Hytte ved sjøen i Ryfylke
Hytta er bare 3,8 meter bred – men den har alt du kan drømme om
Med en smal og langstrakt silhuett, kledd i den fineste gylne eik, ligger et lite smykke av en hytte inn mot skogen. Den arkitekttegnede hytta har også eget gjestehus – og fjordgløtt fra terrassen.
En gammel hytte på en fin tomt er ofte det som skal til for at nye, praktfulle hytter dukker opp. Slik var det også i dette tilfellet.
Den tidligere hytta som sto på tomta, ble bygget sent på 70-tallet, med en løsning som var langt fra det denne fritidsboligen kan friste med.
Målet til hytteeierne Toril Kroken og Frode Ytre-Arne var ikke nødvendigvis å få så mye større plass, det var mer organiseringen av eksisterende hytte som ikke samsvarte helt med deres ønsker.
– Vi inviterte først Svein Inge Espevik hos Slyk & Espevik på befaring i den gamle hytta, som konkluderte med at for å få til ønsket organisering, ville et nybygg samsvare bedre med våre ønsker, sier Frode.
Deretter ble arkitektkontoret Haga & Grov koblet på prosjektet.
Døvikneset
Fylke: Rogaland
Kommune: Hjelmeland
Høyeste temp. siste år: 32,3
Laveste temp. siste år: – 5,2
Mest nedbør/døgn: 81,8 mm
Les også: Designer Halvor Bakkes kjøpte en gammel, sliten hytte – nå er den en hyttedrøm i skogen
Flott beliggenhet
Toril tilbrakte mange år av sin ungdomstid på hytta her på Døvikneset.
Hele området eies av en stor, lokal bedrift, og flere av de ansatte fikk kjøpe tomter, deriblant Torils far.
– Hyttetomta er stor, og hytta ble flittig brukt. Men når vi først bestemte oss for å gjøre noe nytt, måtte det bli noe helt annet. Det var vi veldig enige om, forteller hun.
Eierne hadde i utgangspunktet flere aktuelle plasser de kunne ha valgt å plassere den nye hytta, men her oppe, lengst inn mot den gamle bjørkeskogen, fristet mest.
Nå kan de starte dagen med kaffe på hvitskurte svaberg, og her er de skjermet fra vind og innsyn, samtidig som lyden av båter nede på fjorden høres godt.
– Nærhet til sjøen har vi hjemme også, men måten vi kobler av på her er noe helt annet, sier Frode.
Den store hyttetomta holder dem engasjert med vedlikehold, og i nærheten ligger det fine turområder som de kan benytte seg av.
Like nedenfor hytta ligger Ølesund, der eierne har brygge og båt, og hvor det er kort vei til nærmeste landhandel.
Fra hjemplassen på Hundvåg, utenfor Stavanger, tar det bare 40 minutter å kjøre til hytta, noe de gjør gjennom hele året.
Les også: Spleiset på hyttetun med svigerfar – da startet en ekstrem forvandling
Naturlige materialer
Det innbydende interiøret er innredet med skandinaviske møbelklassikere, et plassbygget kjøkken og diverse interiørelementer som Austvoll Tre & Design har stått for.
Fargene er holdt i sjøgrønt og blått, med friske innslag av rødt. På veggene er det lagt lyst panel av osp, og på gulvet er det glattslipt betong med innlagt varme.
Det gjør hytta lun om vinteren og avkjølende på varme sommerdager.
Det mest overraskende med hytta er nok det spenstige taket, som består av sinusbølget aluminiumsplater.
Det reflekterer lyset og gjør det levende, med både lys og skygger. Arkitektene jobbet for å få til et lett tak og en tung base.
Hytta er smal, bare 3,8 meter bred, men tar det igjen med å være lang og ha god høyde under taket. Samlet lengde på hytte og anneks er cirka 27 meter.
I utgangspunktet var planen å dekke hyttekroppen med cortenstål. Dette ble senere endret til eik, et materiale som ikke er så dyrt, men som krever mye kjærlig behandling om man vil ha den gyllen.
– Da blir den omtrent som en fin trebåt, sier arkitekt Rune Grov.
Slipper man derimot opp på vedlikeholdet, blir eiken naturlig grå, og smører man litt jernvitriol på, blir den svart.
– Et slikt treverk krever en del vedlikehold, noe vi var innforstått med. Gløden som treverket gir er betalingen, sier Frode.
Les også (+) Norges «villeste» hytte: Byggingen fikk fatale konsekvenser
Tradisjoner og moderne tolkning
Og som om ikke den fine kledningen var utsmykning nok, så er hytta i tillegg utsmykket med fine skodder foran to av vinduene.
Ideen er riktignok tradisjonsrik, men mønsteret er moderne og kler omstendighetene godt.
– Skoddene er en idé fra arkitektene, hvor man skal kunne regulere lys og utsyn enda bedre. De kan lukkes igjen og likevel kommer det et fint lys gjennom, forklarer Grov.
For hytteeierne ble det å leie inn arkitekter en veldig positiv opplevelse.
– Vi er mer fornøyd med hytta enn vi noen gang hadde tort å håpe på. Utformingen er tidløs og elegant, og den gir oss den roen vi ønsker, sier Toril.
– Organisering av innerom og uterom var utgangspunktet for prosjektet, og dette har vi jobbet mye med i samarbeid med eierne. Alt i alt er vi svært godt fornøyd med dette skreddersydde prosjektet, konkluderer Grov.