laftehytte

Tok lynkurs i lafting og bygde på hytta

Fått en perfekt hytte for familien på seks.

KAFFEPAUSE: Nå kan paret ta seg mange pauser og nyte det ferdige resultatet en stund. Det gir en ekstra god følelse å ha bygget hele hytta selv.
KAFFEPAUSE: Nå kan paret ta seg mange pauser og nyte det ferdige resultatet en stund. Det gir en ekstra god følelse å ha bygget hele hytta selv. Foto: Helge Eek
Sist oppdatert

- Det hele startet i 2010 da jeg overtok gården Bilstad der vi bor i dag. Hytteeiendommen hørte til gården og ligger bare en liten halvtime unna, forteller Inger-Marie Andersen.

Hun og mannen Olav synes det er deilig med kort vei, og tar ofte en dagstur til hytta for å nyte kaffe og litt niste i solveggen.

Om vinteren kjører de snøscooter hit, og på sommeren tar de bena fatt.

Om høsten jakter Olav på rådyr og storfugl, og Inger-Marie går tur på myrene og plukker multer.

Flott utsikt
Familien ville gjerne ha 
den samme, flotte utsikten inne som ute, og fikk derfor satt inn et stort vindu over 
nesten hele endeveggen.
Flott utsikt Familien ville gjerne ha den samme, flotte utsikten inne som ute, og fikk derfor satt inn et stort vindu over nesten hele endeveggen. Foto: Helge Eek
Vakre naturomgivelser. Fra hytta har familien en nydelig utsikt.
Vakre naturomgivelser. Fra hytta har familien en nydelig utsikt. Foto: Helge Eek
Værbitt. Paret er veldig glad i røft og værbitt treverk, og de har brukt en del materialer fra egen gård. Over senga i den opprinnelige hytta henger et Hjemmet fra 1924 som Inger-Marie har rammet inn.
Værbitt. Paret er veldig glad i røft og værbitt treverk, og de har brukt en del materialer fra egen gård. Over senga i den opprinnelige hytta henger et Hjemmet fra 1924 som Inger-Marie har rammet inn. Foto: Helge Eek
Kontraster
Det hvite taket bryter fint med alt det brune og gjør at uttrykket ikke føles for tungt. På grunn av de mørke veggene har paret også valgt store, åpne rom.
Kontraster Det hvite taket bryter fint med alt det brune og gjør at uttrykket ikke føles for tungt. På grunn av de mørke veggene har paret også valgt store, åpne rom. Foto: Helge Eek
Stilrent. Rene, hvite flater mot rustikke vegger gjør kjøkkenet smakfullt og innbydende. Utsikten fra vinduet er upåklagelig, og man kan se rett mot det høye fjellet Veggene.
Stilrent. Rene, hvite flater mot rustikke vegger gjør kjøkkenet smakfullt og innbydende. Utsikten fra vinduet er upåklagelig, og man kan se rett mot det høye fjellet Veggene. Foto: Helge Eek

– Selv om hytta ligger i nærheten av vårt eget hjem, får vi en egen ro og slapper mer av her. Naturen gir meg mye inspirasjon, og jeg synes tørre, døde trær og myrull er så fint, sier hun.

- Jeg tar gjerne myrull med tilbake til hytta. Og så elsker jeg kontrasten av bruntoner og rustikt treverk mot en frisk markblomstbukett, forklarer hun.

Lynkurs i lafting

Den opprinnelige hytta ble for liten til den daværende familien på fire, og de tegnet, grublet og planla hvordan de best kunne bygge på. Før de satt i gang med et så stort prosjekt, var det viktig å være sikre på hvordan de ville ha det.

Men det tok fem år og to barn til før planene ble realisert.

Heldigvis er de nevenyttige begge to, noe som kom godt med da de bestemte seg for å lafte selv. Tømmeret hogget Olav i egen skog, før det ble kjørt til en lokal sag og saget til laftestokker.

Deretter gravde og støpte de pilarer som hytta skulle stå på. Siden ingen av dem hadde laftet før, fikk de et lite kurs i lafteteknikk av en bekjent.

Inger-Marie høvlet stokker og Olav laftet, time etter time, dag etter dag. Helt til hytta kunne flyttes opp på heia vinteren 2015.

Den gamle og nye hyttedelen ble bygget sammen via en gang og en bod. I boden har de i dag det elektriske anlegget til solcellepanel, støvsuger og vaskebøtter.

