hyttedrømmen:

Dette må du passe på når du skal kjøpe hytte

Skjevheter og resultater av egensinnsats er tydelig i deler av hyttemarkedet, advarer ekspert.

HYTTEDRØMMEN: En liten hytte avbildet etter kraftig snøfall i Oppland.
HYTTEDRØMMEN: En liten hytte avbildet etter kraftig snøfall i Oppland. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Først publisert

– Mange hytter er oppført i etterkrigstiden, med høy grad av egeninnsats, enkel konstruksjon og fundamentering. Det betyr at sjansen for skjevheter og resultater av egensinnsats er tydelig i deler av hyttemarkedet, forteller Dag Are Børresen, kommunikasjonsdirektør og advokat MNA hos HELP Forsikring.

Mange ønsker seg det enkle hyttelivet, også konstruksjonsmessig. Men da må du være forberedt på at det er det du får.

Mange hytter brukes også lite, og selges nettopp av denne årsaken. Det betyr at mange selgere i dette markedet har lite oppdatert kunnskap om hva de faktisk selger.

– Dette gjør også at for eksempel skadedyr av forskjellig slag kanskje ikke oppdages like lett på hytta som hjemme. Når det er sagt, så må alle saker vurderes konkret og det er naturligvis viktig å ta alle opplysninger om hyttas standard i betraktning, ny eller gammel, både de som trekker opp, og de som varsler utgifter, forklarer Børresen.

Les også: Hytteeier fortviler: – Vil koste 624 kroner per dobesøk

Les dokumentasjonen nøye

Hytter som bygges nå skiller seg ikke vesentlig fra andre boligtyper. Uansett må du være like årvåken, enten du ønsker deg hytte eller hus.

Dag Are Børresen.
Dag Are Børresen. Foto: HELP Forsikring

– Vårt mantra er at du må lese alle dokumenter nøye, og spørre om ting du ikke forstår, eller om opplysninger som er uklare. Står det at badet er nytt, men ikke noe mer, bør du stille spørsmål som: Hvem har gjort hva, når ble det gjort, og er arbeidene gjort av fagfolk, råder Børresen.

– Svarene du får på slike spørsmål kan du gjenta i en e-post til megler slik at selgersiden kan korrigere eventuelle misforståelser, legger han til.

Håkon Øvergård, eiendomsmegler hos DNB Eiendom AS, oppfordrer til å lese salgsoppgaven med vedlegg grundig før visning.

Spesielt bør du gjennomgå tilstandsrapporten samt selgers egenerklæringsskjema som sier noe om kjente feil og tidligere utfordringer.

– Takstmannens beskrivelser er spesifisert på en enkel og god måte som interessenter kan undersøke i samråd med megler på visning. Et tips er å ta med måleutstyr for å sjekke muligheter for møblering eller andre nødvendige mål som kan være kjekt å ha før eventuelt kjøp og innflytning, sier han.

Les også: Dette må du gjøre når hytta skal stenges

Våtrom på klagestatistikken

I følge eiendomsmegleren gjelder de fleste reklamasjoner etter kjøp ofte det byggtekniske når hytta har vært i bruk en stund.

– Dette går som regel på våtrom og rom som er utsatt for fukt. Igjen kan man unngå overraskelser her ved å undersøke disse områdene grundig på visning, sier Øvergård.

I tillegg kommer et ganske stort antall saker om mangelfulle elektriske anlegg.

– Her er det viktig å huske på at også hytteeiere skal ha fått samsvarserklæring ved arbeid på det elektriske anlegget. Dette er dokumentasjon på at jobben er forskriftsmessig utført av fagfolk, påpeker Børresen.

Les også: Hytta etter skilsmissen: Dette er de mest betente punktene

UTFORDRING: Baderom er på klagetoppen etter hyttekjøp.
UTFORDRING: Baderom er på klagetoppen etter hyttekjøp. Foto: Getty Images

Rettigheter som kjøper

Kjøper har en undersøkelsesplikt som det stilles strenge krav til.

På samme side har selger en opplysningsplikt på de kjente forhold og mangler som finnes på eiendommen.

– Dersom det blir oppdaget feil og mangler er det viktig at kjøper så snart som mulig sender sin reklamasjon. De fleste selgere tegner boligselgerforsikring og kjøper har muligheten ved kontraktsignering til å tegne egen boligkjøperforsikring, som bistår kjøper dersom det blir avdekket vesentlige feil og mangler etter overtagelsen, forteller eiendomsmegleren.

Du har de samme rettighetene når du kjøper hytte som når du kjøper annen type bolig.

Tommelfingerregelen gjelder også her: Jo nyere og mer påkostet hytta fremstilles i markedsføringen, dess mindre skal til for å vinne frem med et krav hvis det du får ikke svarer til forventningene som er skapt ved salget.

– Ikke alle feil ved en brukt bolig vil være mangler etter loven, og det er her en god advokat kan være gull verdt. Erfaringsmessig vil det være nødvendig å få saken vurdert av en advokat som vet hvilke argumenter som støtter saken din, og hvilke som ikke gjør det, sier Børresen, og utdyper:

– Når ny avhendingslov kommer, sannsynligvis en gang til neste år, skjerpes selgers ansvar fordi boliger ikke lenger kan selges "som de er". I tillegg vil det komme forskriftskrav om hvordan takstrapportene skal utformes. Hensikten er å gjøre boligkjøp mer forutsigbare og senke konfliktnivået. Dette gjelder også i hyttemarkedet.

Tips til hyttekjøp

  • Ta høyde for vedlikeholdskostnader. Dette gjelder naturligvis mest når du kjøper en eldre hytte, men også nyere boliger trenger vedlikehold.
  • Les all dokumentasjon om hytta før du byr. Du kan ikke klage på det som er opplyst ved salget og det er mange opplysninger å forholde seg til.
  • Kjøper du hytte i et populært område, må du for eksempel regne med fortetting. Da kan reguleringsplaner være interessant lesing.

Kilde: Dag Are Børresen, kommunikasjonsdirektør og advokat MNA hos HELP Forsikring