Liten, men god

Anne (71) flyttet til industrileilighet på 50 kvadrat: – Mer enn nok plass

Fra gammelt trehus til splitter ny leilighet i et ombygd industribygg – Anne trives med forandringer! Vel å merke så lenge hun kan bo på Oslos østkant, ha familien innen gangavstand og i en bolig som er skreddersydd for henne. 

<b>HØYT:</b>Leiligheten har liten grunnflate, men en takhøyde på hele 3,6 meter, og 20 cm ekstra på kjøkkenet. Det gir luftige rom som er gode å oppholde seg i. Sofaen er fra Sofacompany og putene fra Pagunette og Rødseth. Lenestolen er en norsk designklassiker, tegnet av Rastad &amp; Relling og kjøpt for 35 år siden. Bordet er fra Via Cph og gulvteppet fra Hay. De vegghengte Montana-reolene har Anne malt i fargen Elegant, mens veggfargen er Laurbær, begge fra Jotun. Gulvet har fått grå linoleum, med fjernvarme under.
HØYT:Leiligheten har liten grunnflate, men en takhøyde på hele 3,6 meter, og 20 cm ekstra på kjøkkenet. Det gir luftige rom som er gode å oppholde seg i. Sofaen er fra Sofacompany og putene fra Pagunette og Rødseth. Lenestolen er en norsk designklassiker, tegnet av Rastad & Relling og kjøpt for 35 år siden. Bordet er fra Via Cph og gulvteppet fra Hay. De vegghengte Montana-reolene har Anne malt i fargen Elegant, mens veggfargen er Laurbær, begge fra Jotun. Gulvet har fått grå linoleum, med fjernvarme under. Foto: Bård Gundersen
Først publisert Sist oppdatert

Leiligheten ligger sentralt på Ensjø, midt mellom T-banen og toget til Gjøvik, forteller Anne som synes toget i grunnen gir litt New York-følelse når det suser forbi. Det er ellers stille og rolig i nabolaget, og flere grøntområder ligger tett på.

– For meg er en viktig faktor ved beliggenheten at barna, svigerbarna og barnebarna bor bare ti minutters gangvei unna, understreker hun.

Det var døtrene som satte Anne i kontakt med interiørdesigner Birgit Torkildsby, etter at hun hadde kjøpt leiligheten og trengte hjelp til å innrede den.

For selv om Anne beskriver seg selv som over gjennomsnittet opptatt av design og interiør, er det godt å få profesjonell bistand når man flytter til en helt ny og langt mindre bolig.

Særlig når smarte løsninger og en gjennomført stil står på ønskelisten. Konsultasjonstimen som hun fikk i bursdagsgave, ble starten på et samarbeid som har vart frem til ferdig innredet leilighet.

Anne Skranefjell (71), som etter mange aktive år med jobb og organisasjonsliv nå er pensjonert og bruker tiden blant annet på de fire barnebarna og hytta i Son.

Hva?

Leilighet på 50 kvm i en industribygning fra 1855, som er gjort om til leiligheter.

Hvor?

Ensjø på Oslos østkant.

Se mer
<b>STORTRIVES: </b>Anne stortrives med god takhøyde, smarte løsninger og familien en kort spasertur unna.
STORTRIVES: Anne stortrives med god takhøyde, smarte løsninger og familien en kort spasertur unna. Foto: Bård Gundersen

– For eksempel har jeg for første gang hatt en belysningsplan som ble gjennomført til punkt og prikke. Belysningen er fantastisk, kjempelekker og dekker alle behov. Tror ikke jeg trenger en ny lampe noen gang, sier Anne.

Spesialtilpasset

Det har vært naturlig å ta utgangspunkt i leilighetens særpregede arkitektur når innredningen skulle planlegges.

– Vi ville bevare industripreget, men i tillegg skape en helhet og ikke overfylle leiligheten. Leiligheten var ny, og jeg fikk gjennomført noen ønsker med utbygger. Blant annet klarte jeg å forhindre at takene ble malt, så de gamle murtakene er beholdt med alle sine sprekker og flekker. Gulvlister slapp jeg også.

