basseng i skråning
Stupbratt skråning ble til basseng, anneks og uteplass
Har du en skråning du ikke vet hva du skal med?
Trappen skjærer skrått gjennom tomten. Så blir den ikke så tøff å gå i. Topografien inviterer mer til aking enn til svømming. Det syntes i hvert fall anleggsfirmaene som kom hit på befaring.
– De sa det ikke kom til å gå, men til slutt fant vi en som turte å kjøre ned her med gravemaskin, sier Rune Holsted.
Da var det en ren naturtomt, med blandingsskog og blåbærlyng. Det måtte et stort inngrep til for å temme terrenget. Tilbake står et prektig piletre, som et tuntre, og fyller luftrommet mellom huset der oppe og bassenget her nede.
Under gravingen møtte de en fjellknaus, men kommunen forbød å sprenge den vekk.
– Det er vi glade for i ettertid. Nå ble det utelukket å velge prefabrikkert basseng. Løsningen ble å støpe på stedet – rundt knausen.
Derfor er ikke bassengbunnen helt symmetrisk. I det sørøstre hjørnet skråner det svakt nedover, som en sittebenk under vann. Man ser den knapt, men familien bruker den hele tiden.
– Det er veldig barnevennlig slik, og det ser naturlig ut. Den er bare til nytte for oss, sier Rune.
Meline har på seg badedrakten igjen. Hun er seks år nå, og for lengst svømmedyktig.
– Det er ene og alene bassengets fortjeneste. Vi hopper nok over svømmeskole.
– Når man har barn, er det flott å kunne bygge basseng på egen tomt. Med det varierende klimaet vi har her i Norge, er det godt å kunne ha lett tilgang til bademuligheter. Da kan man lettere utnytte det gode været når det kommer, sier Hanne.
Krever lite vedlikehold
Hun mener det er en myte at basseng krever mye arbeid og vedlikehold.
– Vi har investert i et automatisk trekk. Det dekker vannet når vi er borte så vi ikke trenger å bekymre oss for sikkerhet. Det tar femten sekunder å rulle sammen trekket. Det er viktig at bassenget er lett tilgjengelig, hvis ikke risikerer man at det ikke blir brukt.