter en lang dag ute kommer husbonden selv inn kjøkkeninngangen iført arbeidsklær. Snart er han tilbake, men nå er arbeidsantrekket byttet ut med smoking. En vekselvirkning han er svært komfortabel med.
– Mitt yrke er et av verdens viktigste; jeg produserer jo mat til både folk og dyr, sier Gisle, mens han finner frem edle dråper som skal på bordene denne kvelden.
Les også: Slik så det gamle huset ut før den utrolige forvandlingen
Olympiske komité
Travle år med restaurering ble en naturlig del av livet deres. Under OL i 1994 ble gården en del av VIP-programmet til den olympiske komité.
«Fine og fornemme gjester», eller «storfræmen», som Gisle kaller det, kom på besøk. Idretten fremmet kulturen og ga inspirasjon til en ny drift på gården. Brit skapte sin egen arbeidsplass hjemme etter å ha ledet Prøysenmuseet i syv år.
Alt på Simenstad har i Gisle og Brits tid vært nøye planlagt.
– Det skyldes ansvaret som følger med et slikt sted. Alle ideer får tid til å modnes og bearbeides. Det er aldri interessant for oss å følge moten; vi må tenke tidløst, at det skal passe inn og ha en kvalitet som varer, forteller Brit, mens hun er i sving over Aga-komfyren.
– Det kjennes meningsfylt for oss begge å ha Simenstad som en livsoppgave. Å bo her er fantastisk; bygningene puster, de har god energi. Det meste har alltid vært her, forteller Brit. Å vandre fra rom til rom er som en visuell tidsreise. Rommene bærer kledelige navn. Som Kirsebærlikørrommet med sine røde plysjmøbler og tunge fløyelsgardiner.
Simenstad gård tilbyr en rekke aktiviteter for besøkende til priser etter avtale. Programmet varierer med årstidene, her er et lite utvalg:
Mat og drikke: Brit Skurdal Braastad inviterer til matprat med gode råd og smakebiter på det store kjøkkenet før måltidet. Temaet er «grønn gourmet»
og tradisjonelle råvarer brukt på nye måter. Konjakksmaking med Peder Braastad kan
også bestilles.
Omvisning: I kåserivandringen «Fra sal til sal» tar vertskapet gjestene med på en tidsreise gjennom gårdens historie.
Fest: Det kan dekkes til inntil 80 personer for jubileer, bryllup, konfirmasjon, julebord, firmafest og andre selskapeligheter.
Jobbarrangementer: Vertskapet tar imot grupper til møter og konferanser med måltider. Overnatting kan bestilles hos gårdens samarbeidspartnere i området.
Gården er møblert med arvestykker av ypperste håndverk. Klunkestilsalongen fikk Gisles besteforeldre i bryllupsgave, sammen med et empire-skatoll i flammebjørk.
Tospannet ønsker å være tro mot det opprinnelige interiøret, som kler huset og setter både dem og gjestene i en unik stemning.
– Tidligere generasjoner har latt det fine interiøret være, uten å la seg påvirke av moten. Autentisiteten på Simenstad er unik. Vi har valgt å rendyrke den opprinnelige stilen i hvert enkelt rom, forteller Gisle.
Les også (+): Test av tre bålpanner: En er best til bål og grilling, en annen til kos og varme