– Vi så raskt at takhøyden på oppunder fire meter trengte spesialtilpassede møbler. Å sette inn et skap i vanlig høyde, eller en PH-stålampe, så rett og slett bare komisk ut. Det ble altfor smått, så møbelsnekkere laget garderobeskap til soverommet og gangen, bokhyller fra gulv til tak og stige for å komme til toppen av skap og hyller. I tillegg snekret de sofabenk og spisebord.

Se en videoomvisning i Anne Skranefjells leilighet. Artikkelen fortsetter under videoen.

Teglsteinen bestemte fargevalg

Fargepaletten er alt annet enn «lys og fresh», her er det brukt dype nyanser som står godt til rød murstein og fabrikkvinduer med svarte rammer.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

– Hvite vegger var uaktuelt. Jeg visste fra før at Birgit ikke er så glad i hvitt, så jeg fikk god tid til å tenke på bruk av farger før vi laget fargeplanen. Vi var klare på at teglsteinsveggen selvsagt skulle fremheves, derfor ble en kontrastfarge valgt til de andre veggene. Mens gangen lengst unna denne veggen tar opp igjen farger fra teglsteinen.

<b>KUNSTNERISK:</b> Over sofaen henger plakater sammen med kunst av Anne Bævre Espeli, Axel Ríos, Solveig Nessa og Ellen Edminson. Fotografiet fra byggeprosessen er tatt av Bård Gundersen.
KUNSTNERISK: Over sofaen henger plakater sammen med kunst av Anne Bævre Espeli, Axel Ríos, Solveig Nessa og Ellen Edminson. Fotografiet fra byggeprosessen er tatt av Bård Gundersen. Foto: Bård Gundersen
<b>DUNKELT: </b>Kjøkkenet har en nærmest huleaktig stemning, takhøyden til tross. Alle veggene er svarte, og kjøkkeninnredningen fra Norema er mørk grå. Taket er derimot malt i den gylne rosafargen Deco Pink. Benkeplaten i ask knytter kjøkkenet sammen med spiseplassens møbler.
DUNKELT: Kjøkkenet har en nærmest huleaktig stemning, takhøyden til tross. Alle veggene er svarte, og kjøkkeninnredningen fra Norema er mørk grå. Taket er derimot malt i den gylne rosafargen Deco Pink. Benkeplaten i ask knytter kjøkkenet sammen med spiseplassens møbler. Foto: Bård Gundersen

For Anne har boligbyttet gitt mulighet til å rydde opp i eiendeler og tenke fremover. Etter halvannet år på forholdsvis få kvadratmeter er det begge tomler opp for denne måten å bo på.

Overskapene er erstattet med åpne hyller fra Designa over den ene delen av kjøkkenbenken, men er beholdt på den andre veggen. På toppen av overskapene står kunstverk av Helle Kaarem. 
Overskapene er erstattet med åpne hyller fra Designa over den ene delen av kjøkkenbenken, men er beholdt på den andre veggen. På toppen av overskapene står kunstverk av Helle Kaarem.  Foto: Bård Gundersen

– Så liten bolig som jeg har nå har jeg ikke hatt siden jeg var i 20-årene, og jeg trives veldig godt med det. I de to årene fra jeg kjøpte til jeg flyttet inn, gikk jeg systematisk gjennom det jeg hadde og kvittet meg med alt overflødig. Så jeg opplever å ha mer enn nok plass. Dessuten er jo behovet for overnattingsgjester ganske lite med barn og barnebarn så nærme!

Hjemmet mitt er selvsagt viktig for meg, men det behøver ikke vare livet ut. 

Jeg vokste opp i en enebolig i Asker, og som voksen har jeg bodd i alt fra stor treetasjes loftsleilighet, via lite trehus fra 1870-tallet, til dagens industrileilighet. En rød tråd i boligreisen min er å bo i dette området av byen. 

Jeg tror ikke jeg har bodd noen steder som ikke fungerer for meg. Så sant jeg får anledning til å pusse opp, innrede og få ting funksjonelle, så trives jeg i boligen.