– Hele hytta er godt utnyttet, og siden vi har et stort hus hjemme, er vi godt fornøyd med størrelsen, forteller Olav.

Egen sjarm. En lyseblå husmannsidyll preger innsiden av det gamle annekset, og det er et hyggelig sted å sitte med morgenkaffen.
Egen sjarm. En lyseblå husmannsidyll preger innsiden av det gamle annekset, og det er et hyggelig sted å sitte med morgenkaffen. Foto: Helge Eek

Gammelt og nytt

Det gamle annekset har Inger-Marie innredet med blåtoner og landlige møbler i sommerhusstil. Den nye hyttedelen har et naturpreg, og det var viktig at vegger, gulv og interiør gikk i de samme fargetonene og materialene som resten av hytta.

– Jeg er glad i værbitt treverk, og det har vi mye av hjemme på gården. Derfor snekret vi baderomsmøbler og tv-benk av det. Vi har også snekret sofabordet selv, og en del av møblene er arvet, forteller hun.

De laftede veggene er beiset i en varm bruntone, slik at treverket kommer godt frem og får et fint fargespill.

– Fargen endrer seg etter hvordan lyset faller inn, smiler Inger-Marie.

Hun skryter av hvor nevenyttig og flink Olav er som har fått til dette for egen hånd.

Les også: Bygde hytte av fjøs

Staselig ørn. Ørn over Bandak heter bildet over senga, og det er tatt av en lokal fotograf. Bildet er fra like over gården til familien og er derfor ekstra koselig å ha på veggen.
Staselig ørn. Ørn over Bandak heter bildet over senga, og det er tatt av en lokal fotograf. Bildet er fra like over gården til familien og er derfor ekstra koselig å ha på veggen. Foto: Helge Eek
Gjenbruk
Badet er rustikt og koselig, og baderomsinnredningen har paret laget selv av gamle materialer, noe som gjør det både unikt og personlig. Badet ligger i den gamle delen av hytta.
Gjenbruk Badet er rustikt og koselig, og baderomsinnredningen har paret laget selv av gamle materialer, noe som gjør det både unikt og personlig. Badet ligger i den gamle delen av hytta. Foto: Helge Eek

Lyst og luftig

Siden paret liker utsikten så godt, ønsket de en følelse av å sitte ute også når de er inne. Det ble derfor satt inn et stort vindu og glassdør i enden av den nye delen.

Utenfor har de bygget stor veranda, og når de åpner døren om sommeren, føles det som en forlengelse av stuen.

– Med en brunbeiset tømmerhytte er det godt å la mest mulig lys slippe inn. Vi har også malt taket hvitt for å bryte med alt treverket, forteller Inger-Marie.

På kjøkkenet har de bevisst bare satt inn underskap for å gjøre rommet luftigere. Det store spisebordet fant de på Finn, men har de beiset og oljet overflaten. Den nøye planlagte hytta står nå ferdig, og den er hyppig i bruk.

– Det er stas når noen spør hvilket firma vi har brukt til å lafte, og vi kan smile lurt og si vi har gjort det selv.

Matglede. Inger-Marie er glad i å lage mat og bake, og her på hytta har familien ekstra god tid til å nyte lange måltider.
Matglede. Inger-Marie er glad i å lage mat og bake, og her på hytta har familien ekstra god tid til å nyte lange måltider. Foto: Helge Eek
Koselig uteplass. Skinn, pledd og lune puter er godt å ha om vinteren, og Inger-Marie synes naturmaterialer passer fint til bruntonene på hytta.
Koselig uteplass. Skinn, pledd og lune puter er godt å ha om vinteren, og Inger-Marie synes naturmaterialer passer fint til bruntonene på hytta. Foto: Helge Eek
Værbitt anneks. Det lille, sjarmerende annekset har stått der siden 50-tallet og er tydelig preget av vær og vind. På innsiden skjuler det seg en landlig idyll.
Værbitt anneks. Det lille, sjarmerende annekset har stått der siden 50-tallet og er tydelig preget av vær og vind. På innsiden skjuler det seg en landlig idyll. Foto: Helge Eek
Skillet. Inger-Marie og Olav i skillet mellom den gamle og nye hyttedelen, som de har laftet selv.
Skillet. Inger-Marie og Olav i skillet mellom den gamle og nye hyttedelen, som de har laftet selv. Foto: Helge Eek

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2019, og sist oppdatert 12/04 2019.

Les også