Arkitekttegnet hytte

Store vindusflater kjennetegner denne arkitekttegnede hytta

Den gamle hytta er ikke til å kjenne igjen etter at familien fikk hjelp av arkitekt til å utvide den.

LUN KROK: Hytta ligger i en lun grop som gjør det behagelig å sitte ute lenge, når hyttenaboer gjerne må trekke innendørs.
LUN KROK: Hytta ligger i en lun grop som gjør det behagelig å sitte ute lenge, når hyttenaboer gjerne må trekke innendørs. Foto: Foto: Lise Bjelland
Først publisert Sist oppdatert

Det å falle for en hytte får konsekvenser for de fleste. Ved en ren tilfeldighet endte familien Ristestund i 2008 opp på en privat visning av en hytte som egentlig var for liten, men altfor sjarmerende til at de klarte la være å kjøpe den.

– Hytta var på 45 kvadratmeter og bygget i 2001 av hytteeiere som hadde falt for plassen. Her inne i Sirdalsheiene lå tomta lunt og fint, og med utsikt ned til et flott vann. Eierne var interessert i å selge til en barnefamilie. Det tok derfor ikke mange dagene fra vi tilfeldigvis møtte dem på parkeringen, til vi var blitt hytteeiere, forteller Torbjørg Ristesund.

Arkitekttegnet hytte i grånet lerk

Det hender rett som det er at det er pus som tar ledelsen når familien tar fatt på spaserturen, eller skituren vinterstid, fra parkeringsplassen og opp til hytta. For her på hytta på Varetjødn er det trivelig for både to- og firbente.

UTGANGSPUNKTET: Familien falt pladask for denne hytta, og likte godt at den var liten og intim. Men etter hvert innså de at de måtte ha mer plass.
UTGANGSPUNKTET: Familien falt pladask for denne hytta, og likte godt at den var liten og intim. Men etter hvert innså de at de måtte ha mer plass. Foto: Foto: Privat
GAMMELT OG NYTT: Noen av detaljene fra den gamle hytta er bevart, blant annet liggende kledning, som det var på gamlehytta, i tøff kombinasjon med stående kledning.
GAMMELT OG NYTT: Noen av detaljene fra den gamle hytta er bevart, blant annet liggende kledning, som det var på gamlehytta, i tøff kombinasjon med stående kledning. Foto: Foto: Lise Bjelland
LYSKROK: Hytta kjennetegnes med store vindusflater som slipper lyset inn og gir treinteriøret en fin glød.
LYSKROK: Hytta kjennetegnes med store vindusflater som slipper lyset inn og gir treinteriøret en fin glød. Foto: FOTO: Lise Bjelland

Familien på fem har hatt mange fine ferier på Lerkebu, som er en arkitekttegnet, naturlig grånet hytte i lerk.

FAVORITTPLASS: Familiens pus liker seg godt i den dype vinduskarmen i gangen.
FAVORITTPLASS: Familiens pus liker seg godt i den dype vinduskarmen i gangen. Foto: FOTO: Lise Bjelland

Sommer, høst, vår og vinter drar de inn til den koselige hytta som verken inneholder tv eller vannklosett. I stedet er de blitt racere på brettspill, har både varmt vann, kaldt vann og en tømmedo som fungerer utmerket.

Trengte mer plass i hytta

I de første par årene brukte småbarnsfamilien den lille, røde hytta som den var, og de trivdes der. Men da barna ble større, kom behovet for større plass.

Hjemme hadde paret fått god hjelp av arkitektene Hoem og Folstad, og det var derfor naturlig å spørre dem om også å hjelpe til med å sette sitt preg på den nye hytta.

Resultatet er en hytte med nye vegger, vinduer og tak, ny planløsning og et soveloft på 27 kvadratmeter i den fremre delen. Mange små kvadratiske vinduer utgjør en stor vindusflate som går over begge etasjene, og bidrar til å slippe hele den flotte naturen inn. I tillegg gjør den innsynet mindre.

- Hytta ble først og fremst utvidet i bredden for å få inn en soveromsetasje. Vindusåpningene fanger inn utsikten mot tjernet. Utvendig gir det store rutevinduet karakter til hele hytta og knytter den til tradisjonell arkitektur, forklarer Elisabeth Hoem, sivilarkitekt i Hoem og Folstad Arkitekter.

VINDUSRUTER: Stor vindusflate med mange små vinduer gir utrolig godt utsyn, og ikke fullt så mye innsyn.
VINDUSRUTER: Stor vindusflate med mange små vinduer gir utrolig godt utsyn, og ikke fullt så mye innsyn.
TRAPPEFINT: Sambatrappen er et arkitektonisk gullfunn om man ønsker en trapp som tar minst mulig plass, som er fin å se på og morsom å gå i.
TRAPPEFINT: Sambatrappen er et arkitektonisk gullfunn om man ønsker en trapp som tar minst mulig plass, som er fin å se på og morsom å gå i. Foto: FOTO: Lise Bjelland
NATURLIG: De lyse veggene i osp bidrar til å skape et lyst og trivelig interiør. Det er kun få farger på sofaputene, naturen ordner resten.
NATURLIG: De lyse veggene i osp bidrar til å skape et lyst og trivelig interiør. Det er kun få farger på sofaputene, naturen ordner resten. Foto: FOTO: Lise Bjelland

Den gamle hytta hadde liggende kledning, noe som også har satt spor i den nye.

