nedsnødd hytte

Trikset når du måker frem hytta er en presenning

Ikke fortvil om det bare er taket som stikker opp. Med noen smarte tips og litt forberedelser blir det en ganske grei jobb å grave frem hytta.

TRENINGSØKT: Å grave frem hytta er en skikkelig treningsøkt. Da er det viktig å stille ferdig oppvarmet og med skikkelig redskap.
TRENINGSØKT: Å grave frem hytta er en skikkelig treningsøkt. Da er det viktig å stille ferdig oppvarmet og med skikkelig redskap. Foto: Skjåk Hytteservice
Først publisert Sist oppdatert

- En god spade er viktig når hytta skal graves frem, sier Tor Bruland i Skjåk Hytteservice.

Når det er sesong for å måke frem hyttene ligger det mange ødelagte spader i avfallskonteinerne.

- Et godt tips er å skaffe seg en spade med solid skaft, godt håndtak og blad i herdet aluminium, sier Bruland.

Bruk snøfreser

Å kombinere med snøfreser er smart, så slipper du å kaste snøen så langt. Da kan du grave ut med håndspade, og bruke snøfreser for å kaste den utgravde snøen bort fra hytta. Legg en liten plan allerede om høsten.

Et smart triks er å kaste snøen oppå en presenning mens du måker. Da får du flyttet snøen unna etter hvert som du graver deg frem.

- Heng spaden høyt på veggen, og sørg for å ha andre hjelpemidler med deg eller lett tilgjengelig, sier han.

Les også: Ring hytta varm: Å komme frem til varm hytte har aldri vært enklere

FLYTTE SNØ: Presenning. Snøen kan flyttes i to trinn. Først spade, så en presenning, pulk eller annet for å transportere den bort fra hytteveggen.
FLYTTE SNØ: Presenning. Snøen kan flyttes i to trinn. Først spade, så en presenning, pulk eller annet for å transportere den bort fra hytteveggen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
HUSK REKKEFØLGEN: Grav frem de viktige delene av hytta i riktig rekkefølge.
HUSK REKKEFØLGEN: Grav frem de viktige delene av hytta i riktig rekkefølge. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

– Vinduene er din rømningsvei hvis det begynner å brenne. Det er også en alter­nativ måte å komme seg ut på hvis snøen raser foran inngangsdøren, sier skadesjef Yngve Høvig i Frende Forsikring til NTB.

- Det betyr at du i tillegg til inngangsdøren må grave frem vinduer, lufteventiler og pipe.

Det er viktig at det kommer frisk luft inn i hytta, og at det er godt avtrekk før du fyrer i ovn eller peis. Uten fri luftpassasje gjennom pipe og fungerende ventiler, kan hytta bli fylt med røyk. Ikke legg deg før du vet at disse tingene er sjekket og i orden.

Les også: Snøfreser-tabbene du må unngå

Varm opp

Sitter du rolig i bilen på vei til hytta, for så å gå rett på jobben med å grave metervis med snø? Da kan kroppen få seg en knekk.

Ta helst en runde med oppvarming før du går løs på oppgaven. Det minsker risikoen for både rygg- og hjerteproblemer.

SNØFRESER: Proffene bruker spade i kombinasjon med snøfreser.
SNØFRESER: Proffene bruker spade i kombinasjon med snøfreser. Foto: Skjåk Hytteservice

Snøfakta

Våt snø er mer kompakt enn tørr snø og er tyngre på snøskuffa. Egenvekten av hvert spadetak går opp. Snøen som skal måkes tilsvarer likevel samme vannmengde, noen ganger mindre på grunn av avrenning av smeltevann.

Nysnø som faller ved temperatur omkring 0° ofte har en tyngde på ca. 100 gram pr. liter. Nysnø som faller ved temperatur under – 6° kan i enkelte tilfeller ha en tyngde på ned mot 20 gram pr. liter. Er temperaturen over 0°, blir snøen våt, og egenvekten kan fort komme opp i 150 gram eller mer pr. liter.

Snø som driver i fonner på fjellet kan bli ekstremt tung, kanskje opp mot 400 gram pr. liter. Ved påsketider er det ikke uvanlig at tettheten på snøen har en egenvekt på rundt 300 gram pr. liter.

Les også: Må gå fire kilometer for å komme til hytta

GODT FORBEREDT: Spaden gjør liten nytte for seg om den står i det nedsnødde skjulet. Heng den høyt på veggen. Velg også et godt redskap. En brukket spade kan gi en dårlig start på utgravingen. Her går ekspertene for kvalitet.
GODT FORBEREDT: Spaden gjør liten nytte for seg om den står i det nedsnødde skjulet. Heng den høyt på veggen. Velg også et godt redskap. En brukket spade kan gi en dårlig start på utgravingen. Her går ekspertene for kvalitet. Foto: Øivind Lie-Jacobsen/Fiskars