Det siste jeg kvitter meg med? Vel, jeg er glad i tingene mine, men hvis alt forsvant skulle jeg nok kunne glede meg stort over å innrede helt på nytt.

Det viktigste jeg har lært om å innrede, er gleden og nytten det er å samarbeide med en interiørarkitekt. Særlig det å få utviklet fargepalett og belysningsplan for leiligheten.

Se mer

Se flere bilder av Annes leilighet under:

<b>UTNYTTER PLASSEN: </b>– Det virker som om dagens utbyggere tror at små leiligheter betyr lite matlagning, sier Anne. Hun lager gjerne mat og trengte mer lagringsplass og arbeidsflate, noe som ble løst ved å lage en kjøkkenhalvøy. Den gjør også skillet mellom stue og kjøkken tydeligere. Barstolen, en høy kontorstol fra Frankrike, er kjøpt hos Fransk Bazar på Grünerløkka, der også den gamle franske fabrikklampen over kjøkkenøya er anskaffet. Bokhyllen går helt opp til taket og er spesiallaget av møbelsnekkere fra Tømrermesterne Søby og Broeng, som også lagde stigen.
UTNYTTER PLASSEN: – Det virker som om dagens utbyggere tror at små leiligheter betyr lite matlagning, sier Anne. Hun lager gjerne mat og trengte mer lagringsplass og arbeidsflate, noe som ble løst ved å lage en kjøkkenhalvøy. Den gjør også skillet mellom stue og kjøkken tydeligere. Barstolen, en høy kontorstol fra Frankrike, er kjøpt hos Fransk Bazar på Grünerløkka, der også den gamle franske fabrikklampen over kjøkkenøya er anskaffet. Bokhyllen går helt opp til taket og er spesiallaget av møbelsnekkere fra Tømrermesterne Søby og Broeng, som også lagde stigen. Foto: Bård Gundersen
<b>VINDU TIL FORTIDEN:</b>De flotte vinduene vitner om byggets fortid, og Anne har bevisst valgt bort gardiner. – Å dekke de lekre vinduene med gardiner var helt uaktuelt, sier hun. Spiseplassens møblering har tatt utgangspunkt i Y-stolene som Anne hadde fra før. Både bordet og sittebenken er spesiallaget i hvitpigmentert ask av Tømrermesterne Søby og Broeng. Over bordet henger Yoke fra Buene. Leselampen er UT fra Flos, og skinnfellene er en gave som luner godt på vinterstid. Fasadeveggen i mur er nemlig vernet og derfor ikke isolert.
VINDU TIL FORTIDEN:De flotte vinduene vitner om byggets fortid, og Anne har bevisst valgt bort gardiner. – Å dekke de lekre vinduene med gardiner var helt uaktuelt, sier hun. Spiseplassens møblering har tatt utgangspunkt i Y-stolene som Anne hadde fra før. Både bordet og sittebenken er spesiallaget i hvitpigmentert ask av Tømrermesterne Søby og Broeng. Over bordet henger Yoke fra Buene. Leselampen er UT fra Flos, og skinnfellene er en gave som luner godt på vinterstid. Fasadeveggen i mur er nemlig vernet og derfor ikke isolert. Foto: Bård Gundersen
<b>PERSONLIG VRI: </b>Badet har møbler og fliser som var standardvalg fra utbygger, men har fått en personlig vri med vegger malt i Deco Pink og bildevegg med familieportretter.
PERSONLIG VRI: Badet har møbler og fliser som var standardvalg fra utbygger, men har fått en personlig vri med vegger malt i Deco Pink og bildevegg med familieportretter. Foto: Bård Gundersen
<b>INDUSTRIELT: </b>– I begynnelsen huset bygget et teglverk, som blant annet produserte konstruksjonsstein til Nationaltheatret og Stortinget. Senere har det vært produksjon av båtmotorer, lokomotiver og annet jernbanemateriell under navnet Levahn Mekaniske Verksted her, forteller Anne.
INDUSTRIELT: – I begynnelsen huset bygget et teglverk, som blant annet produserte konstruksjonsstein til Nationaltheatret og Stortinget. Senere har det vært produksjon av båtmotorer, lokomotiver og annet jernbanemateriell under navnet Levahn Mekaniske Verksted her, forteller Anne. Foto: Bård Gundersen
<b>FLERBRUKSROM: </b>Soverommet ligger innenfor stuen og har også et vakkert industrivindu. – I en liten leilighet er det fint når soverommet kan brukes til mer enn å sove i, tipser Anne. Fargene er de samme som i stuen, og sengetøyet ryddes bort på dagtid. Skrivebordet er en del av den spesialsnekrede garderobeløsningen og brukes blant annet til syprosjekter. – På dagtid er soverom og stue nærmest ett, men på natten er soverommet lukket og med god utlufting.
FLERBRUKSROM: Soverommet ligger innenfor stuen og har også et vakkert industrivindu. – I en liten leilighet er det fint når soverommet kan brukes til mer enn å sove i, tipser Anne. Fargene er de samme som i stuen, og sengetøyet ryddes bort på dagtid. Skrivebordet er en del av den spesialsnekrede garderobeløsningen og brukes blant annet til syprosjekter. – På dagtid er soverom og stue nærmest ett, men på natten er soverommet lukket og med god utlufting. Foto: Bård Gundersen
<b>FORTID OG FRAMTID: </b>Minner er en fin måte å knytte et nytt bosted til fortiden. Anne har fått laget tapet av et gammelt svart-hvitt-fotografi av seg selv som liten, som dekker den ene veggen i leiligheten.
FORTID OG FRAMTID: Minner er en fin måte å knytte et nytt bosted til fortiden. Anne har fått laget tapet av et gammelt svart-hvitt-fotografi av seg selv som liten, som dekker den ene veggen i leiligheten. Foto: Bård Gundersen

