lettstelt oase
Da barna flyttet ut, tok Beathe praten: Hva syntes de om å selge huset?
Da de voksne barna flyttet ut, syntes Beathe det var på tide å oppfylle drømmen om det enkle liv ved havet.
Interiørarkitekt Beathe Nymoen tok praten med barna sine, som begge hadde flyttet ut av barndomshjemmet. Hva syntes de om å selge det? Beathe hadde lenge drømt om å bo sjønært.
Leiligheten i nybygget på Holmestrand Brygge hadde både nærheten til vannet og mange av kvalitetene hun ellers så etter. Ikke minst hadde den, sitt beskjedne antall kvadratmeter til tross, plass til alle.
– Det var viktig for meg, selv om barna er store og har flyttet for seg selv. Jeg har investert i stedet med tanke på meg selv, men det skal likevel være et sted de kan komme til når de ønsker det, og som har plass til både dem og eventuelle kjærester.
Beathe Nymoen (47), interiørarkitekt og eier av arkitektfirmaet Unilon. Har hunden Jørgen (1), og to voksne barn som har flyttet hjemmefra.
Hva?
Leilighet på 50 kvm i leilighetskompleks fra 2021, med balkong på 10 kvm og privat takterrasse på 18 m²
Hvor?
Holmestrand Brygge.
Les også: Jo, klart du kan plante trær i potter
Mye ut av lite
Beathe har selv tegnet mange av løsningene i leiligheten, som den smarte sofaen som også kan bli dobbeltseng – og som dessuten har eget bur til hunden Jørgen!
Som de fleste nybygg kom leiligheten med standard fargepalett og materialer. Beathe kom nokså sent inn i kjøpsprosessen og hadde ikke mulighet til så mange tilvalg og justeringer.
Slik er det ofte med nybygg, er Beathes erfaring.
– Det gjelder å gjøre det beste ut av det som er. For tilvalg og skreddersøm må man ofte gjennom mange ledd for endring, og det har en tendens til å bli svært kostbart. Vil du for eksempel bytte kjøkken eller parkett, må du regne med å betale dyrt.
Dette skremte ikke Beathe. For med litt kompetanse kan man gjøre veldig mye ut av ganske lite, visste hun.
Simple living
For en dame som brenner for bærekraft, var det aldri aktuelt å bytte ut de splitter nye løsningene.
– Jeg kunne aldri kastet ut et nytt kjøkken, eller rive ut alt som ikke «passer inn» til min smak og stil. Det er viktig for meg å tenke miljø, samt å velge materialer og møbler som varer lenge, sier Beathe.
Og visst kan man gjøre mye, selv med et ikke voldsomt spennende utgangspunkt.
– Et godt eksempel er badet, som har de kjedeligste fliser du kan tenke deg. Jeg solgte unna servanten og speilet som var satt inn, og fikk en møbelsnekker til å lage ny innredning. Det har gitt rommet en god helhet og funksjonalitet. Jeg har fått en benkeplate jeg kan brette klær på og et godt speilskap med god innredningsplass. Da jeg fikk inn litt treverk, fikk rommet det lille ekstra som gjør at det oppleves personlig og ekte.
Hun ønsket seg et enkelt liv og en leilighet hun kan bo i livet ut.
– Jeg vil at dette skal være et rekreasjonssted der jeg kobler av fra en veldig hektisk hverdag – det vi kaller simple living eller zen-stil. Det skal være et sted det føles greit å slappe av i sofaen, hvor man ikke er nødt til å gjøre så mye.
Les også: Ingen var interessert i den bratte og «umulige» tomten, heller ikke Gro og Øystein. Trodde de...
Bærekraft og kvalitet
Det kan også gå innunder stilbegrepet japandi, mener Beathe.
– Det er en spennende kombinasjon av den skandinaviske enkle og funksjonelle interiørstilen og den japanske minimalistiske, estetiske og litt mer kunstneriske innredningsretningen.
Japandi representerer på mange måter nettopp bærekraft, hvor godt håndverk, kvalitet, kunst og ekte materialer verdsettes høyt.
Jeg jobber med interiørarkitektur, så for meg er det viktig at hjemmet har en god fargepalett, og at det er funksjonelt. Hjemmet mitt er både rekreasjonssted og samlingsplass.
Det er lett å se seg blind på sin egen stil, også for meg som interiørarkitekt. Jeg sparret derfor med kollega Nancy Sporsheim for å finne den optimale kombinasjonen for en enkel, lettstelt og bærekraftig leilighet. Dette er en leilighet jeg kan bli gammel i, med gode uterom, heis og garasje i kjelleren. Den er møblert slik at jeg kan ha besøk av barna, og alle har hver sin store seng å overnatte i.
Det siste jeg kvitter meg med er arvestolen etter farmor, samt Knitting Chair fra Menu.
Det viktigste jeg har lært er hvor lett det faktisk er å gjøre en «standard» ny leilighet om til en deilig oase, der det meste av det eksisterende er bevart!
Man investerer i utvalgte, håndlagde møbler og dekorelementer, som det ikke er meningen at man skal kaste etter noen års bruk.
– Slike produkter tåler tidens tann både kvalitetsmessig, funksjonelt og designmessig. Japandi er en motgift til engangskulturen som for mange mennesker har omfavnet for lenge!
Denne saken ble første gang publisert 02/09 2022, og sist oppdatert 27/02 2023.