Den er kledd i lerk, noen steder stående og noen steder liggende. Akkurat den detaljen kan være en artig påminnelse om den gamle hytta, mener arkitektene.

Hyttefakta

  • Hyttetype: Arkitekttegnet
  • Byggeår: 2011
  • Størrelse: 80 m² bruksareal; 53 m² grunnplan og 27 m² loft
  • Utvendig kledning: Lerk
  • Tak: Torv
  • Rominndeling: Gang, stue, kjøkken, soverom og bad nede, to store soverom oppe
  • Fasiliteter: Varmt vann, strøm, vedovn og tømmedo
  • Arkitekter: Hoem og Folstad

Hytta er tilpasset barna

– Våre innspill til arkitektene gikk mest på praktiske løsninger som skulle fungere med barn i hytta, forteller eierne.

De hadde et sterkt ønske om en stedbygget sofa. De ville ha store rom til barna, og en Rais-ovn som skulle skille kjøkkenet fra stuen. I tillegg ville de ha sitteplass i vinduskarmen i gangen, slik at ungene kunne sitte mens de voksne dro av dem dress og skisko.

– Dette har vært og er fortsatt yndlingsplassen til både pus og en og annen liten jente som vil ha litt fred og ro med en bok, forteller Torbjørg, som er fornøyd med valgene de tok.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

– Vi har fått mer igjen enn vi hadde turt å håpe på. Nå når ungene begynner å bli store, ser vi også at selve planløsningen har enda en dimensjon, nemlig som en akkurat passe hytte for to.

SITTE I VINDUSKARMEN: Et viktig ønske fra eierne var å få et vindu med så bred vinduskarm at de kunne sitte i den. Den fungerer fint når ungene skal få hjelp til å dra av skisko og dress, eller som en passe stor benk for en liten jente.
SITTE I VINDUSKARMEN: Et viktig ønske fra eierne var å få et vindu med så bred vinduskarm at de kunne sitte i den. Den fungerer fint når ungene skal få hjelp til å dra av skisko og dress, eller som en passe stor benk for en liten jente. Foto: FOTO: Lise Bjelland
FOR BARNA. I andre etasje har de tre barna stor boltreplass og god plass til å ha venner på overnatting. Mye lys fra det store vinduet flommer inn i rommet. Her oppe har familien store kott der de blant annet lagrer ekstra madrasser.
FOR BARNA. I andre etasje har de tre barna stor boltreplass og god plass til å ha venner på overnatting. Mye lys fra det store vinduet flommer inn i rommet. Her oppe har familien store kott der de blant annet lagrer ekstra madrasser. Foto: FOTO: Lise Bjelland
DANSENDE TRAPP: Sambatrappen tar minimalt med gulvplass, men man må huske på å ta riktig fot, og alltid starte med den samme foten! Innvendige vinduer gir nok lys til trappen.
DANSENDE TRAPP: Sambatrappen tar minimalt med gulvplass, men man må huske på å ta riktig fot, og alltid starte med den samme foten! Innvendige vinduer gir nok lys til trappen. Foto: FOTO: Lise Bjelland

Lun og intim hytte

Innvendig er veggene kledd i lys osp uten kvist, som er så godt som like lys som da den ble satt opp for seks år siden. På gulvene er det furu og fliser i gangen og på badet. Den karakteristiske sambatrappen ble valgt fordi den tar liten plass

– Og fordi det svinger litt ekstra å gå i den, mener Torbjørg.

På hemsen har de tre barna fått den flotteste utsikten og de største rommene.

Selv om hytta er romslig, er ikke kjøkken og stue større enn at det føles lunt og intimt. Akkurat passe stort nok til at man får den gode følelsen av fjellhytte. Rais-ovnen blir kjapt varm og i den stedbygde sofaen er det god plass til alle fem. Uansett hvor de sitter, er det nydelig utsikt.

KOMBINASJON: Hytta er kledd i lerk som har grånet med tiden. Den gamle hytta hadde liggende panel, mens den nye delen har fått stående. Det skaper en spennende overgang.
KOMBINASJON: Hytta er kledd i lerk som har grånet med tiden. Den gamle hytta hadde liggende panel, mens den nye delen har fått stående. Det skaper en spennende overgang. Foto: FOTO: Lise Bjelland
SAMBATRAPP: Sambatrapper, som de kalles, er utformet for at man lett skal kunne gå opp og ned selv om trappen er bratt.
SAMBATRAPP: Sambatrapper, som de kalles, er utformet for at man lett skal kunne gå opp og ned selv om trappen er bratt. Foto: FOTO: Lise Bjelland
Planskisse.
Planskisse. Foto: ILL.: Hoem og Folstad