Antikviteter verdi
Dette er antikvitetene dine verdt
Har du retromøbler fra 1950 og 60-tallet, kan du sitte på en liten gullgruve.
Anett Kallestad er daglig leder hos Christiania Auksjoner og der i gården får de stjerner i øynene hver gang de får inn et nytt møbel fra 1950- og 60-tallet.
En skjenk laget av den danske møbelsnekkeren og designeren Hans J. Wegner står høyt i kurs.
Likeledes en såkalt krysset stol som ble designet i 1955 av Fredrik Kayser fra Bergen.
Den er forholdsvis dyr, men for en skjønnhet å ha i stua. Og et settebord i teak med tre småbord (bilde øverst i saken), ja det regnes som en virkelig lekkerbisken, skal vi tro Anett.
– Slike bord vil kundene kjøpe straks de ser dem i auksjonslokalet vårt. De er utrolig ettertraktet, særlig blant en noe yngre målgruppe som vanligvis tråler vintagebutikker, men som nå også har begynt å interessere seg for auksjonsmarkedet. Andre populære objekter er dekorative gjenstander i sølv og emalje, forteller Anett.
Hun føyer til at de kaller auksjonen for dekorativ når gjenstandene har en noe lavere verdi og kanskje er mere interessante som dekorative objekter enn gjenstander som fenger samlernes interesse.
Disse kommer nemlig på den store høstauksjonen i oktober.
Har det i blodet
– Jeg er vokst opp med foreldre som likte å kjøpe bøker og gjerne gamle kjøkkenting på Fretex. Selv om jeg bare har jobbet her på Christiania Auksjoner i litt over et år, så har jeg det i blodet, kan du si, smiler Anett
Hun forteller at hun lærer noe nytt hver eneste dag.
Personlig er hun svak for gamle designervesker, men nå i det siste har også gamle smykker fanget hennes interesse siden de får inn så mye flott og prisene ligger såpass langt under butikkpris.
Lavere priser
Christiania Auksjoner lanserer i samarbeid med Flyttefoten nettauksjonsfirmaet Citynett der fokus er rimeligere objekter.
– Veldig fristende.
Men hun jakter også på et fiskebestikk i sølvplett og en vakker vase av Benny Motzfeldt.
– I det hele tatt, ganske mye å beundre i denne bransjen, innrømmer Anett.
– Akkurat nå har vi også noen nydelige keramikkvaser, litografier av kjente kunstnere og et helt fantastisk gammelt kaminur fra Frankrike.
En skjenk fra Amerika
Opp gjennom årene har Anett kjøpt mye på bruktmarkeder, også i utlandet.
– Jeg jobbet i Midtvesten i noen år og hadde ikke så god råd, forteller hun.
Løsningen ble å innrede med brukte ting jeg fant på diverse bruktmarkeder, og en skjenk kjøpt på Goodwill i USA bare måtte bli med hjem til Norge.
– Gammelt og brukt, og ofte helt unikt er stikkord for objekter du kan finne på auksjon. Og man får gjerne en historie med på kjøpet. Som for eksempel den om det verdifulle kunstverket som ankom auksjonshuset vårt fullt av små hull. Det hadde dessverre hengt ved siden av husets dartskive og var omtrent liker perforert av pilspisser som dartskiven.
Les også: Fem interiørting du "må ha"
I skuddet
- Christiania Auksjoner er et av landets eldste auksjonshus. De holder til på Frogner i Oslo og avholder mellom fire og fem auksjoner i året med følgende hovedkategorier; Antikviteter, Sølv & smykker, Billedkunst & skulptur, Mynter, sedler og medaljer. De har også visning (utstilling) av auksjonsobjektene i firedager før auksjonene.
- Har du gamle ting som du lurer på hva er verdt, så send en e-post til Christiania Auksjoner. For at de skal gi en god vurdering, trenger de skarpe og høyoppløste bilder, gjerne flere detaljbilder og så mye informasjon om gjenstanden som mulig. Når det gjelder gull og sølvgjenstander, trenger de stempel og helst gramvekt. For serviser er det også fint med bilde av stempel.
- SEND TIL : [email protected]
Ved siden av femtitallsmøbler fremhever Anett også gamle drikkekanner og drikkebegre i sølv fra norske mestere, særlig de fra Bergen, det er gjeve ting å få inn.
Slike gjenstander er nemlig samlerobjekter hos enkelte kunder.
– I tillegg er det stor interesse for sølvbestikk i de mest kjente mønstrene som for eksempel Rådhus med vifte, forteller Anett.
Benny Motzfeldts vaser og Holmboes vaser fra Porsgrunds Porselænsfabrik er populært, for ikke å snakke om Flora Danica-serviset fra Royal Copenhagen og absolutt alt av porselen fra Meissen.
I august har Anett og staben gjort det klart for en dekorativ auksjon, men i oktober kommer den viktigste auksjonen i året, Høstauksjonen, der godbiter som tiltrekker seg samlere fra hele verden legges ut for salg.
Denne saken ble første gang publisert 15/09 2020, og sist oppdatert 15/09 2020.