Arkitektur: Arkitektens egne løsninger

Arkitektens hus er proppfullt av smarte interiørtips

Arkitektens hus har spennende skreddersydde løsninger.

VELLYKKET OMBYGGING: Arkitekt Ingrid Habberstad har skreddersydd mange smarte løsninger i 60-tallshuset.
VELLYKKET OMBYGGING: Arkitekt Ingrid Habberstad har skreddersydd mange smarte løsninger i 60-tallshuset. Foto: FOTO: Anniken Zahl Pedersen
Først publisert Sist oppdatert
FAVORITTSTED. Den hjemmelagde trappen er familiens mest brukt oppholdssted. Under vinduene i svingen er det laget en sittebenk, her kan man sitte og lese eller bare dingle med beina.
FAVORITTSTED. Den hjemmelagde trappen er familiens mest brukt oppholdssted. Under vinduene i svingen er det laget en sittebenk, her kan man sitte og lese eller bare dingle med beina. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

Gode trapperåd

*Sats på en stabil trapp i gode

materialer. Hvis du skal byge ny, legg

gjerne noen ekstra kroner pa bordet

for å løfte huset.

*Du trenger nødvendigvis ikke bruke

de store trappeleverandørene.

Undersøk heller hos et snekkeri med

spesialisering innen trapper.

*Trapp er dyrt. Har du allerede en

trapp, vurder kvaliteten. Kanskje det

ikke skal mer til enn a male den i en

ny farge som passer huset.

* Invester i en lampe med woweffekt

eller en herlig tapet i trapperommet,

hvis du ønsker forandring.

For vel ti år siden vandret sivilarkitekt Ingrid Habberstad og mannen Njål forbi huset fra 1960. «Der hadde det vært fint å bo», tenkte paret.

Da huset i Trondheim var til salgs noen måneder senere, var de ikke i tvil.

- Vi var ikke først og fremst ute etter et hus fra 60-tallet, men du verden så praktisk det er! Jeg fikk en god følelse med én gang jeg kom inn i huset. Det hadde kvaliteter som godt håndverk og funksjonelle løsninger , sier Ingrid.

Huset fikk beholde mye av sitt særpreg og planløsning, men boligen ble oppgradert for å tilpasses barnefamilien. Fordi de bygget på en etasje i høyden, tegnet Ingrid trappen, husets midtpunkt.

Innredet med bøker

Trappen vitner om en leseglad familie. Metervis med bokhyller er bygget helt inn til trinnene, og under vinduene i svingen er det brede sittebenker fylt med myke skinn og puter.

Når Sigrid eller ett av de andre barna setter seg ned på et trappetrinn, er det bare å strekke hånden ut etter en bok i hyllene.

- Trappen er husets hjerte, og livet i familien foregår mye rundt denne. Jeg designet trappen spesielt for huset og vårt behov. Den er bygget av solid eik, og er langt mer enn en transportetappe i huset.

Kontor med utsikt

Ingrid driver firmaet Revir , og tilbyr arkitekt og interiørtjenester. Hun har kontor i huset. På hjemmebane er det viktig å ha møbler som er praktiske.

Ingrid bruker mye av sine hjemmeerfaringer i arkitektvirket. Hun tester ut nye løsninger, måler høyder og bredder og tegner stadig ut nye møbler.

- Løsningene her i huset bør være i overensstemmelse med de verdiene jeg står for, interiøret skal være praktisk og godt å leve med.

Senger med oppbevaring

Med fire barn er det greit å ha et funksjonelt hjem. Barnas senger har fått solid oppbevaringsplass ved at madrassene er lagt oppå tre etasjer med skuffer.

- Barna har hvert sitt soverom, utover det trenger ikke huset være stort. Jeg er storforbruker av kjøkkenmoduler. Sengene er blant annet bygget av dem. Jeg syr gjerne sammen rimelige og dyre løsninger. Et godt tips er å mikse ulike fronter på kjøkkenet, da skaper du en personlig innrednings-collage.

Åpen løsning

Det eneste Ingrid ønsker seg er et større kjøkken, og hun regner med at veggen mellom spisestuen og kjøkkenet snart blir revet.

- Jeg har åpne hyller på kjøkkenet, og satser på å holde dem ryddige. Det andre kan skjules i integrert oppbevaringsplass. På hyllene står bruksgjenstander fra hverdagen, enten det er servise eller hermetikk. Ting som gir en funksjon, kan være både enkle og vakre.

