TEGNET og bygde hytte på fjellet

- Hytta måtte ha store vinduer i alle retninger

Droppet vann og strøm på fjellet: - Det er litt kaldt her i starten,

GODE TURMULIGHETER: Naturen var viktig for valget av hyttetomt. Paret har ikke lagt konkrete planer for uterommet, men gjerdet (som skimtes i nedre billedkant) kom raskt på plass for å unngå at sauene skiter langs hytteveggen.
GODE TURMULIGHETER: Naturen var viktig for valget av hyttetomt. Paret har ikke lagt konkrete planer for uterommet, men gjerdet (som skimtes i nedre billedkant) kom raskt på plass for å unngå at sauene skiter langs hytteveggen. Foto: Børre Eskedahl
Først publisert Sist oppdatert

– Å trekke inn fjelluften er fantastisk, og jeg savner den alltid når vi er hjemme i byen, sier Kjersti Jortveit.

Hytta er bygget i 2015, likevel har den verken innlagt vann eller strøm.

Naturen rundt var utslagsgivende da familien valgte å bygge hytte ved Myklevatn ovenfor Brokke i Setesdal. Lyset og lyden, eller fraværet av dette, har også en tiltrekkende effekt på dem.

Fant perfekt tomt

- Det hender vi våkner tidlig om morgenen av sauebjeller, men ellers hører vi bare naturen. Vi ønsket oss et rolig og motstrøms hytteliv, sier ektemannen Bård.

Påsken 2014 var spesielt vakker på Brokke i Setesdal, og Kristiansand-familien ferierte i en leid hytte.

STILRENT: Hytta er enkelt og smakfullt innredet. Paret er opptatt av å skape et hyggelig og lunt miljø, uten å fylle hytta med småting som opptar verdifull plass. To vedovner sørger for varmen i hele hytta. Sofa, stol og bord er fra Ikea, kisten er arvet og vedhyllen har Bård laget selv.
STILRENT: Hytta er enkelt og smakfullt innredet. Paret er opptatt av å skape et hyggelig og lunt miljø, uten å fylle hytta med småting som opptar verdifull plass. To vedovner sørger for varmen i hele hytta. Sofa, stol og bord er fra Ikea, kisten er arvet og vedhyllen har Bård laget selv. Foto: Børre Eskedahl

Da Bård fikk omvisning av sønnen til grunneieren i området, trodde han først det var fleip da han stoppet ved denne tomta.

– Jeg ba ham slutte å tulle, for det virket usannsynlig at den fineste tomta i hele hyttefeltet kunne være ledig.

Det viste seg at grunneieren hadde spart indrefileten til seg selv, men så skulle han ikke bygge der likevel. Dermed slo ekteparet til.

Les også: For mye furu, tenkte eieren, og kjøpte litervis med hvitmaling

EGENINNSATS: Ekteparet har lagt ned en enorm egeninnsats, og har kun fått hjelp til å reise hytta utvendig. Alt innvendig arbeid har paret gjort på egenhånd. Bordet er snekret av Bård, og stolene er en blanding av nyere designkopier og arvede skatter.
EGENINNSATS: Ekteparet har lagt ned en enorm egeninnsats, og har kun fått hjelp til å reise hytta utvendig. Alt innvendig arbeid har paret gjort på egenhånd. Bordet er snekret av Bård, og stolene er en blanding av nyere designkopier og arvede skatter. Foto: Børre Eskedahl
GOD PLASSUTNYTTELSE: Allrommet er stort med god høyde, og det ble valgt bevisst fordi familien ønsket et stort allrom med god høyde og store vinduer i alle himmelretninger. Plassen øverst på hver side er brukt til sovehems.
GOD PLASSUTNYTTELSE: Allrommet er stort med god høyde, og det ble valgt bevisst fordi familien ønsket et stort allrom med god høyde og store vinduer i alle himmelretninger. Plassen øverst på hver side er brukt til sovehems. Foto: Børre Eskedahl

Tegnet hytta selv

Selv om Bård er snekkerutdannet, er hverdagen hektisk og tiden uten snø begrenset.

Paret fikk derfor en byggmester til å reise hytta. Alt det andre arbeidet har de gjort selv, og det er Kjersti som har tegnet hytta.

– Vi ville ha store vinduer i alle retninger, siden det er sol og utsikt rundt hele hytta. Dessuten ønsket vi et stort allrom med litt katedralfølelse. Dermed ble det høyt under taket i midten av hytta, mens plassen på sidene er utnyttet til hemser, forteller hun.

PERSONLIG PREG: Familien har kombinert ferdigkjøpte løsninger med noe hjemmesnekret. Underskap og stålfronter er fra Ikea, mens paret selv har bygget overskapene i bjørkefiner og de åpne hyllene av rundstokker. Benkeplaten i betong er støpt på stedet og mettet for å tåle både varme og vannsprut.
PERSONLIG PREG: Familien har kombinert ferdigkjøpte løsninger med noe hjemmesnekret. Underskap og stålfronter er fra Ikea, mens paret selv har bygget overskapene i bjørkefiner og de åpne hyllene av rundstokker. Benkeplaten i betong er støpt på stedet og mettet for å tåle både varme og vannsprut. Foto: Børre Eskedahl

I tillegg er det praktisk med en hytte som krever minimalt med vedlikehold.

