HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi fikk sjokk over kravet fra grunneier og lurer på om han har rett til dette?

Grunneier økte festeavgiften med over 10.000 kroner. Er det lov? Spør hytteeieren. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
STORT PENGEKRAV: En Hytteliv-leser er sjokkert over at festeavgiften ble økt dramatisk. Advokaten svarer på om dette er innenfor. NB: Illustrasjonsbilde. Mannen på bildet har ikke noe med saken å gjøre.
STORT PENGEKRAV: En Hytteliv-leser er sjokkert over at festeavgiften ble økt dramatisk. Advokaten svarer på om dette er innenfor. NB: Illustrasjonsbilde. Mannen på bildet har ikke noe med saken å gjøre. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har en festekontrakt som er inngått 1.1.1978 og løper i 99 år, der festeavgiften opprinnelig var avtalt til kr 450. I avtalen står blant annet dette: «Festeavgiften reguleres hvert tiende år iht. prosentvis endring av konsumprisindeksen.

Basis settes til 1.1.1978». Avgiften er løpende regulert og var i 2018 kr 1995. Vi har nå fått brev fra grunneieren hvor han krever avgiften oppregulert til kr 13 100. Han viser til en bestemmelse i loven hvor det står at avgiften kan reguleres opp én gang til dette nivået og deretter i henhold til konsumprisindeks. Vi fikk sjokk over dette kravet og lurer på om han har rett til dette?

E.W.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Det er riktig at festeavgiften i visse tilfeller kan reguleres på den måten grunneier krever. Men loven sier at dette kun kan skje i de tilfeller hvor det «tvilløst» er avtalt. Det vil være tilfelle hvis det f.eks. står i avtalen at avgiften kan reguleres i henhold til «stigning i eiendomsprisene».

I så fall kan grunneier kreve oppregulering til et beløp tilsvarende kr 9000 pr. 1.1.2002 som indeksreguleres hvert år. Dette beløpet utgjør i dag omtrent det som grunneier krever i ditt tilfelle. Men i din avtale står det ingen ting om regulering på annen måte enn konsumprisindeks, slik du beskriver.

Grunneier har dermed ikke rett til å kreve slik oppregulering som er varslet og du kan avvise kravet.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2021, og sist oppdatert 23/09 2022.

Les også