Personlig innredning
Bygårdsleiligheten er proppfull av gode ideer
Hos Kristine og Amir møter Espen Askeladd 1001 natt.
En klassisk hvit bygårdsleilighet er noe mange drømmer om. Noen får det til å fungerer utmerket med hvite vegger, men men hvite vegger kan det fort bli sterilt, upersonlig og kaldt kaldt.
Da gjelder det å ha noen gode interiørtriks og løsninger på lager - eventuelt sørge for profesjonell innredningshjelp for å finne de beste løsningene.
Funksjonell og vakker bolig
Amir og Kristine har fått et hjem som både ser bra ut - og funker bra.
Det er slettes ikke så rart at Amir og Kristine endte opp i en klassisk bygårdsleilighet. De elsker nemlig alt med historie og levd liv.
Barne - og hundevennlig
Før du går i gang
Her er interiørkonsulent Kirsti McCarthys oppskrift på en vellykket oppussingsprosess:
Involver alle beboerne. Skriv ned hvordan dere ønsker at boligen skal brukes - vær konkret!
Se fram i tid og ta høyde for eventuelle tilpasninger.
Skaff en oversikt over lagringsbehovene og i hvilken grad de bør være tilgjengelige.
Bruk interiørblader til inspirasjon, og notér det dere liker.
Utarbeid en helhetlig plan for bruk av farger, materialer, belysning osv.
Lag en perm med konklusjoner og retningsgivende løsninger - da trenger du ikke å løpe og kjøpe i morgen, men kan handle når det kommer gode tilbud, når du har tid og når lommeboka tillater det.
Selv om de bor svært sentralt, er området egnet for barn og hund. De har for eksempel flere flotte parker like i nærheten.
De sverger dessuten til den lokale bakeren og sushirestauranten på hjørnet - goder de setter stor pris på når de bor i byen.
- Vi brukte et helt år på å finne riktig leilighet. Da hadde vi vurdert alt fra en flott leilighet i en gammel stall til avskallede eneboliger i funkisstil. Etter hvert så vi at det vi likte aller best var gamle bygårder med godt bevarte detaljer. Akkurat denne leiligheten sjarmerte oss begge umiddelbart. Bygården har oppnådd en anselig alder og skal være fra 1894, noe som passer oss perfekt, sier Amir.
Byttet om på rommene
Likevel var det ikke gjort i en håndvending å få alle ønskene oppfylt, og på plass:
- Leiligheten var faktisk i god stand, og slettes ikke nedslitt, men likevel var den slik at vi med god samvittighet kunne tillate oss å gjøre noen endringer.
Det var ekstra viktig å få åpnet de gamle dørene som var tettet igjen.
- Det var mange som var på visning, men det var bare vi som la inn bud. Leiligheten virket rett og slett mye mindre enn sine 105 kvadratmeter.
Men Amir og Kristine lot seg ikke skremme, og engasjerte interiørarkitektene i Kreo til å hjelpe seg.
De foreslo å bytte om på rommene - noe de også gjorde.
Dagens kjøkken var før et stort soverom, og stue og kjøkken var tidligere to lukkede rom.
- Vi er svært fornøyde med en mer åpen løsning. Alle rommene har minst to innganger, og ved å åpne opp de opprinnelige dørene kan vi nå vandre fra rom til rom. Herlig, smiler Amir.
Men han røper at oppussingen var et stort prosjekt.
Sterke meninger
- Det oppsto noen diskusjoner underveis. Både Kristine og jeg har sterke meninger. Interiørarkitektene gjorde en fin jobb med å få fram det vi begge brenner for, og det hjalp nok på både prosessen og resultatet, innrømmer Amir med et smil.
- Vi har forsøkt å gi hver enkelt rom et særpreg, og har latt oss inspirere av forskjellige ting i hvert rom, sier Kristine.
Forskjellig uttrykk
Et godt rom å være i, er et rom som fanger stemningen og forsterker den, mener paret.
- Derfor har alle våre rom forskjellige uttrykk. Kjøkkenet er kanskje det stedet vi oppholder oss mest, så her har det viktigste vært å ha kort vei til mat, avis og morgenkaffe. Stuen er vårt lille skattkammer. Her kommer skattene våre fra turer rundt om i verden til sin rett, som en 300 år gammel fransk ramme kjøpt på loppemarked i Paris, som rammer inn et 200 år gammelt japansk trykk som vi kjøpte i en liten japansk fjellandsby.
Stuen er blitt en liten oase, synes paret.
- Her er det godt å slenge seg ned på vår spesialbygde dagseng etter en lang dag, og kose seg med en god bok. Og en annen viktig detalj - stuen er absolutt tv-fri, sier Kristine.
Paret har uten tvil skapt et hjem proppfullt av inspirasjon og gode ideer.
Gjenstander med historie
Amir og Kristine er svært nøye med hva de velger å fylle hjemmet sitt med. Leiligheten bærer preg av gjenstander som betyr noe for paret, og det skaper en særegen atmosfære.
- Vi lar oss lett inspirerer av mye i grunnen, spesielt når vi er ute på reise. Det litt mer eklektiske og eksotiske kan gå fint sammen med skandinavisk treverk og en litt enklere stil. Flere ganger har vi vært på nippet til å miste flyet hjem, fordi vi ikke turte å sende tingene med bagasjen. Det har vært mange heftige diskusjoner under innsjekking på en rekke flyplasser, smiler Kristine.
Bestmor og arabiske røtter
De største inspirasjonskildene har vært bestemoren til Kristine, og Amirs arabiske røtter.
- Bestemor elsket vakre ting som hun fylte huset sitt med, og jeg har vært så heldig å få ta med meg noen av «familiejuvelene» fra hennes store villa i Trondheim. De er en fin kontrast til den skandinaviske enkelheten vi har søkt mot, så her er det litt sånn at Espen Askeladd møter 1001 natt, ler Kristine.
Amir jobber som lege og Kristine holder på med en mastergrad ved Universitet i Oslo.
- Det innebærer lange og travle dager, og da er det ekstra godt å komme hjem til en bolig der vi kan slappe helt av.
Les også:
Smarte tips til vårrengjøringen
Denne saken ble første gang publisert 28/03 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.