Den er bygget på påler, dermed unngår de at snøen fonner seg foran døren.

Utvendig kledning er i malmfuru som gråner med tiden, og de store vindusflatene er rammet inn av vedlikeholdsfrie aluminiumskarmer.

Innvendig er alle vegger og tak listefrie og kledd med bjørkefiner.

– Vi har skåret til og skrudd fast standard finerplater, som vi har behandlet med hardvoksolje med litt hvitpigment for at de ikke skal gulne, forklarer Bård.

Les også: Pusset opp gård fra 1725 - se forvandlingen

KLATRESTAIV: Stigen opp til hemsen fungerer like godt som klatrestativ som til adkomst. Rundstokkene som er brukt på stiger og som rekkverk, fås kjøpt som ferdig metervare i byggevarehandelen.
KLATRESTAIV: Stigen opp til hemsen fungerer like godt som klatrestativ som til adkomst. Rundstokkene som er brukt på stiger og som rekkverk, fås kjøpt som ferdig metervare i byggevarehandelen. Foto: Børre Eskedahl

Det enkle liv

Hytte Brokke i Setesdal

Hyttetype: Trehytte på fjellet

Byggeår: 2015

Størrelse: 70 m² grunnflate

Utvendig kledning: Malmfuru

Tak: Lerk

Rominndeling: Allrom, to soverom, sovehemser, gang og bad

Fasiliteter: Strøm fra solceller på taket. Vann hentes i hyttefeltets fellesbrønn.

Selv om hytta har et moderne uttrykk, ønsket ikke ekteparet innlagt strøm eller vann i tradisjonell forstand.

– Det er en felles brønn for hyttefeltet, hvor vi pumper opp vann og bærer tilbake til hytta. Så tømmer vi det over i en 200 liters tank i den frostfrie kjelleren for å få kaldt vann i springen, sier Bård.

Vedovn og solcellepanel

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

To vedovner er den eneste oppvarmingen, derfor må vannet tømmes fra rørene for å unngå at det fryser når hytta ikke er i bruk.

De har solceller på taket, men det er ikke tilstrekkelig i den mørkeste årstiden. Familien har derfor installert et aggregat som kobles automatisk inn ved behov.

– Både det og scooteren bruker bensin, så det gjelder ikke å gå tom for det her oppe, ler Bård.

På kjøkkenet er gasskomfyren hyppig i bruk.

– Vi har ferskt brød nesten hver dag. Det er mye hyggeligere å bake selv enn å kjøre ofte ned i bygda for å handle, synes Kjersti.

Det er noe enkelt og spartansk, men samtidig veldig lunt og trivelig over det hele.

– Følelsen jeg får når jeg sitter ved kjøkkenbordet med kaffekoppen, og plutselig ser en flokk ryper fly forbi, er fantastisk, forteller Bård.

Her henter hele familien energi og slapper av.

– Det er godt å slippe klokka og ikke ha mye som må gjøres. Egentlig trenger vi ikke å gjøre noe som helst her oppe, det handler mest om å være sammen og ha det hyggelig.

Les også: Nydelig hytte på 16 kvm uten vann og strøm

Planskisse.
Planskisse. Foto: Kjersti Jortveit
SOV I RO: Barna sover på hemsen og kan nyte en fantastisk utsikt fra sengene.
SOV I RO: Barna sover på hemsen og kan nyte en fantastisk utsikt fra sengene. Foto: Børre Eskedahl
NATURLIG: Naturmaterialer går igjen over alt, også på soverommet.
NATURLIG: Naturmaterialer går igjen over alt, også på soverommet. Foto: Børre Eskedahl
STILIG TRAPP: Bård har snekret trappen opp til den største hemsen. Rekkverket av rundstokker går igjen i hele hytta.
STILIG TRAPP: Bård har snekret trappen opp til den største hemsen. Rekkverket av rundstokker går igjen i hele hytta. Foto: Børre Eskedahl
LAGRING: Siden hytta kun er 70 m² og familien på fem bruker den året rundt, ble det tatt bevisste valg rundt lagringsplass. Over vinduene har Bård snekret romslige skap, og siden det som oppbevares her ikke er i daglig bruk, går det helt fint å hente frem gardintrappen når noe skal hentes frem.
LAGRING: Siden hytta kun er 70 m² og familien på fem bruker den året rundt, ble det tatt bevisste valg rundt lagringsplass. Over vinduene har Bård snekret romslige skap, og siden det som oppbevares her ikke er i daglig bruk, går det helt fint å hente frem gardintrappen når noe skal hentes frem. Foto: Børre Eskedahl
FYRER MED VED: To peisovner er de eneste varmekildene i hytta. – Vi har ikke strøm, så hytta blir kald når den ikke er i bruk. Men når vi først har fått varmen her inne, er det veldig behagelig, forteller Bård.
FYRER MED VED: To peisovner er de eneste varmekildene i hytta. – Vi har ikke strøm, så hytta blir kald når den ikke er i bruk. Men når vi først har fått varmen her inne, er det veldig behagelig, forteller Bård. Foto: Børre Eskedahl