bonytthjelpen
Husbyggerne i Hemsedal
De fleste drar til Hemsedal for å stå på ski. Det gjorde Carina og Lars også, men så ble de igjen.
De fleste som kommer til Hemsedal, kommer for å stå på ski. Det gjorde også Carina og Lars. Men i motsetning til byfolk flest, valgte de å bli igjen.
− Vi har hatt et spesielt forhold til stedet etter å ha jobbet ved skisenteret i to sesonger. Til slutt fant vi ut at vi var forsynt av storbylivet og flyttet hit. Siden har vi ikke sett oss tilbake. Dette er vår plass, sier Carina til magasinet Bonytt.
Tomten de fant frem til ligger litt tilbaketrukket på Ulsåk, seks hundre meter over havet og syv kilometer fra skiheisene. Her skulle det bygges! Men hvem skulle tegne huset? Paret kontaktet flere arkitekter, og lot følelsene avgjøre da de ga oppdraget til Lars’ bror, Carsten Wraae Jensen. Og det til tross for at han på det tidspunktet ikke engang var ferdig på arkitekthøyskolen. Men hvem hadde vel større forutsetninger for å trenge inn i hodene deres og virkelig skjønne hva de hadde behov for?
− Carsten er en av de personene som har vært mest i hjemmene våre, og ingen kjenner vår stil bedre enn ham. Det var viktigere enn lang erfaring.
Les også: Slik fikk Vibeke et hav i hagen
Så kom det store spørsmålet: Hva slags hus ville de egentlig bo i?
− Å jobbe med en arkitekt og bygge eget hus fra bunnen av er en heftig prosess. På den ene siden er det en utrolig kul utfordring, hvor man har et nesten uendelig spillerom for kreativitet og uttrykk. På den andre siden følger det med et stort ansvar. Ikke bare økonomisk, men også med hensyn til å skape rom som vi er like glade i om 20 år som når vi flytter inn. Det er en tyngde og langsiktighet i et slik prosjekt som til tider kan virke avskrekkende, sier Carina.
Tre grunnverdier
Men paret lot seg ikke overmanne av prosjektets størrelse og kompleksitet. For ikke å miste seg selv i prosessen, landet de på tre kvaliteter som skulle gjennomsyre deres nye hjem.
− Til syvende og sist er det noen enkle grunnverdier som har styrt valgene: Enkle og luftige rom, nærhet til naturen og levende materialer.
Grunnverdi 1 "enkle og luftige rom", åpenbarer seg allerede i det du krysser dørterskelen. Her er det nemlig ingen entré, du kommer rett inn i et stort, åpent rom der du umiddelbart får fullt oversikt. Kjøkken og stue til venstre, private rom til høyre. Så en åpen trapp opp til annen etasje.
− Den åpne stue- og kjøkkenløsningen er husets hjerte og styrerom. Her mekkes det mat, lekser, ferieplaner. Dette er et rom for sosial hygge.
Fakta om boligen
- Familien: Carina Jorem Olsen (37) og Lars Wraae Jensen (38). Tre barn: Liv (11), Clara (10) og Linus (6).
- Huset: Enebolig over to plan med integrert garasje. Består av fem soverom, to bad, hems, stue, teknisk rom i tillegg til fleksirom til trening/oppbevaring/kontor i volumet over garasjen. Huset er plassert på en ett mål stor tomt i utkanten av Hemsedal sentrum.
- Areal: Grunnflate 184 kvm. Primærrom 226 kvm. Sekundærrom: 56 kvm.
- Byggekostnader: Ca. 4 mill. inkl. egeninnsats.
- Fagfolket: Tegnet av arkitekt MAA Carsten Wraae Jensen fra Bjerg Arkitektur, berg.nu. Tekniske beregninger og konstruksjoner ved Erik Michael Jensen.
Herfra kan de titte seks meter rett opp til mønet, eller skue seks kilometer bortover mot den spektakulære Hydnefossen i sør. For eksempel. Ofte er det dit blikket farer.
− Vi har nedprioritert boareal til fordel for takhøyde og store vinduspartier. Slik føler vi at vi kan være hjemme og i naturen på samme tid.
Og dermed krysser familien av på grunnverdi 2: "nærhet til naturen".
Ønske nr. 3, "levende materialer", utelukket både gips, vinyl og laminat. Likevel, valgmulighetene er fremdeles mange. Paret lot seg inspirere av hva de kunne observere i nærmiljøet.
− Vi føler at stein og tre er materialer som virkelig definerer fjellet, og ønsket å bruke disse i ufiltrert form.
Les også: Slik utnytter du takhøyden maksimalt
Innvendig er veggene for det meste kledd med osb-plater, rimelige byggematerialer der treflisene går på kryss og tvers. Også på gulvet skjer det noe. Betongen er full av sjatteringer, og blir bare finere jo mer det søles på, ifølge beboerne. Både yttervegger og tak er kledd i kjerneved av furu. Gavlveggene og noen partier rundt glassdørene er mørkbeiset. Ellers er treverket ubehandlet og overlatt til elementene.
Denne saken ble første gang publisert 11/09 2017.