GRÅTT SKILLE. Vedovnen inn mot salongen er fra danske West Fire, og fungerer som en romdeler. Vedkurven er fra Slettvold. I bakgrunnen skimtes den hjemmesnekrede tallerkenhyllen.
GRÅTT SKILLE. Vedovnen inn mot salongen er fra danske West Fire, og fungerer som en romdeler. Vedkurven er fra Slettvold. I bakgrunnen skimtes den hjemmesnekrede tallerkenhyllen. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes
SAMLINGSPUNKT.Spisebordet har plass til mange og arkitekten har laget flere sittebenker som også brukes som salongbord. Lampen er fra gamle Jane Doe i Oslo. Stuens vegger er malt i S 2005 Y50R.
SAMLINGSPUNKT.Spisebordet har plass til mange og arkitekten har laget flere sittebenker som også brukes som salongbord. Lampen er fra gamle Jane Doe i Oslo. Stuens vegger er malt i S 2005 Y50R. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes
SENTRAL PLASS. Gjøkuret fulgte med da familien kjøpte huset. Stolen er fra Norway Says, og sofaen fra Interia. Bilder er kopiert og forstørret fra boken Flee Markets.
SENTRAL PLASS. Gjøkuret fulgte med da familien kjøpte huset. Stolen er fra Norway Says, og sofaen fra Interia. Bilder er kopiert og forstørret fra boken Flee Markets. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

Sittebenker som salongbord

Ingrids interiørtips

*Ikke overmøbler. Spar heller til noen blikkfang som får sin fortjente plass.

*Finner du ikke akkurat det du ønsker, sa undersøk om en snekker kan lage møblet i stedet. Det er ikke sikkert at det blir dyrere.

*Bruk kjøkkenmoduler til oppbevaring på andre rom også. Enten som oppbevaring under senger eller sittebenker med skuffer under.

*Kjøp bruksting som er både funksjonelle og vakre, la dem stå fremme.

*Et møbel kan ha flere funksjoner, for eksempel både som benk og bord.

*Jeg har stor sans for barnetegninger. Heng dem opp på veggene. De kan blåses opp på Capa-papp, slik at de virkelig kommer til heder og verdighet.

*Vil du friske opp på badet, så få en snekker til å lage en skapstamme i de målene du ønsker deg. Kle stammen med lekre fliser.

Rett utenfor kjøkkenet ligger spisestuen. En hjemmelaget og dekorativ tallerkenhylle fyller veggen.

Peisen er romdeler mellom spisestue og stue. Den var i gul teglstein, og ble pusset med mørtel og malt grå.

Sittebenkene ved spisebordet er bygget av materialer fra naboens låve.

- Plankene skulle brennes, og lå i en container. Heldigvis reddet jeg dem fra flammene og bygget benkene. Det er egentlig fire benker, to sittebenker og to salongbord, som kan brukes om hverandre. Jeg liker å bruke ting som har en historie, elsker patina og til og med spor etter midd.

Kongelig dans på bordet

Og når vi er inne på materialer og historie, er det klart for spisebordets kongelige historie.

- Bordet er laget av gulvplanker fra dansesalen på gamle Britannia hotell i Trondheim. Kong Haakon og dronning Maud danset i den salen. Så jeg kan vel egentlig trygt si at gamlekongen og -dronningen har danset på bordet vårt.

Les også

TAVLEFINT.På den ene kjøkkenveggen har eierne brukt en kombinasjon av hyller og små skuffer til oppbevaring av servise og annet kjøkkenutstyr. Den andre veggen er dekket av en tavle som brukes til handlelister, ukesmenyer og minnerike familiebilder.
TAVLEFINT.På den ene kjøkkenveggen har eierne brukt en kombinasjon av hyller og små skuffer til oppbevaring av servise og annet kjøkkenutstyr. Den andre veggen er dekket av en tavle som brukes til handlelister, ukesmenyer og minnerike familiebilder. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes
OPPBEVARING. Barnas senger har fått tre etasjer med skuffer under madrassen for oppbevaring. Dette gjør at sengen ligger på høyde med vinduene. Disse skuffene er egentlig en kjøkkenmoduler.
OPPBEVARING. Barnas senger har fått tre etasjer med skuffer under madrassen for oppbevaring. Dette gjør at sengen ligger på høyde med vinduene. Disse skuffene er egentlig en kjøkkenmoduler. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes
ARBEIDSSTASJON. Huset har mange arbeidsplasser, og det er flere pulter tilgjengelig for lekser, jobbing eller tegning. Tapeten er fra Berge Interiør.
ARBEIDSSTASJON. Huset har mange arbeidsplasser, og det er flere pulter tilgjengelig for lekser, jobbing eller tegning. Tapeten er fra Berge Interiør. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes
LYSPUNKT. Den gamle Ikea-sengen fikk noen strøk med maling, og passer nå perfekt inn i på det duse soverommet. Lampen i hjørnet er laget av fire rislamper fra samme produsent. Ingrid fant en annen seriekoblet lampe som hun tok av skjermene på, og monterte i stedet på rislampe-skjermene.
LYSPUNKT. Den gamle Ikea-sengen fikk noen strøk med maling, og passer nå perfekt inn i på det duse soverommet. Lampen i hjørnet er laget av fire rislamper fra samme produsent. Ingrid fant en annen seriekoblet lampe som hun tok av skjermene på, og monterte i stedet på rislampe-skjermene. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

Se våre inspirerende interiørbilder

Besøk arkitektens hus på Høvik

Original loftsleilighet i Oslo

Se hvordan arkitektparet innredet