Lag en helhetlig fargeplan som spiller på lag med elementer du kanskje ikke kan eller ønsker å endre, som gulv og kjøkkeninnredning.

Begrens antall hovedfarger for ro og harmoni, og benytt deg av ulike nyanser av de valgte fargene. Fargesatte vegger gir ofte en god romfølelse da de er litt mer til stede enn hvite vegger. Husk at økt trivsel oppnår du med en helhetlig fargepalett som DU liker.

Det er smart å begrense antall ulike treslag i en liten leilighet, om du ønsker et visuelt ryddig uttrykk. Hold deg gjerne til ett treverk, som i denne leiligheten hvor det er hvitpigmentert ask i benkeplaten på kjøkkenet, samt i alle plassbygde møbler i synlig treverk og i spisestolene. Dersom du introduserer et annet treverk, bør det være en godt synlig ulikhet – som i den godt brukte barstolen som er vesentlig mørkere.

Gjennomgående gulv i alle rom (unntatt bad) oppleves som samlende, og det skaper lite visuell støy i en liten leilighet.

Har du få kvadratmeter, utnyttes de bedre med noen plassbygde møbler – spesielt når det gjelder oppbevaring. På den måten får du utnyttet hulrom og nisjer, noe som både gir mer oppbevaringsplass og oppleves som ryddig visuelt.

Sørg for en god og gjennomtenkt belysningsplan! Få kvadratmeter betyr ikke færre lamper per rom. Husk god grunnbelysning bestående av taklamper og/eller spotter. Lyset fra spotter/spotskinner skal kunne treffe noe – som regel skal de kunne lyssette veggene. I tillegg bør du ha lyskilder i de ulike hjørnene eller ut mot hjørnene av et rom, som funksjonelle veggfestede leselamper, stålamper eller stemningsskapende bordlamper på en skjenk. Lampene kan gjerne kan være i ulike høyder.

Dersom du er glad i kunst, som Anne, gir det et ryddig og rolig visuelt preg om du samler kunsten i grupper. Før noe ble hengt opp i denne leiligheten la vi all kunst ut på henholdsvis gulvet i stuen og på sengen på soverommet, og flyttet frem og tilbake til vi hadde to fine samlinger som passet over sofaen og over sengen.

birgittorkildsby.no

Se mer